TV punya pasal - semuanya jadi sedih!

HAHAHHAHA....
Mukaddimahnya gelak-gelak dulu sebab lepas ni nak sedih-sedih pulaks.... ahaks!

Bukan apa... tadi masa tengok anugerah festival filem tuh... ada budak Hafiz ngan sape entah nyanyi lagu 'Sandarkan Pada Kenangan'.... pas tu budak Anuar pulak nyanyi lagu 'Sedetik Lebih'... pas tu habis je anugerah tu saya tekan channel tv berapa ntah, ada citer 'Akhirat'... citer pulak bini sakit nak mati.... waduh semua tu macam ada kait-kait je ngan saya!!! Ye ker? Atau saya emo terlebih?? Yer kot....

My late hubby, orang panggil Joe. Dia dulu kerja kat syarikat Geologist pahtu buat DJ free lance. Okay.... ceritanya gini....
Masa dok tengah baru2 nak menjadik (baru nak declairelah... itu pun tak faham ke... ehehhe).. dia ada kontrak deejay kat Nibong Tebal, supermarket apa ntah, lupa dah. Masa tu weekend... dia suruh saya jumpa dia kat sana. Kononnya sebab boring tak tau nak buat apa weekend, saya pong setuju (walhal memang gatal nak pi jumpa pong!).. saya pi ngan Zurin, housemate. Bila je saya masuk dalam supermarket tu, saya dengar suara deejay... sah.. memang suara dia. Saya pong melilau gak dua tiga kali dekat konti dia tu... saja jer enterprem bagi dia nampak kan.... tapi saya buat2 tak nampak dia.... hehehhe, kononnya buat2 saya bukan teringin sangat nak jumpa dialah kot.... pastu saya dengar deejay tu kata, 'ada satu lagu ni saya tujukan untuk seorang gadis yang dua tiga kali dah lalu depan saya tapi buat-buat tak nampak saya....' mak Oi... dia perasan beb! Adalah dua tiga orang staf kat situ yang kerling-kerling kat saya. Saya pong apa lagi, keluarlah dari supermarket tu. Yang si Zurin ni dah tersengih-sengih dah.... tau lagu apa? 'Sandarkan pada kenangan!' Waduh.....
    "Sayang menyayang.... Cinta di Kenang.... Perasaan menjadi rindu... Oooo"
Lepas tu kononnya merajuklah kan... masa dia rehat makan tengahari tu pong, saya buat layan tak layan je.... sebelum dia masuk balik pukul 3, dia ada bagi satu surat.... dengan sekotak coklat! Coklat cadbury... masa tu lah dia cerita yang dia syok kat saya.... hahhahaha... ada jugak manusia dalam dunia ni yang boleh syok kat saya..... seronoklah beb sebab.... saya pong syok kat dia gaks..... Masa tu tengah buat Diploma Pendidikan kat USM.... Dia ada bagi lagu dalam surat tu, tak ingat tajuk tapi senikata tu ada yang saya ingat... "sebelum kenal dirimu, sebelum jumpa dirimu, engkau selalu dalam mimpiku..." macam tulah lebih kurang.... saya faham lagu tu sebab kami berchatting kat internet pong lama sebelum jumpa tu.... isk isk isk... tak sangka, cempedak menjadi nangka.... lupa nak bagitau... ada satu benda lagi dia bagi kat saya.... "cicak!" bukan... "iguana" ala yang warna hijau tu... bukan yang hidup, yang ada pasir kat dalam tu, kain dia licin bintik2... eeee... geli... tapi sebab dia bagi, saya simpan jerlah.... nama dia "EPIT", ada sekor lagi ngan dia, warna coklat2 gitu, nama dia "EPOT".... isk isk....

Itu kisah lagu tu.... kisah lagu budak Anuar tu.... tak tahulah tapi kata-kata "SEDETIK LEBIH" tu membuatkan saya tersentuh.... cuma sedetik lebih je boleh bersama..... macam tu lah lebih kurang....
Nak buat camana kan, Allah cuma pinjamkan dia 'SEDETIK LEBIH' je untuk bersama saya.... sedetik lebih apanya.... kalau dicampur ngan chatting, kawan, ngorat, tunang, kahwin... lama jugak.... dekat 9 tahun jugak... 9 tahun tu ibarat sedetik lebihlah cek oiiii.... bahasa puitis tuh.... menggambarkan... itu pun buat-buat tak faham.... ehehhe

Kisah drama 'Akhirat' tu.... tang ni sedeh.... sebabnya.... time si 'Tony Eusof' sisuami jaga 'Vanida Imran' si isteri kat rumah, kat hospital masa dia sakit teruk... memang sedeh....

