MUSIM ORANG KAHWIN DATANG LAGI... MAKAN BERADAP....

Orang kahwin? Memanglah sinonim bila cuti sekolah jer... orang kahwin. Bila orang kahwin jer... cuti sekolah.... hua hua hua...

Sebenarnyalah kan... cuti sekolah kali ni saya nak relaks.... dan menumpukan sepenuh perhatian pada kerja2 lain yang tiada kaitan dengan tempahan puding ke, kek ke, apa-apalah.... sebab saya nak relaks... ok... relaks! Saya cadang cuti dua minggu ni saya nak kemas bilik, nak susun dan kemaskini buku2, novel dan lain-lain di bilik saya. Then, saya nak siapkan novel terbaru yang terbengkalai entah berapa kurun dah.....
Itu cerita asalnya jadi setiap kali ada orang nak tempah, saya akan bagi 1001 alasan. Pada yang rapat2 tu saya beritahulah cerita sebenar... tapi... dia orang tak peduli... siap buat paksa rela.... siap guna bonda saya lagi so.... terpaksa dalam rela dan gundahlah maka makcik buat jugaklah!

Okay... yang pertama di hari Jumaat mula cuti kena wat trifle makan beradap ngan hantaran....
Inilah hasilnya...
desert untuk makan beradap
Banyak ni je makcik buat.... kira cukup2 meja ehehhe
Takkan orang lain tak merasa kan... so tambahlah satu bekas lagiks!
Untuk hantaran kena buat bagi overr sket.... 

Okay.... then.... keesokan harinya kena wat makan beradap pulaks!
Ni kejer last minute sebab cari barang last minutes. Kenapa jadi cam tu....? Sebab bagitahu last minute!
Biasalah.....
Rasernyer ni yang paling simple saya pernah buat kot....
As usual... mesti ada bakul buah-buahan...
Bawal emas masam manis

Udang bread crumbs

Kerabu campur (mangga, karot, timun, capsicum, tomato)
3 hidangan je buat
Seperti biasa pelengkapnya... desert...trifle
Selamat Menjamu Selera!

50 KARYA TERBAIK GURU MALAYSIA 2013


Dah lama makcik tak menulis blog ni kan!
Sebenarnya perkara ni dah berlaku about 2 weeks ago.
Saya pernah cerita kan yang saya terpilih antara 50 karya terbaik guru Malaysia. So nak cerita cerihik lah sket... takbanyak pong yang dapat diceritakan
16 Mei, hari guru so saya ke Negeri Sembilan, di Stadium Nilai untuk menyertai sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan. Actually adalah sedikit hok hek hok hek pasal majlis tu tapi abaikan jer... yg penting saya menghadirinya dan saya nampak stand yang letak buku saya. Rasa bangga lah jugak sebab terpilih dan siap dipamerkan lagi buku kita tuh kan... seronok sangat... Syukur Alhamdulillah!
Cuma terkilan sebab macam 'lost' jer hari tu. Bila saya sampai nak daftar kat mana pun tak tahu, tanya orang tu tak tahu, orang ni tak tahu... bukankah saya di jemput? Mujurlah ada rakan se penerbit, at least kenal orang jugak kan! Pastu mujur ada adik iparku Aziey yang menghantar ku ke sana, ada sahabat lamaku si Anis yang juga ke sana untuk bertemu saya dan tak lupa my cousin Nadia yang mengikuti rombongan PPD Kelantan. Yang pertama terkilan sebab tak dilayan... lebih kuranglah... pastu bila tanya ada tempat ke disediakan untuk duduk di dalam dewan tu pong mereka tak tahu.... walhal memang ada tempat VIP siap tulis kat kerusi lagi 'pengkarya'! Satu lagi, katanya ada sesi tandatangan tapi tak ada pong! Kira datang macam tu, balik pun macam tu, pandai2lah kau bawa diri! Saya pon tak tahu apa yang sebenarnya terjadi. Tak apalh nak buat camana kan.... okay kita layan gambar jerlah yer....
With my cousin Nadia depan pintu masuk Dewan
With Anis Salwanis,... 15 tahun tak jumpa! 
Close up sket....
Inilah karya saya yang terpilih diantara 50 karya terbaik guru Malaysia 2013
Dia orang letak kat atas stand kiranya ada 50 stand lah untuk display...
Alhamdulillah!

50 KARYA TERBAIK GURU!

Fuh... tajuk pong mengancam dah kan!
Alhamdulillah.... sebulan yang lepas, Jemari Seni calonkan novel saya 'NURUL LAILA SURIA" untuk 50 karya terbaik guru sempena hari guru 2013. Tak sangka harini dapat emel yang ianya terPILIH!
Waduh.... berdebar-debar dada gue!

Siap dapat surat jemputan lagi... untuk sesi tandatangan dan pelancaran katalog '50 karya terbaik guru'! Kami dijemput ke Majlis Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan di Stadium tertutup Nilai pada 16 Mei 2013. Waduh... ke KL lagi gue! Senyum jer hari ni..... Cupie kata... boring betul mama asyik senyum jer... tanya apa pun senyum jer....

Alhamdulillah...
Terima kasih kepada JEMARI SENI yang mencalonkan karya ku yang tak seadanya itu. Insyaallah selepas ini saya akan terus berkarya.... Cupie.... hari ni Cupie nak apa, semua mama kasi!