MAKARONI CHEESE ALA WESTERN

Jamuan Birthday Gegirl... pakat2 dengan rakan sekerja yang sama birthday bulan Oktober, buat jamuanlah kononnya sambut birthday gegirl... eheheh, seronok juga tua2 sambut birthday.... Happy birthday untuk Kak Zunainah n my twin kat sekolah, Fazlina. Kak Na Teacher, Zahnim dan Kak Rahimah juga berkongsi birthday bulan yang sama. Jamuan kali ni special, ada nasi dagang, pulut kuning rendang ayam, laksa dan laksam kelantan (terima kasih Lily), puding2 dan agar-agar (terima kasih geng2 makmal sains SYP2), serta makaroni bakar special.....

Kek coklat aiskrim macam kat secret recipe....
Order kek dari sepupuku, Mek Ja (http://damya-delights.blogspot.com/), memang sedap giler. Lepas try, pakat order untuk hari raya haji. Actuallynya sepupu saya ni dah lama buat kek ni. Macam-macam ada. Kalau nak order, silakan ke blog dia macam alamat di atas.
Okay, alkisahnya, masa jamuan tu pakat minta saya buatkan makaroni bakar ala-ala western gitu. Yang jadi ala-ala western tuh sebab letak oregano, mentega dan keju. Macam pizalah jugak.
JOM tengok resepi....

MAKARONI CHEESE ALA WESTERN (Bahasa bercampur-campur)

letak apa saja yang ada dalam peti ais untuk lauk pauknya...
BAHAN-BAHANNYA
1/4 kg makaroni - direbus dengan sedikit minyak hingga kembang dan masak
1 peket daging cincang Ramly/ Saudi atau cincang sendiri
5 biji sosej
Udang*
Ayam*
Cendawan Butang
Capsicum hijau/ merah/ kuning
Daun bawang
Daun sup
Lobak merah (mayang halus)
2 sudu besar mentega
1 biji bawang besar Cina (kulit warna kuning oren)
5 ulas bawang putih
2 sudu teh oregano
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar pati ayam
1 sudu teh sos lada hitam*
Keju mozarela/ parmesan secukupnya
8 biji telur
300 ml susu segar
2 sudu tepung gandum/ tepung jagung
serbuk lada putih dan garam gula secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan mentega, tumis bawang besar dan bawang putih yang dicincang hingga wangi. Masukkan daging, sosej, ayam atau udang. Masak dalam 5 - 10 minit hingga daging masak.
2. Masukkan sos tiram, oregano, pati ayam, sos lada hitam garam dan gula secukupnya. (Berhati-hati dengan garam sebab pati ayam sudah masin)
3. Tutupkan api. Gaulkan makaroni yang telah direbus dan di toskan  tadi.
4. Masukkan semua sayuran dan gaul sebati.
5. Dalam bekas yang lain, campurkan susu, tepung, telur dan serbuk lada sulah. Kacau dengan whisk hingga sebati.
6. Ambil dulang pembakar. Letakkan 1/3 campuran makaroni tadi. Lapiskan dengan keju parut. Letakkan 1/3 lagi campuran makaroni. Lapiskan dengan keju parut. Ratakan dengan 1/3 lagi campuran makaroni. Tuangkan campuran susu dan telur tadi hingga menenggelamkan semua campuran makaroni. Akhir sekali taburkan keju parut.
7. Bakar dengan suhu 190 - 220 celcius selama 45 minit.
8. Sedap di cecah dengan sos cili atau sos cili thai

* Boleh aje di campurkan dengan sebarang makanan laut, isi ketam, sotong, udang, fishball, fishcake, nugget dan lain-lain. Nampak macam remeh. Sebenarnya bukan remeh, cuma banyak bahan digunakan. Sebab tu ianya sedap dan berkhasiat. Anak-anak memang sukakannya sebab rasa creamy campuran susu, dilapiskan pula dengan keju, fuhh... abih kantoi diet! Lebihkan sayur-sayuran sebab rasa sayur tu sudah berkurangan bila dicampur dengan pelbagai bahan. Bagus untuk anak-anak yang kurang makan sayur. Anak saya memang kurang makan sayur tapi makaroni ni boleh habiskan dua tiga ketul!

Puding cendol nisse.

Pukul 9 dah tercongok di Mydin Mall Kota Bharu. Janji dengan Puan Lily Suriani yang kononnya isteri mithali sebab temankan suami yang sedang sambung belajar. Walhal dia saja nak jenjalan kat KB, jadi ornag bujang... jangan mare Lily... saje aku guwau-guwau.

suasana mydin ! Ihsan dari http://cloudymonday.blogspot.com/2010/07/mydin-mall-kota-bharu.html
Hari ni Jom Heboh TV3, jalan jem giler beb!(ayat anak murid kat sekolah). Nak masuk kot Wisma, tutup jalan! Nak masuk kot stadium, tutup jalan! Mujurlah Cupie tak mengamuk nak g Jom Heboh, kalau tak memang sure dia kena ngan mak dia.

Last-last corner g kot KB Mall. Ada PC Fair pulak, mak aii ramai nya manusia.

Balik je dari jenjalan yang menghabiskan duit tu (sebab beli 'mouse'lah, card readerlah, joysticklah), tup2 ada call dari my ex cikgu. Mujurlah dia call, lupa yang dia order puding cendol nisse/ puding cendol gula melaka. Nampaknya, takleh rehat jugak, lepas solat zohor kul 3, terus ke pasar tok guru kat Kedai lalat cari santan ngan cendol. Itulah, lain kali bila ada pesanan @ order tuh tulis, bukan main ingat dalam kepala je... awak tu ingatan jangkamasa pendek je! (teringat kata-kata arwah suami masa saya terlupa ada kawan order roti beberapa tahun lepas). Sedihlah pulaks!

Okay, jom kita tengok...

PUDING CENDOL

puding cendol nisse


BAHAN-BAHANNYA:
Bagi Lapisan Bawah:                         Bagi Lapisan Atas:
500ml air                                            500 ml air
1 ½ cawan gula pasir (200g)                1 ½ cawan nisse / gula merah (200g)
300ml santan pekat                             
10gm agar-agar serbuk (sepeket)           10gm agar-agar serbuk (sepeket)
500gm cendol (sepeket)                        1 biji kuning telur
sedikit garam                                      sedikit garam
                                                         100ml santan pekat n 200ml susu cair/ segar

Cara-cara Membuatnya:

Bagi Lapisan Bawah
1.     Masakkan semua bahan lapisan bawah kecuali cendol. Kacau dengan whisk tanpa henti hingga mendidih. Tutupkan api.
2.     Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Bagi Lapisan Atas
1.     Masakkan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula
2.     Masukkan kesemua bahan kedalam periuk kecuali kuning telur dan masak hingga mendidih. Kacau tanpa henti.
3.     Masukkan kuning telur dan sedikit air yang di kocoh.  Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.
4.     Ambil garfu dan gores di seluruh permukaan lapisan bawah. Ambil senduk dan tuangkan lapisan atas dengan perlahan. Pastikan lapisan bawah betul-betul keras barulah dicurahkan lapisan atas. Biar mengeras barulah simpan didalam peti sejuk.

**
 http://www.myresipi.com/top/detail/2899, resepi asalnya,  pastu saya ubah-ubah sikitlah. Nak guna santan semua takut tinggi kalori sangat so saya ganti dgn susu sikit tang lapis nisse tuh. Untuk senang kerja tak yah timbang2, pakai sukat-sukat je. Insyaallah jadi. Cubalah.


PULUT SEKAYA

Dok tengok-tengok buku resepi. Lepas satu, satu di bukak.
Al-kisahnya terasa nak makan sesuatu yang berpulut! Nak buat pulut kuning, kot melampaulah pulak. Petang-petang nak makan pulut kuning. Mau lena lepas Asar sampai ke malam. Congak punya congak, ternampaklah gambar serimuka dalam majalah RASA entah tahun bila. Nak buat serimuka kena pakai daun pandan, tapi malas nak pergi bukak pintu dapur nak amik daun pandan (teruk betulkan?). Lagipun nak try pakai kali keempat pengukus letrik yang baru beli tuuu... (saja nak bagitau). Last-last nampak ada telur dan nisse (gula melaka).

So, terjadilah serikaya pulut atau orang panggil pulut sekaya. Resepi asalnya dari Che Nin, mak saudara saya. Saya buat tak pakai sukatan sangat, pakai agak-agak dan try2 je... mujurlah menjadi jugak.

Jom try!

PULUT SEKAYA

Mulanya nak makan seketul je, tapi lepas seketul, seketul.....

BAHAN-BAHAN:
-5 biji telur           
-2 ketul gula melaka (nise)
-1 1/2 cawan beras pulut
-1 cawan  santan pekat
-Sedikit garam
-daun pandan

CARA MEMBUATNYA:
1.     Basuh dan toskan beras pulut. Rendam selama 2-3 jam. Kalau nak cepat, rendam dalam air panas mendidih selama 15 minit. Tuangkan air rendaman beras tadi dan gantikan dengan santan yang dicampur garam. (Pastikan beras pulut tenggelam kesemuanya ke dalam santan. Jika kurang santan, tambahkan sedikit air).
2.     Letakkan loyang ke dalam pengukus dan kukus hingga betul-betul masak. Gunakan plastik tahan panas dan tekan pulut tadi hingga padat (Biarkan tiada ruang diantara pulut tadi. Kalau nak cepat, tekan je dengan senduk nasi sampai padat.)
3.     Di dalam periuk yang lain. Cairkan gula melaka dengan sedikit air. Biarkan sejuk seketika agar telur tidak berketul-ketul nanti. (Saya panaskan dalam microwave je sampai cair)
4.     Pecahkan telur. Pukul telur dan masukkan gula melaka tadi dan kacau rata. (Daun pandan di ramas dalam telur tadi bagi aromanya kemudian asingkan)
5.    Masukkan campuran telur dan gula melaka ke atasnya dan kukus sekali lagi hingga lapisan atasnya masak, kira-kira 20-30 minit

**
Resepi dari Che Nin, adik emak saya. Sedap sangat sebab tekstur sekaya yang lembut dan gabungan dengan pulut yang ‘creamy’! Mula-mula tu saya tak berapa yakin nak masakkan pulut sekaya ni sebab takut pulut lembiklah, sekaya jadi keraslah tapi bila ikut betul-betul resepi dari Che Nin ni, tengoklah hasilnya!

ASAM PEDAS IKAN PARANG, DAGING KUNYIT DAN SAYUR CAMPUR TOFU TELUR

CUTI!
Tinggal lagi sehari, esok!
Time cuti, memang kerja saya, nak masak apa ya hari ni? hahhaha
Kelmarin buat nasi kerabu, masih ada balance daun kesom ngan bunga kantan. Terbayang-bayang dah asam pedas ikan parang.... fuyooo...

Pergi pasar Berek 12 tadi. Biasalah, kalau ke pasar, pecah je duit RM50, pasti abih punyer. Semua benda nak beli. Kononnya buat stok! Ayam sekor dah RM15, daging sekilo RM18, sayur mayur dekat RM10 dah, santan sekilo RM8, nasi berlauk pagi untuk 4 orang dah RM10, ikan parang RM12, ikan kerisi RM10, ikan keli RM5... mujurlah bawak spare duit tadi... macam tulah tahap kehidupan di Kota Metropolitan Kota Bharu ni.... tapi tak apa, kalau kita ikhlas berbelanja untuk keluarga, Allah akan limpah kurniakan lebih banyak rezeki untuk kita. Amin!


Ada 4 menu makan tengahari:
1. Asam pedas ikan parang
2. Daging goreng kunyit
3. Sayur campur tofu telur
4. Ikan keli goreng (Untuk Cupie, beli yang dah siap buh garam kunyit, balik goreng je)

ASAM PEDAS IKAN PARANG



BAHAN-BAHAN:
Bahan kisar:                             5 keping ikan parang
8 biji bawang merah                  7 tangkai daun kesom
4 ulas bawang putih                 1 tangkai bunga kantan
1 inci halia                               1 biji timun batang
10 biji cili kering                       air asam jawa secukupnya
1 sudu belacan                          garam dan gula

CARA MEMBUATNYA:
1.     Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Hendaklah sentiasa di kacau.
2.     Masukkan dua cawan air dan biarkan ia mendidih.
3.  Masukkan bunga kantan, daun kesum dan timun
3.     Akhir sekali masukkan ikan dan perasakan dengan garam dan gula.

**
Resepi ini saya dapat dari kak Azah, rakan sekerja. Asam pedas dia, Ummph, hirup sampai ke titisan terakhir. Senang je cuma pastikan semasa menumis, biarkan bahan kisar tu sampai betul-betul pecah minyak. Kalau asam pedas semalam yang dipanaskan balik, lagi best, mungkin sebab ianya dah cukup sebati! Semua ikan yang banyak isinya sesuai untuk di asam pedaskan! 

DAGING GORENG KUNYIT

favourite cupie
BAHAN-BAHAN:

          ¼ kilo daging batang pinang di potong nipis memanjang
          2 biji bawang besar
          2 biji cili merah/ hijau
          2 sudu kecil serbuk kunyit
          Garam dan serbuk perasa
          ½ senduk minyak masak

CARA MEMBUATNYA:
1.     Masukkan daging dan secawan air serta serbuk kunyit. Panaskan kuali, rebus daging sampai airnya hampir kering/empuk.
2.     Masukkan minyak dan semua bahan yang lain. Goreng hingga masak.

**

Bila dah buntu tak tau nak masak apa, inilah masakan yang timbul di minda. Jika hendakkan rasa yang sedikit manis, gantikan serbuk kunyit dengan sedikit sos tiram dan kicap lemak manis. Bagi anak saya, kalau dapat daging kunyit masakan mama, lauk lain dah tak di pandang!

SAYUR CAMPUR TOFU TELUR 

Favourite Ma Dan Abah
BAHAN-BAHANNYA:
          1 paket tofu telur                               ½ cawan brokoli
          5 biji cendawan butang                      3 biji anak jagung
          ½ cawan isi ayam                               ½ cawan kobis bunga
          1 batang lobak merah                          1 biji bawang besar
          4 ulas bawang putih                           2 sudu besar sos tiram
          Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA:
1.     Panaskan 1 sudu minyak, tumis bawang putih dan bawang besar yang sudah di mayang hingga wangi. Masukkan isi ayam.
2.     Masukkan sos tiram dan sedikit air. Perasakan dengan garam
3.     Masukkan sayuran. Kecilkan api dan tutup kuali. Tutupkan api, jangan sampai sayur terlalu layu.

*Sesuai untuk sesiapa yang berdiet sebab kalorinya rendah serta kaya dengan serat dan vitamin!

SELAMAT MENCUBA

PUDING ROTI SOS VANILA


Puding Roti.... satu nama puding yang boleh dikatakan semua orang tahu nak buat. Puding roti ni biasanya ornag buat bila ada roti yang tak abih, dah dekat nak xpired, roti yang keras kejong(pinjam dialek kelate)...
Sebab selalunya, puding roti pasti 'laku'! Itu yang berlaku di rumah sayalah...

Okay, kali ni nak kongsi satu resepi 'Puding Roti Sos Vanila'. Nama macam 'gah' je kan... actuallynya bukan tara mana pong! ehehe... cuma dekat sos susu tuh taruk esen vanila sikit... jadilah sos vanila... jom...
Baru keluar oven

puding roti... (Ini untuk hantaran anak kawan baik ma)

Sedia untuk di 'ngap'... Letak sos vanilla then letak buah-buah sikit bagi lagi best!

BAHAN-BAHAN:
          1 buku roti
          1 tin susu cair
          1 cawan susu segar
          2 sudu besar madu / gula
          3 sudu mentega
          4 biji telur

Sos Vanila
         1 tin susu cair
         2 cawan susu segar
         2 biji telur
         1/2 cawan gula
         2 sudu teh esen vanila

CARA MEMBUATNYA:
1.     Carik-carikkan roti
2.     Pecahkan telur, masukkan mentega, gula, dan susu. Kisar hingga sebati
3.     Gaulkan dengan roti. Biarkan sebentar. Taburkan kismis jika suka. Bakar/ kukus hingga masak 
4. Untuk sos vanila, campurkan semua bahan, kacau dengan menggunakan whisk hingga semua bahan bercampur sebati.
5. Hidupkan api dapur dan kacau tanpa henti hingga susu panas (tak perlu mendidih). Simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
* Kalau ada roti yang dah nak luput tarikh.... tolonglah buat puding roti! Elakkan pembaziran!
   Puding roti agak tawar sebab sos vanila manis. Semasa menghidang, tuangkan sos vanila ke atas puding
   dan hidangkan bersama koktel buah atau buah segar seperti strawberry dan kiwi. Fuh.... kalah hotel!

PUDING JAGUNG LAPIS PANDAN!!

Biasalah bila Che Sue si Cupie tu balik, banyaklah benda yang nak dibuat. Baiki alarm kereta, bonet kereta takleh bukak, nak beli tudung bawal, nak sambal daging dan lain-lain (saya dulu2 pun macam tu jugak). Sesekali balik kampung kan!

BAZAR TOK GURU! Ni kali kedua singgah. Memanglah, kata orang tak kenal maka tak cinta. Lebih murah dari Rantau Panjang, terutamanya blaus, kain pasang dan yang terpenting tudung bawal! Mulanya sekadar singgah je nak tengok2 ngan Che Sue ngan Ma ngan Cupie kan... biasalah orang pompuan terbelilah pulak. Lokasinya berhampiran Perpustakaan Awam Kota Bharu. Dekat dengan kompleks mahkamah, balai polis, pejabat pos.....
Bazar Tok Guru
Sebenarnya bukan isu Bazar yang nak diceritakan ni. Balik je dari membuat tugasan2 Che Sue dan Ma dan diri sendiri, dah dekat Maghrib. Tengok dalam almari ada jagung dalam tin. Al-kisahnya Che Sue nak jumpa kawan2 lama so nak bagilah 'something' kat dia orang. Maka terjadilah.... Puding jagung ala-ala jatuh dengan lapis pandan gitu. Gambar ni sebenarnya bercampur-campur dengan gambar yang diambil beberapa bulan lepas... hihi... Selamat mencuba!

PUDING JAGUNG LAPIS PANDAN
Ada jagung ala-ala jatuh gitu.
Lapis 1
1 tin jagung krim/ jagung manis
Lima sudu besar penuh tepung kastad bird
1 kotak santan kara (250ml)
Secubit garam
3 cawan air
1 cawan gula

Lapis 2
1 bungkus serbuk agar-agar (10g)
1 tin susu cair (500ml)
300ml air pandan
¾ cawan gula
Perisa dan pewarna hijau pandan
secukupnya.



CARA MEMBUATNYA:
1.     Lapis 1: Masukkan semua bahan ke dalam kuali/ periuk dan kacau. Bila agak sebati, hidupkan api dan kacau terus hingga meletup-letup. Tuangkan ke dalam dulang. Ketepikan.
2.     Lapis 2: Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga mendidih.
3.     Gunakan garfu dan gores-goreskan di atas kastad jagung. Ambil senduk dan sendukkan lapis 2 perlahan-lahan ke seluruh bahagian kastad tadi. Biarkan mengeras barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Real tak jagung tu??

* Puding ini saya sering sediakan bila ada jamuan di sekolah. Pelajar-pelajar saya menggemarinya kerana walaupun rupanya tidaklah menarik, tapi rasanya berkrim. Jika rasa malas, buat saja kastad jagung, sudah memadai. Tujuan menggores kastad jagung ialah supaya agar-agar pandan melekat dengan kastad jagung.

lauk tengahari - sayur koloq, sambal putik pauh, ayam halia masak kicap

Ada buah pelam telur dalam peti ais yang Che Yah, jiran depan rumah bagi....
Umphhh... kalau panggang ikan... tapi Cupie nak makan lauk apa ya? Che Sue (panggilan Cupie untuk adik saya yang bongsu, Farah) pun balik kampung, cuti kan. Baru balik dari Vietnam melancong dengan rakan sekerja. Che Sue cakap nak makan sayur lemak jer...

Itulah yang saya dok fikir bangun-bangun je dari tidur pagi tadi. Pergi pasar, beli ikan, beli sayur...
Inilah menu yang saya dapat untuk makan tengahari bagi cuti pra-Deepavali.
1. Sambal putik pauh / sambal ikan mempelam
2. Ayam halia masak kicap
3. Sayur koloq / sayur campur masak lemak
Sayur Koloq
SAYUR KOLOQ / SAYUR CAMPUR MASAK LEMAK

BAHAN-BAHAN:
          1 biji terung
          2 batang jagung muda
          1 batang timun                                                               
          3 kelopak daun kobis
          ½ batang lobak merah
          4-5 kacang panjang
          2 biji cili hijau
1 biji bawang besar di mayang
4 ekor udang di tumbuk kasar
          2 cawan santan
          Garam dan gula secukupnya

dalam periuk, baru nak mendidih

CARA MEMBUATNYA:
1.    Sayuran di potong ikut suka
2.    Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
3.    Bila mendidih perasakan dengan garam dan gula
**
Arwah nenek suka sangat sayur koloq. Koloq bermaksud campuran sayur. Entahlah darimana perkataan itu berasal, saya pun tak tahu tapi kalau ke pasar di Kelantan, beritahu saja nak beli sayur dalam kuantiti yang sedikit tapi banyak jenis, mereka pasti faham dan akan bertanya, ‘nak buat sayur kolok ke?’

Ini lauk kedua,

AYAM HALIA MASAK KICAP!

ayam halia masak kicap
BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam di potong lapan
1 biji bawang besar*
          2 biji cili merah*   
          2 inci halia*                                        
3 biji cili padi di ketuk*
Sedikit garam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap lemak
*(dimayang halus)
CARA MEMBUATNYA:
1.     Rebus ayam dalam kuali dengan secawan air hingga air hampir kering.
2.     Masukkan minyak masak, bahan yang di mayang, kicap lemak, sos tiram dan sos cili. Goreng hingga masak. Jika suka ianya berkuah tambahkan lebih banyak air dan lebihkan kicap lemak

**
Jika suka, tambahkan sos cili dan sos tomato, buah tomato dan buangkan halia dan kicap lemak. Masakan ini akan dinamakan ayam masam manis! Cubalah

Ini Lauk Ketiga

SAMBAL PUTIK PAUH / SAMBAL IKAN MEMPELAM
sambal putik pauh
BAHAN-BAHAN:

     3 ekor ikan kembong sederhana besar
     2 biji mempelam telur muda (di racik halus)
     5-6 biji cili padi
     Garam dan sedikit serbuk perasa

CARA MEMBUATNYA:
1.     Ikan dibersihkan dan di bakar. Asingkan isinya
2.     Tumbuk garam dan cili padi hingga lumat. Masukkan isi ikan dan mempelam. Tumbuk kasar dan gaul rata. Perasakan.
**
Kami adik beradik sangat gemarkan sambal putik pauh ni. Arwah nenek pasti akan buatkan apabila kami balik bercuti. Pantang nampak mempelam muda yang rangup dan masam tu, mesti tumbuk dengan isi ikan bakar. Kadang-kadang kalau tak ada ikan basah pun, kami cari ikan masin dalam peti ais, bakar dan tumbuk dengan cili padi kemudian gaul dengan mempelam.  Tak ada lauk lain pun tak apa. Kadang-kadang kami sempat curi ratah. Bila nak makan dengan nasi, dah tinggal sedikit. Apa lagi, terpaksalah dengar arwah nenek membebel!

"DIA"

Tengah-tengah dok  cari fail soalan2 past years add maths trial taun lepas, tiba-tiba jer ternampak fail lama kat
pen drive yang dah lama tak bukak.
Fail 'Cerita teehah'. Lupa pulak yang memang saya save semua cerpen kat situ. Ish, dekat sejam lebih jugak dok
baca balik citer2 lama tuh.... tingat zaman muda2. Tingat zaman ngorat ngan arwah abah Cupie dulu. Hehehe
Masa bercinta semuanya indah kan.. kan.. kan..
Cupie n arwah abahnya. Rasanya ni last cupie amik gambar ngan Abah dia...
Ish, bukak cerita cintalah pulak.
Sebenarnya nak cerita tentang satu cerpen saya ni, cerita pasal manusia 'dua alam' yang akhirnya insaf!
Sebenarnya masa tertulis cerita ni, saya teringatkan kawan-kawan kat USM especially masa first year, masa tu kami ke kampung angkat di Kuala Gali, Pahang. Teringat dekat 'Syuk', 'Izhar' and kawan2 lain yang digelar lelaki lembut. Saya sebenarnya senang berkawan dengan mereka. Mereka ni berterus terang dan kita pun tak malu bila bersembang pasal2 pompuan ke, boifren ke.... tapi dalam hati ada gak perasaan dan doa yang dititipkan agar mereka tidak terpesong jauh. Ke mana ya mereka sekarang. Rindu jugak nak bercerita nih...

Harap2 dapat pengajaran dari cerita ni ya. Selamat membaca!


DIA…

            Kata orang kita tidak boleh melawan takdir. Apa saja yang hadir kita mesti terima walaupun ianya pahit! Sejauh mana kita berusaha pun, kalau Tuhan tidak izinkan ia tetap tidak berhasil. Kalau sesuatu yang kita hajati, kalau Tuhan izinkan, pasti kita akan dapat juga walaupun selama mana kita tunggu, yang penting usaha itu perlu diteruskan. Itu yang selalu aku lafazkan setiap kali ada yang datang mengadu!
            “Pia, ang buat pe lagi tu?”
            “Yer la.... kejap!” Aku mencalit sedikit lipstik merah tua agar bibirku tidak nampak terlalu kusam. Bedak two way cake Nutri metics ku tampok-tampokkan sedikit ke bahagian yang ku rasakan tidak rata di wajahku.
            “Woi Minah, kita bukan nak pi merenyam... kita nak pi pasar malam!”
            “Kalau kau tak menjerit boleh tak?” Aku mengambil topi keledar yang dihulurkan.
            “Aku dah tepon hang setengah jam lepaih kan... before kelaih aku abih?” Aku mengangguk walaupun aku pasti dia tidak nampak kerana aku sudah pun memanjat tempat duduk belakang motosikal Suzuki Best kepunyaannya.
            “Woi, ang dengarq tak apa aku kata tadi?”
            “Dengar......”
            “Abih, yang hang sengap je sai pa?”
            “Aku suka dengar kau membebel..... macam dengar lagu rap pulak!”
            “Woiii....” Ketawa kami yang kuat mengalahkan bunyi enjin motosikal yang menderum sederhana laju melalui sederetan rumah banglo dua tingkat, menuju ke Pasar Malam Gelugor.
           
Aku meraup wajah seketika. Ada air yang mengalir di pipi, ku seka pantas. Kenapa aku perlu menangis? Kalaulah dia empunya diri begitu tabah, kenapa aku menjadi lemah?

“Hang tahu tak?”
            “Kalau kau tak bagitau, macam mana aku tau....”Aku mengambil epal hijau dari tangannya yang sudah separuh digigit lalu membawanya ke mulutku.
            “Aku rasa Midi tu macam suka kat aku je...”
            “Midi mana pulak?” Aku melangut memandang wajah yang gebu dan langsung tidak berjerawat itu. Bukan seperti aku, dalam sebulan, mesti ada jerawat baru yang tumbuh, terutamanya bila saat-saat kedatangan haid, simpton pra haid.
            “Ala.... jantan tinggi kuruih kediang yang dok kat apartment depan gate Sungai Dua depan USM tu..... yang baru grad tahun lepaih..”
            “Yang mana satu ni?” Ku suakan kembali epal kepadanya yang sedang memintal-mintal rambut ikalnya yang mencecah bahu. Mata beralis lentik itu ku pandang lagi.
            “Ish ang ni lah.... kan minggu lepaih aku ada cerita kat hang dia ajak aku pi Sunshine Square.... ala yang tak berapa handsome tu lah....” Aku memandang sekilas ke arah wajah bujur sireh dihadapanku.
            “So, kalau dia ajak kau keluar kira dia suka kat kau lah? Kalau macam tu, semua lelaki yang pernah ajak aku keluar suka kat akulah... ya?” Dia menarik wajah lalu bangun berjalan kearah sinki di kafetaria Desasiswa Indah.
            “Merajuklah tu....” Dia kembali duduk dihadapanku dengan wajah mencuka.
            “Buruklah buat muka cam tu.... aku bukan apa, tak mau kau terjebak!” Dia diam..... aku menghabiskan epal hijau yang masih tinggal suku.
            “Hang lainlah Pia, aku ni lain.....”
             “Lain apa nya? Aku manusia, kau manusia... sama je kan?” Aku menjeling sekilas kearahnya. Beberapa orang yang melalui meja kami biasanya akan berkalih pandang dua kali. Begitulah setiap kali kami ke mana sahaja. Itu sudah menjadi kebiasaan dan aku tidak rasa ralat sedikit pun!
            “Macam ni lah Zack, kau lupakanlah mana-mana lelaki yang cuba nak dekat dengan kau... aku tahu mereka tak ikhlas! Aku takut mereka akan ambil kesempatan... aku sayangkan kau Zack... kau kawan baik aku.....”Aku menggenggam tangannya sebentar, lalu ku lepaskan perlahan. Ada air yang bertakung dibirai matanya.
            “Sori Zack...’
            “Aku tahu... sebab tu aku senang kawan dengan hang....”
            “Cheer up... tua-tua menangis... buruk ngat eh... abih maskara ngan eye liner... tulah pakai yang murah, tak water proof....” Wajah itu senyum dan barisan gigi yang putih tersusun kelihatan amat manis sekali.

            “Sofea...” Aku menutup album yang pernah merakam persahabatanku dengannya lebih lima belas tahun lalu di Universiti. Kenangan itu mula terbang...
            “Pukul berapa kawan Pia sampai kat KLIA?”
            “Pukul 4.30 mak,”
            “La... sekarang dah pukul 3 lebih... tak siap lagi ke?”
            “Ler... tak perasan pulak....” Pantas aku bangun dari  sofa dan berlalu ke bilik. Emak hanya mengelengkan kepala. Begitulah aku sejak mendapat telefon dari dia tiga hari lepas, mengatakan dia akan pulang ke Malaysia. Sungguh aku merindui wajah itu, suara yang bercakap tanpa henti dengan loghat Kedah pekat, senyuman dari bibir yang dicalit pelembab warna senada warna bibir, hidung mancung yang sering ku picit tatkala dia lambat mengambilku dihadapan bilik kuliah.. Ahhh... aku rindu zaman itu Zack!
           
“Pia... aku kena pi malam ni jugak...”
            “Naper?” Aku mengerdipkan mata beberapa kali dan menutup mulutku yang sedang menguap. Pukul 2 pagi, dia mengetuk pintu rumah sewa menyebabkan semua penghuni terjaga. Nasib baiklah semua rakan serumah sudah begitu mengenalinya lalu membiarkan saja aku berbicara dengannya di ruang tamu. Pintu rumah dibiarkan terbuka luas, takut mengundang fitnah.
            “Kau nak ke mana ni?”
            “Aku nak pi oversea!”
            “Ya Allah... kau dah gila apa? Nak buat apa? Kan masih ada dua sem lagi study kita? Kau jangan buat kerja gila Zack....”
            “Aku kena pi gak... Midi akan support semua... dia baik Pia... Aku sayang dia.... lagi pun aku dah tak dak apa-apa lagi... aku nak bagi lupa semua derita,”
            “Derita apa ni  Zack? Aku tak faham?”
            “Mmm... tak dak  apa.... aku nak ikut Midi!”
            “Ya Allah.... kau dah gila ke?” Aku terjelepok di atas kerusi malas. Kenapa sampai begitu tindakan kau? Kau langsung tak ingat Tuhan...
            “Hang tau kan... famili pun dah buang aku... aku tak dak sapa-sapa dah kat dunia ni... aku mesti pi gak Pia.... ni saja cara aku nak capai impian aku...” Aku hanya diam... bibirku seolah terkunci...
            “Abih tu... kau dah buat keputusan kan? Yang kau jumpa dengan aku kenapa? Kalau aku halang kau pun, kau pergi jugak kan? So... kau pergilah....” Aku bangun dan jari telunjuk ku arahkan ke pintu rumah. Api amarah sudah menular ke hatiku.
            “Janganlah macam ni Pia... ang je kawan aku dunia akhirat...”Aku lihat dia sudah menangis..... dan mataku juga sudah tidak dapat membendung air yang bertakung!
            “Sofea.... hang jangan buang aku dari hati hang....”tanganku diraih namun ku tarik pantas. Kenapa begitu cetek fikiranmu... kenapa kau terlalu mengikut kata hati....
Proton Satria GTI warna silver yang dipandu Hamidi meninggalkan halaman rumah sewa dua tingkat ditepi pagar pintu ketiga, Gelugor, Universiti Sains Malaysia. Semalaman aku tidak dapat melelapkan mata. Seolah separuh dari hatiku hilang... Pagi esoknya, tutorial komputer CAD ku hadiri dengan mata bengkak!
           
“Kawan mama masih cantik macam dalam gambar tu lagi, tak?”
“Hah?” Terbang wajah dia yang sedang memandangku dengan mata penuh kesayuan tadi.  Amira disebelah ku pandang dan tersenyum tanpa menjawab pertanyaannya. Gear ku gerakkan ke huruf P. Lampu Isyarat di hadapan Shell Jalan Reko, Bandar Baru Bangi, menunjukkan ke warna merah.
            Aku menggosok-gosok perlahan rambut hitam lebat anak perempuan tunggalku. Gadis sunti berusia tujuh tahun itu hanya tersenyum, membalas.
“Dah lama ke mama tak jumpa dengan kawan mama tu?”
“Lama dah sayang... lebih lima belas tahun... “
“Patutlah Mira pun tak pernah jumpa kawan mama tu kan?”Aku hanya tergelak kecil.
Kali terakhir aku bercakap dengan dia ialah lima tahun lepas, semasa aku bergaduh besar dengan papa Amira. Kebetulan waktu itu dia menghubungiku dari US, setelah lebih sepuluh tahun menyepi. Katanya, dia mendapat nombor telefonku dari emak di kampung. Tiga jam aku bercerita dan menangis kepadanya. Tak tahulah berapa ratus bil telefon yang perlu dia bayar namun yang pasti aku mendapat ketenangan selepas itu. Aku seolah mendapat kekuatan dan semangat baru. Besarnya impak kembalinya kau dalam hidupku Zack!
Dua bulan kemudian aku memegang status ibu tunggal sehinggalah sekarang. Aku bersyukur kerana aku tidak perlu lagi menderita dengan deraan mental dari bekas suamiku yang mengikut sahaja telunjuk ibunya.  Sebelum itu aku begitu takut untuk memegang status ibu tunggal. Lebih-lebih lagi di bandar besar, penuh dengan pahit getir kehidupan. Poskad, surat-surat dan emel  darinya sentiasa menjadi pedoman kehidupanku. Pengalamannya di sana, bersendirian..... ahh... tiada insan setabah dia!
           
“Hang tahu Pia.... kenapa aku ikut Midi jugak malam tu?” Masih ku ingat bait-bait ayat semasa kami berchatting selepas sahaja aku sah bercerai dengan ayah Amira.
            “He saved me!”
            “Save? Selamatkan kau dari apa?”
            “Dari rakan-rakan serumahnya.... aku cuba lari.. tapi mereka pukul aku, sepak, terajang... dan.. aku kena raped!”
Raped? You mean... li..”
“Ya, Pia. Sakitnya, peritnya, sampai sekarang aku dapat rasa...” Ya Allah.... aku hanya terkedu tanpa kata. Jemariku terpaku di papan kekunci lap top! Deritanya hidup kau Zack. Sekurang-kurangnya aku ada emak untuk berkongsi masalah dan mengadu!
            “Tapi Pia... Midi pun dah tinggalkan aku.. dah lebih 5 tahun... aku sorang-sorang Pia... betapa sukarnya aku disini....”
            “Kau dan dia....”
            “Kami memang hidup bersama Pia, bina kehidupan, tapi hubungan kami tak akan sampai ke mana.... last-last dia insaf, balik Malaysia, mak bapak dia suruh kahwin... dia ajak aku balik tapi buat apa.... aku kecewa Pia... tapi aku bangkit kembali.... aku masih ingat nasihat hang.....”
            “Kau tak insaf?” Lama juga dia diam tak membalas.
            “Entahlah Pia.... kau doa je lah aku...” Aku selalu mendoakanmu Zack!

            Aku memarkir kereta di aras 4 bawah tanah. Jam di tangan menunjukkan ke angka empat empat puluh lima minit petang. Aku memimpin tangan Amira dan berjalan pantas ke lif yang kebetulan terbuka.
            “Mama.... Mira haus....” Aku menggagau air mineral dari beg tanganku
            “Mira minum air ni dulu, nanti kita makan dengan kawan mama, ok sayang?” Amira yang tidak banyak karenah hanya mengangguk dan menyambut air mineral dari tanganku.
            Aku membetulkan kain tudung yang sedikit senget dek tali beg tanganku. Balai menunggu kelihatan agak tenang. Aku mencari sebuah wajah yang amat ku rindu namun tidak kelihatan. Masih ku ingat lagi wajah bujur sireh bermata bundar, beralis lentik, kening yang di lukis rapi, hidung mancung, bibir mungil dengan gigi tersusun cantik. Ada parut kecil di dagu yang selalu dilindunginya dengan bedak. Kesan parut sewaktu kecil, jatuh basikal katanya. Rambut yang hampir mencecah bahu, dahulunya diwarnakan coklat tua.... walaupun berkali ku marahi.... Tubuh tinggi lampai yang tegap, sering berseluar jeans dan berblaus warna kosong.
            Aku duduk di kerusi yang disediakan. Penerbangan ditunda rupanya! Itu yang ku dengar dari bicara dua orang mat salleh yang sedang menunggu ketibaan anaknya.
            Aku melepaskan keluhan kecil. Amira sudah pun terlentuk di bahuku. Kasihan anakku.... lalu aku mencium dahinya tatkala ada satu tangan menyentuh bahuku. Pantas aku mendongak.
            Seorang lelaki pertengahan 30-an, berkumis tipis dan berjanggut sejemput. Rambut di potong ala Mawi. Tubuh tinggi agam itu ku pandang penuh tanda tanya.
            “Zarith Sofea...........” Ya Allah! Kiranya engkau memakbulkan doaku selama ini.....
            “Pia.... awat? Tutup mulut hang tu!” Lelaki itu duduk disebelahku. Kalau ikutkan hati, ingin sahaja aku memeluk tubuh itu, mencium wajah itu.....
            “Zack.... Zakri.... “
            “Akulah ni.....”
“Kau.... kau lain sangat Zack!” Aku tidak tahu ayat apa lagi yang patut ku tuturkan. Ada sinar di matanya.
“Ang pung dah berubah Pia... dah gemuk! Kalau tak kerana tahi lalat tepi bibir tu aku tak cam dah....” Dia gelak besar. Amira yang terkejut dengan suara itu menggosok-gosok matanya.
            “Mama... kawan mama dah sampai ke?”
            “Ni lah kawan mama.... salam uncle Zack!” Amira menurut tanpa banyak karenah lalu memandangku penuh persoalan.
            “Bukan ke dalam gambar yang mama tunjuk tu... kawan mama perempuan?”
            “Itu dulu...”
            “Mana kau buang semua make-up kau?”
            “Ke dasar lautan!” Sumpah! Sedikit pun tiada lenggok suara lembut yang di buat-buat yang sering ku dengar dulu.
Aku memandang lelaki itu yang berjalan mengheret dua buah beg besar, meletakkan dihadapanku dan duduk di sebelahku. Sumpah! Sedikit pun tiada lenggok jalan gemalai dan hayunan pinggul yang sering ku lihat dulu. Perfect lelaki!
“Patutlah aku mintak gambar kau tak bagi.... nak surprisekan aku....” Walaupun terasa agak kekok sedikit, tapi ku cuba bersuara seolah-olah seperti dulu.
“Hang tahu kenapa aku balik Pia?” Aku hanya mengelengkan kepala.
“Hang masih tak buang aku dari hati hang kan?” Aku mengangguk.
“Cuma hang yang tak pernah buang aku Pia.....” Aku diam dan hanya memandang wajah yang ada sedikit tanda hitam di dahi. Tidak dapat ku gambarkan betapa bersyukurnya aku dengan perubahan besar ini.
“Aku ada segalanya Pia.... butik aku kat sana... bisnes aku semuanya okay... aku dah kenal banyak jenis manusia Pia... tapi hati aku kosong... jiwa aku kosong......” Aku hanya menjadi pendengar yang setia, seperti dulu!
“Akhirnya Tuhan bagi hidayah kat aku.... Tuhan bukakan pintu hati aku.... aku dah buang semuanya Pia.....”
“Alhamdulillah... itu yang selalu aku doakan untuk kau Zack.....” Dia senyum.  Barisan giginya masih tersusun elok. Masih ku ingat kata-kata kak Ida, rakan serumah sewaktu dahulu,
“Budak Zack tu kalau jadi jantan balik, handsome giler...!” Aku senyum sendiri lalu mengesat genangan air ditubir mataku. Terima kasih Tuhan!
“Hang tahu kenapa aku balik Piar?”Soalan yang diulang kali kedua. Aku mengeleng, juga untuk kali yang kedua.
“Aku nak nikah dengan hang... “ Mata itu memandang dalam ke anak mataku. Aku diam... Lima belas tahun dahulu, lelaki ini pernah berkata kepadaku....
“Aku mungkin akan kahwin.... tapi tak akan nikah.... kecuali dengan hang, Zarith Sofea!”....... Wajah dihadapan, ku pandang seketika...... Senyuman kami bersatu..... Seolah separuh hatiku yang hilang lebih 15 tahun lepas kini ku temui kembali!