Teringat masa dia masuk hospital ngelast kat HUSM. Everyday, boleh kata every single minutes, I never left him! Kalau balik rumah pong, kejap sangat, jenguk anak si Cupie. Masa tu anak saudara dia Aja yang gantikan tempat saya jap, itupun jap sangat sebab dia memang tak boleh saya jauh sikit, mulalah dia bertanya.... yer lah saya faham sebab dia tak selesa dengan orang laing.... dengan isterinya sajalah dia nak buat apa pong.... Saya ingat mula2 dia admit ward, sebab dia tak boleh buang air, doktor tebuk perut sampai tembus pundi kencing, hidup-hidup... yerlah bius pong.... masa tuhlah saya pertama kali menangis dengar suara dia meraung.... masa tu adik laki saya Faiz ada, saya tengok dia pong menangis, tak tertahan tgk abang iparnya macam tu..... saya lari jauh-jauh.... tak sanggup dengar.... masa tu tak tahulah hati ni macam mana.....

Saya ni memang mudah menangis tapi sebab saya dah jaga dia hampir 3 bulan sakit teruk, saya dah jadi kalis dah... saya tak menangis dah.... tapi hari tu memang saya tak tahan. Lepas tu dia okay.... cuma dia tak boleh serabut sikit. Biasalah kat Kelantan memang keluarga, sahabat handai, kenalan, kalau tahu je ada yang admit ward, pasti waktu melawat ramai yang datang.... respect ngan orang kelantan... tapi dia tak boleh.... tekanan darah jadi menurun, macam-macamlah.....

Paling saya ingat hari-hari terakhir tu.... malam tu kami bercerita dari pukul 9 sampai pukul 2 pagi.... semua cerita dari mula kami kenal, kami tunang, kami kahwin, dapat anak.... semuanyalah, siap kami gelak2 lagi... memang masa tu saya ingat dia dah sihat.... Esoknya tu dia tidur sampailah pukul 11. Bila dikejutkan doktor datang, dia sedar tapi memang pelik, macam 'lost'... terketar-ketar... tak kenal saya, cakap tak boleh.... time tu lah nurse suruh saya keluar... memang nak marah jugaklah.... tapi bila saya dah masuk balik tu dia dah ok. Dr kata tekanan darah dia rendah sangat dan gula rendah sangat, hipo...
Dia memang dah ok tapi still macam 'lost' gitu, cuma dia kenal saya dan bila saya genggam tangan dia, dia angguk.... dia tak cakap dah.... macam tu lah mata berkelip2... Saya dok je ngan dia.... saya tinggal dia masa nak solat je.... tu pong saya solat kat tepi katil.

Masa saya doa, saya tengok dia angkat tangan juga doa, pastu dia senyum... masa tu saya nangis lagik... tak tahulah tapi saya dah terasa2 dah yang dia akan tinggalkan saya..... Masa ma dan Cupie datang petang tu, dia tengok Cupie lepastu dia terus tak sedarkan diri, badan dia kejang..... doktor kata malam nanti ada kosong kat CCU so dia akan diletakkan di sana, rawatan lebih rapi. Doktor ada jumpa saya minta saya panggilkan semua saudara mara dia datang.... saya telefon anak saudara dia kat Sg Petani, semua macam tak percaya je sebab dia sebelum ni okay... pastu saya nangis dalam telefon, saya suruh datang jugak..... Saya tak tinggalkan dia langsung.... saya baca Yaasin berulang ulang... mata dia masih tertutup, cuma mesin tu je yang bagitau dia masih bernafas....

Masa nak pindahkan ke wad CCU, semua keluarga saya datang.... masa tu dia dah buka mata dan senyum. Saya suka sangat.... kami iring dia ke CCU. Semua keluarga bersilih ganti masuk jumpa dia.... saya tak tau nak buat apa.... saya dok je kat situ. Bila Cupie masuk jumpa abah dia... masa tu kali terakhirlah Cupie jumpa, saya nampak dia menangis.... saya suruh Cupie genggam tangan dia, kucup pipi dia, dia seolah nak berkata-kata tapi tak boleh, saya cuma nampak mata dia yang dibuka dna ditutup. Saya tahu apa yang dia nak bagitahu Cupie, jadi saya bagitahu Cupie... "Abah sayang Cupie, Abah nak Cupie jaga mama elok-elok," saya tahu itu sebab itulah yang selalu dia bagitahu Cupie bila Cupie melawat dia di hospital. Saya nampak Cupie sedih tapi budak tu memang tak menangis!

