KUZI KAMBING/ AYAM & ROTI JALA

Asyik makan je kan!
Setiap hujung minggu, weekendlah, rumah saya biasanya penuh dgn sedara mara. Sebabnya kalau bab masak memasak ni serah kat saya dan bonda, Insyaallah kami seronok. bab jamu menjamu orang ni... Alhamdulillah, sedara mara biasanya suka.

Alkisahnya dengan kuzi kambing ni. Abah, dia memang pelihara kambing, lembu, ayam itik kat kampung. So, ada seekor kambing ni baru je lepas beranak. 3 ekor anak dia. Entah camana dia tak boleh nak susukan anaknya so anak2nya semua mati. Dah berubat pong, tak boleh juga. Kambing tu pong dah sebab anak2 dia mati, dia pong gila meroyan, maka abah pong sembelihlah dia. begitulah ceritanya. So, abah bawa balik 1/4 dari kambing tu. Yang lain2 tu dia sedekah kat sedara maranya kat kampunglah. Fikir punya fikir... ma cakap, kita buat kuzi lah, amkan ngan roti jala. So dari semalam lagiklah kami sediakan bahan-bahannya. pagi tadi... masak jer! Alhamdulillah menjadi. So kami pong as usual, panggillah sedara mara terdekat datang menjamu selera. Begitulah alkisahnya.




KUZI KAMBING N ROTI JALA
Mari kita tengok bahan-bahan untuk membuat kuzi kambing/ ayam

BAHAN-BAHAN:
(Untuk 2 ekor ayam / 1kg daging kambing + 1/2 kg tulang rusuk kambing)
-Daging ayam/ kambing
-garam
-kunyit
-halia
-bawang putih
(tumbuk semua bahan dan lumurkan pada daging. Jangan terlalu masin)

BAHAN KUZI
-4 sudu bumbu rempah kuzi (seperti rajah, @ yg sewaktu dgnnya)
-1 cawan minyak masak
- Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih,bunga lawang,
- 15 biji bawang merah, 10 ulas bawnag putih, 2 inci halia di mayang
- 5 biji ubi kentang
- 1/2 cawan kacang badam
- 1/2 cawan kismis
- 4 ketul hati ayam/ semangkuk hati kambing
- 2 tin susu cair
- satu tin tomato puri kecil / 1 botol sos tomato
- 1/2 kg bawang goreng
- air secukupnya
- garam, gula, perasa secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
1. Perap ayam/ kambing dgn bahan perapan selama 2 jam
2. Goreng hingga masak tapi jangan garing ya. Ketepikan
3. Badam direndam air panas dan dibuang kulit, kemudian di goreng sekejap. Kismis di goreng. Hati ayam/ kambing dan kentang di dadu dan di goreng sekejap.
4. Masukkan ayam/ kambing goreng tadi ke dalam periuk. Masukkan badam, kismis.
5. Masukkan susu cair, dan tomato puri.
6. Kisar bawang goreng dengan secawan++ air dan campurkan ke dalam periuk tadi. Ketepikan.
7. panaskan minyak masak (1 cawan++), tumis rempah 4 sekawan dan bahan yang di mayang tadi hingga garing.
8. Rempah kuzi di campurkan sedikit air dan masukkan ke dalam tumisan, Tumis hingga naik minyak.
9. Curahkan bahan tumisan rempah ke dalam periuk berisi ayam dan bahan-bahan lain tadi.
10. Masukkan 1 liter air atau secukupnya. Kacau hingga sebati. Didihkan. (Jangan sering m,engacaunya takut ayam. kambing hancur)
11. Perasakan dengan garam, gula, dan perasa.
12. Boleh di makan dengan roti jala atau nasi minyak!
TOMATO PURI

Rempah kuzi yg sellau ma guna

Bawang goreng

kentang yang di dadu dan digoreng

Ayam yg dah digoreng

Daging kambing yg dah digoreng bersama kacang badam, kismis dan hati dadu goreng

Campuran daging ayam goreng, kismis, badam
bawang putih, bawang merah, halia n rempah 4 sekawan
Bahan tumisan rempah

Campuran ayam goreng, badam, kismis, susu cair, tomato puri dan kisaran bawang goreng


Kuah kuzi sedang mendidih

Ini kuzi kambing dan roti jala! Ahaks
Roti jala. Lain kali saya upload resepi kay!
tengah nak melipatnya...



YUMMY!
Okay. Selamat Mencuba yer!

3 ulasan:

MAK TEH said...

sedapnya kuzi ...dan tahniah atas novel baru mamacupie..akan cari diHarris nanti.camna ngan diet?

mamacupie / Fatihah Pauzihal said...

thanks Mak Teh. diet tak berjalan lancar sebab sakit lama datang lagi Mak Teh. Over flow period n gula dalam darah rendah. Doktor nasihat suruh berenti dulu diet. Insyaallah bila dah ok sket, saya start balik. Biasalah dugaan memang banyak kan! ehehh. jangan lupa dapatkan novel baru saya yer!

SITI said...

Sedapnya Tir...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails