SENSITIF!

Okay... sensitif!

Sensitif ni maksudnya cepat tersentuh... yer ker? Ala lebih kuranglah...
Sensitif ni selalunya kita tujukan pada seseorang, yerlah, dia tu sensitif sikit, jangan cakap benda2 yang bagi dia sedih... dia tu sensitif sikit, jangan bagi dia marah... macam tu lah lebih kurang....

Macamana keluarnya isu sensitif ni? Sayalah tu yang tak berapa nak sensitif ni... tiba2 je buleh sensitif bila tengok MASTERCHEF MALAYSIA yang ulangan tengahari tadi... haiyooo... ala si mamat budak sekolah tu terkeluar tadi, dia masuk ujian penyingkiran dengan Wahidan... bila tersingkir tu sedihlah... buleh makcik mengeluarkan airmata makcik yang mahal ni tadi.... ish ish ish.... mujurlah Cupie ke rumah Che Nin, tok sedaranya, kalau tak, mesti kena perli gila2 kat anak terunaku sorang tuh ha! Mama ni manja lah, mama ni keretlah, mama ni over lah... yg tu pong nak nangis! hahhaha


Teringat pasal sensitif ni kan... semalam, eh bukan malam kelmarin, tengok citer Hatiku Di Kinabalu... serius wa cakap lu... last2 tu sedih.... sejak semenjak dua menjak ni sensitip sangat.... tgk tv sedih sket teriak... uwaaa.. apa kena denganku ini? Tadi tengok movie kat astro, chanel 702, adaptasi novel apa entah.. The Front... tu pong buleh sedih walhal citer aksi2 lagi... tapi hero dia, handsome wa cakap lu! African American punyer... rasa cam nak cari boifren pulaks... hahhahha...

Balik kepada isu sensitif ni.... kita cerita pasal orang2 tua... orang2 tua ni mudah terasa.... maklumlah mereka perlukan perhatian sebenarnya... macam bondaku tercinta! Ma okay je... tapi kadang2 time dia bad mood tu, terlebih sensitif tu kena tengok sikit, kena usha dan jangan salah langkah, nanti jadi anak derhaka! Contohnya macam hari tu, dua hari berturut2 saya ke sekolah dan bawa Cupie. Pergi dari kul 9 pagi, balik dekat kulo 8 malam.... kebetulan abah pun baru balik macam kami jugak... nampak dah muka ma masam jer... tahu dah mood tak berapa nak okay kan! Cupie tu pulak nak mandi, letak baju depan bilik mandi, apalagi mengamuklah si tokma... lepas tu pulak, tok bah ajak cupie makan kat luar, walhal tokma dah masak, dan tunggu kita ornag utk makan... lagiklah.... saya masa tu memang lapar, mula tu nak makan dah ni... pastu teringat... ma dah makan belum sebab nasi dalam periuk tak terusik... rupanya tak makan lagi! NAsib baik, so saya tunggu ma makan sama! Isu sensitif kat sini, selalunya okay je kalau abah ajak Cupi makan kat kedai lepas solat Isya' dan ma pun akan tanya macam2 bila kami balik... ish ish, jenuh jugaklah saya buat adegan2 berceritalah... tanya itu dan ini.... sebab saya dah dengar ma cakap masa kita orang baru sampai tu, "Baguslah semua, gi pagi balik gelap belako...." eheheh....

Macam tu lah ibu... sekejap je...  bila Cupie bukak cerita sikit... tenang baliklah tok ma.... mujur ada cucu sorang kat rumah... tapi Cupi pun sensitif jugak.... ikut si bapaknya kot!

Pagi kelmarin, dia bangun lambat... ci Cupielah... oppp nanti, nak cerita sikit! Cupie ni, benda yang dia takut ialah gelap, cerita hantu dan lipas! Tidur malam memang tak boleh tutup lampu! Semuanya bermula dari umurnya 5 tahun, kami pasang citer POCONG 2. Start dari situ memang dia penakut dengan gelap dan memang dia tak akan tengok cerita hantu.... boleh tengok muka dia pucat lesi kalau kita paksa jugak tengok cerita seram... siap nangis lagiks! Okay, ceritanya, pagi kelmarin, dia bangun lambat so tokma kejutkan dia sambil membebellah... alah orang tua, memang cam tu... so mood Cupie dah memnag kurang ok dah! Lepas mandi, pakai baju, kami ajak dia keluar nak ke kedai sebab nak baiki alarm kereta tokma. Dia tak mau! Tak apalah, kami tinggallah dia sekejap... tapi tokma salah cakap... "Kalau Cupi tokse gi, salah-salah ko api takdok gak guano?" maksudnya, aklau tiba2 letrik putus camana? Apa lagi mengamuklah Cupie... "Tu yang Cupi tok suka tu, tokma sebut sokmo api takdok, tu yang jadi api takdok tu, kata2 tu satu doa..." Siap bagi ayat tu lagiks... sambil tutup pintu bilik! Terkejut tokma tapi lepah tu kami gelak sakanlah.... lupa yang dia takut gelap... yerlah rumah kami kan rumah teres, kat ruang tamu tu kalau tak pasang lampu, memang gelap siang2 hari pung! hahhahah sensitip.... dan bercampur panas baran sikit (ikut belah ayah dia jugak)!

Cupie n tokma masa ni cupie 4 tahun, kat rumah guru Perlis!
Arwah abah Cupie... memang sensitif! Pernah masa mula2 kawan dulu, saya bagitau dia, yang kawan saya baru beli kereta... esoknya saya cerita lagi yang kawan sornag lagi tukar kereta baru... tak ada niat pong nak banding2 kan dengan dia yang ada motosikal je masa tu... apa lagi... dua tiga hari tak telepon... ingatkan dah jumpa gelfren baru, rupanya sensitif...

Satu lagi kalau dia masak.... janganlah komen lebih2... dia tak akan makan... dia bangun terus keluar... dah pernah kena dah sekali... lepas tu tobat, makan je apa yang dia masak.... tapi bukan nak pujilah, memnag nak puji pun... dia masak sedap!!! esp western n masakan kampung yang zaman2 dulu tuh.... MISS HIM!

Okaylah... tak mau tulis dah takut termasuk bab2 sedih, nanti ter sensitif lebih pulak kan! ehehhe

1 ulasan:

Siti Hajar Mohamad said...

Memang Tir orang tua cepat sensitif....saya nie pun kan Tir balik kadang-kadang kampung, katakanlah saya kuar gi jalan-jalan pahtu nak malam baru balik...mulah ma saya x nak cakap...masam je..tapi x lama...buat-buat cakap dan tanya banyak soalan dia ok lah...agak-agaknya kalu kita dah tua pun macam nie juga kan....Dalam familiy rasanya saya yang paling sensitif kot...kekeke

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails