sudah masak dan tergolek-golek... |
1 ekor ayam dibersihkan (kalau ambil dari peti ais, biarkan di luar hingga ke suhu bilik)
serbuk lada hitam kasar
garam
Italian Mixed Herbs/ Oregano
serbuk pati ayam
Secukup Rasa Meggi (jika perlu)
1/3 buku Mentega di cairkan
Labu saiz kecil
Kentang 3 biji
1 biji lemon
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (bersaiz kecil)
CARA MEMBUATNYA:
1. Bersihkan kentang dan labu. Potong bentuk wedges (jgn buang kulit)
2. Sapu mentega di seluruh ayam dan bahagian dalamannya agar ia rangup apabila masak nanti. Simpan sedikit untuk di gaulkan bersama kentang dan labu
3. Tabur garam, serbuk lada hitam, Italian Mixed Herbs, secukup rasa dan sapu rata-rata di seluruh bahagian ayam termasuk bahagian dalamnya. Perah 1/2 biji lemon di sekelilingnya.
4. Sumbatkan bawang besar dan 2 ulas bawang putih yang telah di potong lapan. Perapkan seketika (2-3 jam)
5. Susun kentang dan labu di dalam dulang pembakar. Cincang bawang putih selebihnya dan taburkan di semua tempat. Letak garam dan serbuk lada hitam. Perahkan setengah biji lemon dan curahkan lebihan mentega cair. Gaul-gaulkan biar sebati
6. Letakkan ayam di tengah-tengah dan labu serta kentang di sekelilingnya. Bakar dalam suhu 180-200 C selama 45 minit hingga 1 jam.
Sedia dihidangkan bersama roti bawang putih atau sup cendawan serta sos cili.
Sebelum di ovenkan! |