PULUT OH PULUT!!!

Sajer je ni sebab terbelek2 gambar dlm fon... byklah pulak gambar pulut yg mokcik tihah buat taun nih... eheheh
Jom roll on gambar!

bahagian atas
bahagian atas


itik tersungkur di hari merdeka... hahahha


Idea spontan. Yang paling susah nak fikir camana nak buat bulan bintang tu... telur warna warni tu cg norhayati yg buat... halus jer....

Ini pula Majlis Kahwin My niece... eheheh buat pong kalut2 sket neh...


Ini yg last... pulut persaraan...

kembang teratai di tasik pawana


Seronok juga sebenarnya berkarya dengan pulut nih... Hmmmm....
Apa kata anda?

MY 3rd Novel... DONA KARAN PENANG!

Salam
Dah berkurun tak berblog
Hari ni just nak kongsi novel baru saya, keluaran Disember 2015



Banyak kisah sebenarnya novel ni. Kisah yang panjang dan hampir putus asa.

Sebenarnya novel ni saya ilhamkan dan panjangkan dari cerpen saya
'Man In Black Vs Dona Karan Penang'... saya pernah letak dalam blog juga sebelum ni
boleh baca di..

http://mamacupiecorner.blogspot.my/2011/10/man-in-black-vs-dona-karan-penang.html

Okay...
Saya pernah hantar kat penulisan2u dan yang bestnya... feed back tu sangat menggalakkan so saya pong terkeluarlah idea utk jadikannya sebagai novel!
Dedikasi buat sahabat2 di USM, especially di apartmen 8-9-8 Desa Universiti. (Ini cerita kita beb!)

Mula2nya tu berjalan lancar sampailah dah 70% dah manuskrip saya tu. Terjadilah satu peristiwa hitam. Semasa saya mengikuti perkehemahan iaitu seb guru pengiring pelajar ke Bachok, adalah satu tempat tu.... chalet urusetia di ceroboh. Habih semua barang berharga hilang termasuk laptop, handbag, handphone, camera dan byk lagilah. Yang saya terkilan dan sangta sedih sebabnya saya punya internal hard disk ada dalam handbag, itu je backup yang saya ada utk novel saya. Habis... hancusssss...!
lama jugaklah saya diam jer tak buat apa-apa then, saya teringat yang saya pernah post kat blog beberapa episod awal citer ni... dari situ saya buat berdikit2. Of course cerita dah jadi laing banyakkkkk... tapi plotnya sama lagi.

Tu kisah pertama. Kisah kedua.... bila dah siapkan manuskrip... saya hantar kat penerbit. Tahu tak apa jadi? Manuskrip kena reject! Adusssss.... rasa melelong2 kepala ni... tapi bila baca balik apa komen dari pihak penerbit... mmm betul jugak...apa yang dia orang mintak perbetulkan tu. Pada mulanya dah kaciwa habis dah... kira macam tak mau ubah dan biarkan aja cerita tu. Saya pun try tumpu untuk manuskrip baru... tapi... tak boleh.... kena ubah dan kena hantar jugak manuskrip tu sebab dah banyak masalah saya lalui dengan 'Dona Karan Penang' ni... huhuhu...
Alhamdulillah... akhirnya manuskrip saya diterbitkan dan sambutannya sangat baik dari kawan2, sedara mara, dan sahabat2 pembaca yang sudi baca dan beli novel ini yg tak seberapa dari saya.
Luv u all!


Pesta Buku 1 Malaysia

di Book Store

buku baru sampai
buku resepi yg saya kongsikan resepi dalam ketiga2 novel saya bg pembeli di Pesta Buku 1 Malaysia



Boleh dapatkan novel DONA KARAN PENANG di
http://jemariseni.com/js-novel/560-novel-umum-disember-2015-dona-karan-penang-fatihah-pauzihal.html

Saya kongsikan sedikit momen2 indah bersama DONA KARAN PENANG!
Dah ada di Kedai2 buku seluruh Malaysia...



Terima kasih semua atas sokongan dan dokongan yang tak berbelah bagi pada saya yang tak ada apa-apa pun ni... Luv u alll!!!





PUDING JAGUNG LAPIS SANTAN

SALAM RAMADHAN
Rajinlah plop mokcik update resipi kali ni... uiks!

Ok... sebenarnya dah lama mokcik nak wat puding jagung lapis santan ni. Dolu-dolu... selalu buat sebab Cupie suka makan. Hari ni, tergeraklah hati mokcik nak buat sebabnya, bonda pong ada menyebut nak bg utk jiran-jiran. Resepi ni resepi mokcik reka ikut suka hati mokcik jd sukatannya main cawan-cawan ngan sudu-sudu jer deh.

letak strawberi... terus naik seri... eh.. cam pantun ler pulokks!


nampak ringkas, tapi sedap... sungguh nih!


PUDING JAGUNG LAPIS SANTAN

BAHAN-BAHAN:

Lapisan bawah

1 tin jagung manis/ cream
1 kotak santan kara (satu cawan santan pekat)
7 sudu besar bumbu tepung kastad (kalau boleh guna custard bird)
5 cawan air
1 1/4 cawan gula (ikut sukalah, kalau nak manis, lebihkan... tapi kena manis sikit bahagian bawah sebab bahagian atas memang dah tak buh gula dah)
satu sudu kecil garam

Lapisan atas

1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan (guna 1 kotak santan kara, campur air, jadikan 3 cawan)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil rata serbuk agar-agar

Sedikit jagung cream dan ceri untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA:

1. Lapisan bawah, campur semua bahan dan kacau tanpa henti atas api sederhana, hingga mendidih dan meletup-letup (bunyi blup blup gitu)
2. Masukkan ke dalam bekas
3. Untuk lapisan atas. Campur semua bahan dan kacau tanpa henti hingga pekat dan mendidih (juga bunyi blup-blup)
4. Sendukkan ke atas lapisan bawah tadi.
5. Sudukan jagung cream dan letak ceri utk hiasan. Tara..... dah siap!





SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN....
Rasanya ala-ala kuih tepung pelita bahagian atasnya... mmm tp bila masuk ngan jagung tu... fuh...
sedaplah jugop... kui kui kui...

ROTI AYAM KEJU BAKAR MOKCIK TEEHAH ... EHEHHE

Macamlah hebat sangat kan, walhal roti celup telur buh ayam ngan cheese dan bakar jer pong!!!
Jom tengok resepi yang termudahsss in de world...


ROTI AYAM KEJU BAKAR

Bahan-bahan:

BAHAN A
12 keping roti gardenia/ or whatever roti yg ada
empat biji telur
secawan susu segar/ cair
sedikit garam

BAHAN B (inti)
sepeket ayam cincang
sebiji bawang besar - cincang
5 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar minyak masak/ zaitun/ marjerin/ mentega
sebiji capsicum hijau kecil - dadu kecil
5-7 biji cendawan butang hiris nipis
1 sudu kecil mixed herbs / oregano/ (tak buh pong tak pe)
1 sudu  pati ayam/ 2 kiub pati ayam (tak buh pun tak apa tapi kurang sedaplah)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih
garam gula secukupnya

BAHAN C
4 keping cheddar cheese
2 keping cheddar cheese (potong memanjang atau parut)

CARA MEMBUATNYA:
1. Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih cincang hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan goreng separuh masak
3. Masukkan semua bahan yang lain. Perasakan.
4. Panaskan oven, 180 C
5. Sediakan loyang pembakar. Lenserkan marjerin (letak banyak sikit takut roti melekat bila dah masak)
6. Pecahkan telur dan masukkan susu dan sedikit garam. kacau hingga sebati. ketepikan
7. Ambil sekeping roti, celup ke dalam telur dan susun di dalam loyang
8. Letakkan inti diatasnya
9. Ambil lagi roti, ulang proses yangs ama seperti di no. 7
10. Ulang proses no.8 dan lapiskan keju diatasnya. Tutup dengan satu agi lapisan roti yang dicelup telur
11. taburkan keju diatasnya dan bakar selama 1/2 jam
12. Siap

yummy tak?

ini untuk geng mengaji tokma... hias sket dgn cili





SELAMAT MENCUBA!


makaroni bakar in cup!

Makaroni bakar lagi kan...kan...kan... nak wat camana, yg ni jerlah yg paling mudah utk di sediakan, tapi nampak macam susah nak buat tapi macam sedap dan yg penting macam klassss gitew!

Ok... resepinya bulih cari kat blog mokcik nih... kalu malas, ha, tekan je kat sini
http://mamacupiecorner.blogspot.com/2015/05/makaroni-bakar-versi-2-fusionlah-konon.html
atau di sini
http://mamacupiecorner.blogspot.com/2011/10/makaroni-cheese-ala-western.html

Ok... jom kita tgk..


yang ni saya buat untuk hantaran pertunangan anak sahabat bonda tapi lupa nak snap yg dah dihias..

Tambah kapsyen

Rerupernyer... kalo buh dalam cup lagi senenag kerja. yg pertama tak yah basuh tray, yg kedua senang untuk di bahagi-bahagikan dan yang ketiga, senang nak masak!... cubalah...guna cupcake punyer bekas!

Bingka Cheese Sarawak

Bingka Cheese Sarawak.
Hadoi.... dgr namanya pong dah kecur liur sebab cheese mmg sedaplah... bingka pun feveret saya... sarawak pula mengingatkan pada kek lapis so bila tgk org jual... mak oi... mahalnya! 60 - 70 sebijik.
Mungkin bahannya yang berkos tinggi kot... Gugel punyer gugel, terjumpalah resepi ... ten tereng... nin dia... hasilnya
kerak yg atas tu yg best
oklah kot sebab baru first time wat kan...
Ni resepinya ya kenkawan

BINGKA CHEESE SARAWAK

BAHAN A
1 paket agar2 cap ros ( 13g ) ~  guna agar2 serbuk 10gm pong ok
3 cawan air ~  kurangkan sedikit kalau guna agar2 10gm
1 cawan gula pasir ~ ¾ cawan pong ok kalau tak nak manis sangat

BAHAN B
250g mentega
250g cream cheese Philadelphia @ tatura
1/2 tin susu pekat manis ( jika ingin kurang manis, guna krimer pekat pun ok )
1 1/2 cawan tepung hong kong ~ guna tepung gandum pong ok
3 biji telur ayam saiz A @ B @ C, kalau D@E kena lebihkan sebijiklah
1 sudu kecil esen vanila/jus lemon

CARA PENYEDIAAN:-
1.       Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika (masak paling last pong takpe sebab nak yg panas2 tau)
2.       Pukul telur ayam sehingga kembang
3.       Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4.       Masukkan tepung, cream cheese, esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati
5.       Masukkan agar2 ( yg masih panas ) sambil dipukul laju
6.       Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 175c selama 1 jam atau sehingga masak ( bergantung pada jenis oven )

7.       Kalau boleh bakar cara double boiler, lapis dalam air dulu

PULUT KUNING BERHIAS... hihihi

Dah lama tak memblog
Saja nak kongsi pic pulut kuning berhias. Tolong kawan-kawan hias untuk Majlis Hari Guru dan juga Majlis Persaraan Pengarah Pendidikan Kelantan.




Ini masa majlis hari guru kat sekolah mokcik Tihah



abaikan back ground ek




Maaflah dgn background yang tak sempat di edit. Ehehhe, ini jerlah hasil yg tak seberapa, mokcik n saing2 mokcik bertungkus lumus selama sejam.

MAKARONI BAKAR VERSI 2-fusionlah konon

Makaroni bakar kali ni mokcik Tihah buat versi buh serbuk kari tapi campur gak ngan susu dll... saja jer... sebab makan yg beli kat kedai tu macam sedap tapi tak puas hati sebab isi ayam/ daging tuh cam sikit jer...
So... mokcik pong buatlah sendiri ...
JOM...



MAKARONI BAKAR


BAHAN A
1. 300g makaroni, di rebus dengan sedikit garam dan minyak hingga empuk. Toskan
2. dua cawan isi ayam yang telah di rebus dan di racik halus
3. 1 biji lobak merah di parut atau di hiris halus memanjang
4. 1 tin cendawan butang dihiris nipis
5. 3 sudu besar rempah kari ayam/ daging di campurkan dengan secawan air
6. 1 tankai daun sup di racik halus
7. Satu tangkai daun bawang di racik halus
8. 1 biji capsicum/ cili merah/ cili hijau di hiris nipis
9. 2 sudu serbuk pati ayam @ 2 kiub pati ayam
10. garam dan gula secukupnya
11. 2 sudu mentega dan 2 sudu minyak masak
12. 1 biji bawang besar dan 4 ulas bawang putih di cincang halus

BAHAN B
1. 7 - 10 biji telur (berdasarkan besar kecil)
2. 1 cawan susu segar
3. 2 sudu tepung gandum
4. garam dan gula secukupnya
5. 1 sudu teh serbuk lada hitam
6. 1 sudu teh serbuk lada sulah

CARA MEMBUATNYA:
*Panaskan oven, 170 C
1. Panaskan mentega yg dicampurkan dengan minyak
2. Tumis bawang hingga agak garing
3. Masukkan pes kari, kacau hingga agak garing
4. Masukkan isi ayam dan perasakan dengan pati ayam, garam dan gula. Ketepikan
5. Ambil satu mangkuk besar, masukkan lebihan semua bahan A dan juga ayam yg sudah di masak tadi dan gaul sebati. Ketepikan
6. Campurkan bahagian B dan kacau dengan whisk hingga sebati
7. Ambil loyang dan sapukan dengan sedikit mentega @ marjerin. Masukkan campuran bahan A dan tekapkan sedikit agar ianya padat. Curahkan campuran bahan B hingga ia memenuhi semua ruang-ruang.
8. Bakar dengan api atas dan bawah selama 40 minit hingga bahagian atasnya agak keperangan. Cucukkan dengan garfu untuk memastikan campuran telur tadi sudah masak sepenuhnya.
9. Sedia di hidangkan!

utk geng mengaji tokma





PULUT PAUH HARUM MANIS

Setaun sekali jer nikmat ni datang...
Tak apalah sepuluh hinggit sebijik pong tapi memang seeedaaappp!
Kali ni saya order ngan ex student saya kat Perlis. Tahun lepas, masalah pos menyebabkan buah pauh tu dah terlebih masak dan kotak dia pung dah pecah. Tahun ni, Alhamdulillah ok!

Sebenarnya, pulut pauh ni, pulutnya kena kukus dan gaul santan sket bagi lemak. Pastu masa nak makan, kena buh santan yg dimasak dengan sedikit gula. Tapi sebab nak bagi tahan lama sket so bonda buatkan pulut manis yang macam ketupat palas manis tu, cuma tak dibungkusnya. Kat Kelantan, kami panggil 'PULUT HARUNG' sebab pulut yang dikukus akan di harungkan dengan santan dan boleh di makan macam tu jer. Kalau di musim raya, biasanya, kalau bonda buat ketupat, kami adik beradik akan berebut pulut harung lah, yang belum dibungkuskan dengan daun palas lagi!
Jom, layan gambar.


Menyelerakan tak?
Buah pauh ni  baunya harum... isinya sangat manis! Pulut harung pulak... memang sedap!
Ini gambar pokok dan buah pauh harum manis yg saya pinjam dari pakcik Google....





Nak bagi satu pantun!

Harum manis seindah namamu
Di makan dengan pulut manis
Marilah semua kita menjamu
Tak dan nak capai dah tinggal secebis....

ROTI BAKAR - AYAM CENDAWAN BERKEJU

lama dah makcik tak berblog... tapi ari ni raa cam nak kongsi jer resepi ni sebab... sedaaappp!
Alkisahnya masa mokcik tihah n bonda gi Mydin Mall minggu lepas, terbelilah satu roti bakar ni, ada 3 lapisan roti dalam tu. Terkejut jugak bila harganya RM5. Bakpo yg mahal sangat? Tapi sebab nak try punyer pasal, maka terbelilah... Guess what? memang sedap... so bila mokcik Tihah rasa, tengok dia punyer inti semua ... ten tereng.... maka mokcik pong buatlah resepi sendiri... tak di sangka-sangka... menjadik beb... jom...


Kalau tengok dari rupa tu macam tak mengancam sangat kan! Tapi bila makan... sedap!


OK... resepinya

BAHAN-BAHAN:

1 bungkus ayam cincang @ 2 cawan isi ayam yang dicincang sendiri
1 tin cendawan butang (didadu kecil)
1 biji capsicum (dadu kecil)
1 biji bawang besar holland (dadu kecil)
2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih
sedikit garam (jika perlu)
2  sudu besar butter @ marjerin atau minyak masak
Roti (secukup kehendak)
Keju cheddar slice
mentega sapuan
*carrot di dadu (kalau nak buh)
*tomato (kalau nak buh)

CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan mentega, bila cair jer, masukkan bawang dadu sampai dia caramelized... cam layu gitu
2. Masukkan ayam cincang
3. Biar ayam separa masak, kemudian masukkan semua bahan lain (kecuali roti dan keju)

4. Ambil sekeping roti, sapukan sedikit mentega @ marjerin dan letakkan inti di atasnya secukup kehendak



5. Ambil sekeping lagi roti, letakkan inti dan sekeping keju cheddar di atasnya.




6. Letakkan sekeping lagi roti bagi menutup inti. Panaskan non stick pan (api perlahan) dan letakkan sedikit mentega( jika perlu), Balikkan roti biar masak serata dan keju cair.

7. Siap, dan boleh dinikmati. Habiskan 3 keping roti ni, gerenti kenyang samai tengahari. Saya sampai ke petang pun boleh! Selamat mencuba



PULUT KUNING BERHIAS.. MUSIM ORANG KAHWEN MAI PULOK DAH...

HAI
Mokcik Tihah nih ginilah ceritanya kalau tiap kali musim orang kahwen a.k.a musim cuti sekolah... maka bermulalah mempulut kuningkan diri dengan bondaku

Jom kita tengok hasil yang mokcik Tihah wat...

MEKAR TERATAI DI TASEK ASMARA... amacam, bes dok judul pulut mokcik tihah?




siap sedia utk dihantar kepada penempah... kali ni dia orang nak hias sendiri bekas!

Okay, yang kat atas tu versi takdok burung-burung cinta. Hehhe, yang bawah ni versi burung-burung cinta kay!

ASMARA TIGA HATI... clearr dok judul ni?





Itulah setakat ni ya. Nanti mokcik update lain deh.
Kalau ada idea bila tengok hok mokcik wat ni, silalah cuba ya... cuma gambar tu kalau nak letak kat mana-mana bagitaulah dulu lepas tu letak link blog makcik deh.
Jumpa lagi!