Lepas tu saya bersendirian dengan dia. Memang saya tak mahu tinggalkan dia... saya dapat rasa... betul, saya dapat rasa yang dah tak lama dah.... tapi Tuhan lebih berkuasa, CCU tak boleh orang tunggu kena tunggu kat luar so ma ajak saya balik solat dan mandi kat rumah dulu. Sebelum tinggalkan dia saya kucup pipi dan dahi dia, saya peluk dia dan saya bagitahu, tunggu saya ya bang.... kejap lagi saya datang balik!
Selesai salam pertama solat Maghrib di rumah, ada panggilan telefon dari hospital... masa tu tak tahulah nak kata apa... tapi saya tahu... saya tahu... dia memang tak sempat nak tunggu saya....
Ya Allah.... saya memang sedih tapi saya tak menangis bila doktor beritahu 'Suami Puan dah tak ada!' Saya 'lost' sekejap walaupun saya dah tahu.... Saya menangis lepas tu bila dengar Cupie kata.... "Abah Cupie dah mati, Cupie dah tak ada abah lagi dah...."

Aduh... kenapalah bercerita sedih2 macam ni.... dah basah dah baju kelawar yang saya pakai ni buat lap ayaq mata.... fuh! Rasanya dah lama benar dah tak feeling cam ginih.....
Okaylah... sebenarnya saja nak berkongsi ngan kenkawan.... Kadang2 bila kita luahkan, kita rasa release... sekejap pong jadiklah.... yang penting kita tenang!

Okaylah dah banyak bercerita ni.... lain kali saya cerita laing pulak ya... ni anugerah pesta filem lah ni punya pasal gi suruh budak Hafiz nyanyi lagu "sayang menyayang...." kan dah jiwang makcik malam2 buta nih ha.... sapa nak bertanggungjawab!

8 ulasan:

aimie_afifah said...

salam akak..selama ni saya jd silent reader jer..tp bila baca entry ni..huwaaaaaaaa...nanges saya kat ni...

saya juga x sempat masa arwah ayah pegi...saya dah nak blk esok pg tp arwah pergi 11.15mlm hari tu...tapi nyesal pun dah xleh kata ape..ALLAH lebih sayangkan dia..

Moga akak lebih tabah...:)

mamacupie / Fatihah Pauzihal said...

Alhamdulillah, setakat ni akak ok jer. Thanks yer sebab follow blog akak nih...

aimie_afifah said...

Wish one day saya berkesempatan jumpa akak bila saya blk ke timur..:)

mamacupie / Fatihah Pauzihal said...

Insyaallah! Nanti kalau ada apa-apa contact jer emel akak yer!

nikhaslin said...

Ah...sedih elin baca kisah ah...masa baca mukadimah Nurul Laila Sofia baru elin tahu Ah telah kehilangan suami...tertanya2 kenapa??n after reading this entry then elin tau sbbnya. Cukup tabah...utk pengetahuan ah kemarin 5hb maksu zie elin telah kehilangan suami akibat denggi di ICU hosp sg buloh hanya selepas 4 hari demam. Semoga Allah menempatkan arwah suami moksu dan arwah suami Ah brsama hambaNya yg soleh...Amin

AF-aziey said...

Mmmm..betul kata kak ah...susah nak tulis citer psl arwah abg joe ni.. azie baca entry ni pun dah mengalir air mata.. terbayang2 masa arwah menyakat azie kata azie tak pandai bancuh milo utk dia.. walaupun hanya sekejap azie mengenali arwah, tapi banyak kenangan bersama arwah. Semoga arwah bahagia di sana.. AMIN...ALFATIHAH

mamacupie / Fatihah Pauzihal said...

Sorilah Aziey n Elin, saya baru baca komen sat2 baru. Sekarang dah ok dah Elin, mula2 ari tuh memanglah sedih, sapa tak sedihkan kesayangan pergi meninggalkan kita untuk selama-lamanya kan... tapi semua tu dugaan dan Alhamdulillah saya dapat laluinya. Adik iparku Aziey, rajin jugak awak menjenguk bloq kak ah yer. Thanks!

DUNIA DAPURKU said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails