SENSITIF!

Okay... sensitif!

Sensitif ni maksudnya cepat tersentuh... yer ker? Ala lebih kuranglah...
Sensitif ni selalunya kita tujukan pada seseorang, yerlah, dia tu sensitif sikit, jangan cakap benda2 yang bagi dia sedih... dia tu sensitif sikit, jangan bagi dia marah... macam tu lah lebih kurang....

Macamana keluarnya isu sensitif ni? Sayalah tu yang tak berapa nak sensitif ni... tiba2 je buleh sensitif bila tengok MASTERCHEF MALAYSIA yang ulangan tengahari tadi... haiyooo... ala si mamat budak sekolah tu terkeluar tadi, dia masuk ujian penyingkiran dengan Wahidan... bila tersingkir tu sedihlah... buleh makcik mengeluarkan airmata makcik yang mahal ni tadi.... ish ish ish.... mujurlah Cupie ke rumah Che Nin, tok sedaranya, kalau tak, mesti kena perli gila2 kat anak terunaku sorang tuh ha! Mama ni manja lah, mama ni keretlah, mama ni over lah... yg tu pong nak nangis! hahhaha


Teringat pasal sensitif ni kan... semalam, eh bukan malam kelmarin, tengok citer Hatiku Di Kinabalu... serius wa cakap lu... last2 tu sedih.... sejak semenjak dua menjak ni sensitip sangat.... tgk tv sedih sket teriak... uwaaa.. apa kena denganku ini? Tadi tengok movie kat astro, chanel 702, adaptasi novel apa entah.. The Front... tu pong buleh sedih walhal citer aksi2 lagi... tapi hero dia, handsome wa cakap lu! African American punyer... rasa cam nak cari boifren pulaks... hahhahha...

Balik kepada isu sensitif ni.... kita cerita pasal orang2 tua... orang2 tua ni mudah terasa.... maklumlah mereka perlukan perhatian sebenarnya... macam bondaku tercinta! Ma okay je... tapi kadang2 time dia bad mood tu, terlebih sensitif tu kena tengok sikit, kena usha dan jangan salah langkah, nanti jadi anak derhaka! Contohnya macam hari tu, dua hari berturut2 saya ke sekolah dan bawa Cupie. Pergi dari kul 9 pagi, balik dekat kulo 8 malam.... kebetulan abah pun baru balik macam kami jugak... nampak dah muka ma masam jer... tahu dah mood tak berapa nak okay kan! Cupie tu pulak nak mandi, letak baju depan bilik mandi, apalagi mengamuklah si tokma... lepas tu pulak, tok bah ajak cupie makan kat luar, walhal tokma dah masak, dan tunggu kita ornag utk makan... lagiklah.... saya masa tu memang lapar, mula tu nak makan dah ni... pastu teringat... ma dah makan belum sebab nasi dalam periuk tak terusik... rupanya tak makan lagi! NAsib baik, so saya tunggu ma makan sama! Isu sensitif kat sini, selalunya okay je kalau abah ajak Cupi makan kat kedai lepas solat Isya' dan ma pun akan tanya macam2 bila kami balik... ish ish, jenuh jugaklah saya buat adegan2 berceritalah... tanya itu dan ini.... sebab saya dah dengar ma cakap masa kita orang baru sampai tu, "Baguslah semua, gi pagi balik gelap belako...." eheheh....

Macam tu lah ibu... sekejap je...  bila Cupie bukak cerita sikit... tenang baliklah tok ma.... mujur ada cucu sorang kat rumah... tapi Cupi pun sensitif jugak.... ikut si bapaknya kot!

Pagi kelmarin, dia bangun lambat... ci Cupielah... oppp nanti, nak cerita sikit! Cupie ni, benda yang dia takut ialah gelap, cerita hantu dan lipas! Tidur malam memang tak boleh tutup lampu! Semuanya bermula dari umurnya 5 tahun, kami pasang citer POCONG 2. Start dari situ memang dia penakut dengan gelap dan memang dia tak akan tengok cerita hantu.... boleh tengok muka dia pucat lesi kalau kita paksa jugak tengok cerita seram... siap nangis lagiks! Okay, ceritanya, pagi kelmarin, dia bangun lambat so tokma kejutkan dia sambil membebellah... alah orang tua, memang cam tu... so mood Cupie dah memnag kurang ok dah! Lepas mandi, pakai baju, kami ajak dia keluar nak ke kedai sebab nak baiki alarm kereta tokma. Dia tak mau! Tak apalah, kami tinggallah dia sekejap... tapi tokma salah cakap... "Kalau Cupi tokse gi, salah-salah ko api takdok gak guano?" maksudnya, aklau tiba2 letrik putus camana? Apa lagi mengamuklah Cupie... "Tu yang Cupi tok suka tu, tokma sebut sokmo api takdok, tu yang jadi api takdok tu, kata2 tu satu doa..." Siap bagi ayat tu lagiks... sambil tutup pintu bilik! Terkejut tokma tapi lepah tu kami gelak sakanlah.... lupa yang dia takut gelap... yerlah rumah kami kan rumah teres, kat ruang tamu tu kalau tak pasang lampu, memang gelap siang2 hari pung! hahhahah sensitip.... dan bercampur panas baran sikit (ikut belah ayah dia jugak)!

Cupie n tokma masa ni cupie 4 tahun, kat rumah guru Perlis!
Arwah abah Cupie... memang sensitif! Pernah masa mula2 kawan dulu, saya bagitau dia, yang kawan saya baru beli kereta... esoknya saya cerita lagi yang kawan sornag lagi tukar kereta baru... tak ada niat pong nak banding2 kan dengan dia yang ada motosikal je masa tu... apa lagi... dua tiga hari tak telepon... ingatkan dah jumpa gelfren baru, rupanya sensitif...

Satu lagi kalau dia masak.... janganlah komen lebih2... dia tak akan makan... dia bangun terus keluar... dah pernah kena dah sekali... lepas tu tobat, makan je apa yang dia masak.... tapi bukan nak pujilah, memnag nak puji pun... dia masak sedap!!! esp western n masakan kampung yang zaman2 dulu tuh.... MISS HIM!

Okaylah... tak mau tulis dah takut termasuk bab2 sedih, nanti ter sensitif lebih pulak kan! ehehhe

Pasar Berek 12/ sayur lemak tene+cekur, ikan rebus goreng, solok goreng

Pasar Berek 12 lagiks.... ehehhe
Harini saya sempat amik gambar tapi takdelah se cun mana... amik curi2 gitu
takut peserta2 kat pasar tu terkejut pasai pa lah nak amik gambar.... ehehhe

ni lah lebih kurang... nampak kereta jer...
Gambar dalam pasar tu adalah amik tadi, tapi terdelete... haiyooo... tak apo... nanti fasa ke-2 pulaks!
Okay, harini dah lambat dah pi pasar dalam kul 10, mujurlah abang jual santan tu tak tutup lagiks so dan lagi beli sekilo, kononnya nak baut serimuka... tak taulah jadi ke idak nak buat sebab jap g nak pi servis kereta baru.. ups terlebih sudah....! hahahha

Rasa lama dah tak makan ikan, padahal baru semalam makan... ehehhe so ari ni teruja tgk ikan kembung, selar, selar kuning, so saya borong semua... nak buat apa ikan sampai 2 kilo nih... so terlintas di mindaku yg tak berapa cergas ni, nak buat solok ikan goreng... nak buat solok lada, Cupie tak makan, lagipun kena makan ngan nasi kerabu baru umphh so keputusan muktamad!

Okay, dah setel masak semua dah... ni menu tghari ini!
1. Sayur lemak tene n cekur manis (tene tu petola segi)
2. Ikan rebus goreng
3. Solok ikan goreng
4. Celur pucuk ubi cicah budu

Kita jenguk resepinya:

SAYUR LEMAK TENE N CEKUR

BAHAN-BAHAN:
Sebiji petola segi
Seikat kecil cekur manis
2 biji cili hijau
1 ekor ikan kembung di bakar  
1 sudu kecil lada hitam
3 biji bawang merah kecil
2 cawan santan
Garam dan gula secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
1.     Potong petola segi, cekur manis dan cili hijau
2.     Tumbuk bawang merah, lada hitam dan isi ikan kembung sehingga lumat.(Jangan di kisar)
3.     Panaskan santan. Masukkan bahan tumbuk dan kacau sentiasa bagi mengelakkan santan berketul.
4.     Masukkan semua sayuran. Perasakan dengan garam dan gula.

**
Kami memanggilnya sayur lemak rajin sebab agak remeh untuk membuatnya. Rasanya lemak sebab dicampur sama dengan ikan tetapi tidak muak sebab ada campuran lada hitam. Sayuran lain yang sesuai menggunakan kaedah ini ialah, kacang panjang, kobis dengan taugeh, bayam merah, labu air juga campuran sayur dari sayur kolok!

IKAN REBUS GORENG

                                                                                                                                                                                         

Bahan-bahan:
250g ikan kembung/ ikan selayang
2 kpg Asam keping
5 sudu cuka makan
Garam dan serbuk perasa
          10 biji bawang kecil
          10 biji cili padi
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara membuatnya:
1.     Ikan dibersihkan dan jika besar di potong dua
2.     Letakkan asam keping di bahagian paling bawah periuk, dilapisi dengan ikan, garam kasar dan sedikit serbuk perasa. Tuangkan cuka dan sedikit air. Tudungkan periuk. Didihkan.
3.     Mayang bawang kecil dan potong cili padi. Panaskan minyak, goreng garing bawang dan cili padi. Toskan minyak.
4.     Goreng ikan yang direbus tadi sampai betul-betul garing. Taburkan bawang dan cili yang telah di goreng.
  
**
Masakan darurat ini sebenarnya pembangkit selera terutama bila demam dan tidak lalu makan! Rasa ikan, bawang dan cili yang di goreng rangup dan pedas, di makan pula dengan nasi panas dan ulam beserta sambal belacan.... terangkat! Sedap juga jika menggunakan ikan selar kuning, selayang atau tongkol.

SOLOK IKAN GORENG

best wooo... ratah saja pong okay!

Tengok isi dalamnya
BAHAN-BAHAN:
          3 ekor ikan kembung/ selayang/ selar
7 ulas bawang merah
2 ulas kecil bawang putih
          ½  inci halia
          1 cawan kelapa parut muda dibuang kulit arinya
          Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:
1.     Ikan dibuang tulang dan dihiris kecil
2.     Tumbuk bawang merah, bawang putih serta halia hingga lumat.
3.     Gaulkan ikan dengan kelapa parut, bahan tumbuk garam serta gula.
4.     Tumbuk sekali lagi agar semua bahan mesra dan sebati.
5.     Bulat-bulatkan dan bolehlah digoreng dengan api sederhana 

**
Salah satu dari lauk popular nasi kerabu.Solok goreng juga dikenali sebagai begedil ikan! Bila bulan puasa, nasi kerabu mama dan solok ikan ni lah juadah yang kami nanti-nantikan!

Kembali ke dapur... Sup gear box, ikan tenggiri masak asam, telur bungkus!

Dah lama tak masak....
Asyik makan nasi bungkus jer... bukan apa, malas! Hari ni dah kembali perasaan nak memasak. Bukak2 frizer ada kaki lembu yg beli dekat adik lelakiku, AyahNgah si Cupie tu, daging tetel pong ada lagi... ikan tenggiri pong ada lagi, tapi frozen punyerlah.... mmmm bolehlah... Fikir2 punyer fikir, terjadilah resepi ini....

1. Sup kaki lembu
2. Ikan tenggiri masak asam
3. Telur bungkus
4. Ulam timun n sambal belacan!

Kena masak awal hari ni sebab kejap lagi ma ajak gi melawat orang sakit. Besar pahalanya kalau kita melawat orang sakit ni... yerlah sekurang2nya kita boleh muhasabah diri kita, beruntung kita masih diberi kesihatan oleh Allah SWT dalam menjalani hidup ni, yer dok?

Jom, jenguk resepi...

SUP GEAR BOX TUMIS DARAT ( KAKI LEMBU)!

Untung beli dgn kawan abah, daging bertempek2 lagik dekat tulang tuh ha...

BAHAN-BAHANNYA
1 kg kaki lembu
6 biji bawang kecil
2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 senduk campuran rempah 4 sekawan 
Air secukupnya
Garam dan perasa

CARA MEMBUATNYA:
1.     Rebus kaki lembu hingga empuk
2.     Dalam kuali berasingan, panaskan 1 senduk minyak, tumis rempah kasar dengan bahan yang dimayang hingga garing. Campurkan ke dalam rebusan kaki lembu. Tutupkan api. Perasakan dengan garam dan taburkan bawang goreng serta perahan limau nipis semasa menghidang

** Resepi kegemaran keluarga tapi awas.... jangan sering dimakan, kolesterolnya tinggi! Satu petua: masukkan supnya ke dalam peti ais, buangkan lemak yang terapung dipermukaan, kemudian panaskan balik!

IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

rasanya masam-masam pedas tu yg best!
BAHAN-BAHAN:
4 ketul tenggiri di lumur garam kunyit dan di goreng
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji bawang besar India di belah empat
5 biji cili padi di ketuk
Semangkuk air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 senduk minyak lebihan gorengan ikan

 CARA MEMBUATNYA:
1.     Goreng ikan seperti biasa
2.     Panaskan minyak lebihan gorengan ikan, goreng halia, bawang putih dan bawang besar yang telah dimayang hingga wangi.
3.     Masukkan air asam jawa. Perasakan dengan gula, serbuk perasa dan garam.
4.     Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Bila mendidih tutupkan api

**
Pertama sekali saya merasa masakan ini ialah selepas berkahwin, iaitu di rumah kakak ipar. Selepas itu ia menjadi masakan wajib saya, paling kurang sekali seminggu. Ianya ringkas dan kelebihannya boleh membuang angin di dalam badan kerana banyak halia digunakan. Gunakanlah ikan apa pun, ia tetap sedap. Bila ada lebihan ikan goreng semalam, buat saja masak asam, pasti licin!

TELUR BUNGKUS

ala-ala pecah sikit tu nak tunjuk isi dalam... ehehhe
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur                                                                       
50g @ 1/2 cawan daging/ayam cincang
¼ bawang besar didadu

 
½ biji cili merah didadu
1 ulas bawang putih didadu
2 sudu besar sayur campur
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh sos tomato
1 sudu teh sos cili
Sedikit garam dan mentega

CARA MEMBUATNYA
1.     Panaskan mentega. Tumiskan bahan yang dimayang halus sehingga wangi.  Masukkan ayam/ daging dan goreng seketika. Masukkan semua sos , sayur campur dan sedikit garam. Masak sebentar dengan api kecil. Ketepikan
2.     Pukul telur dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
3.     Panaskan sedikit minyak. Lenggangkan kuali agar minyak terkena ke serata kuali. Biarkan minyak betul-betul panas, tuangkan lebihan minyak supaya ianya tidak berkumpul di dasar kuali. Kecilkan api ke paras paling minima. Masukkan telur yang telah dipukul bersama sedikit garam dan lada sulah, lenggangkan ke serata kuali. Letakkan inti ditengah-tengah telur. Lipatkan telur ke bentuk segi empat seperti membuat murtabak. Tutupkan api.
4.     Ambil pinggan, terbalikkan ke atas telur tadi dan balikkan kuali agar permukaan rata telur berada di atas. Seperti nasi pataya.

**
Kali pertama saya memasak telur bungkus ialah semasa peperiksaan amali Ekonomi Rumah Tangga di tingkatan 3. Beberapa kali juga saya praktis dengan mama di rumah. Nasib saya baik sebab dapat A, siap cikgu puji lagi!

ULANG ALIK KRAI... & PULUT PAUH!

Selasa, Rabu, Khamis... turun kul 9 pagi, sampai rumah kul 8 malam!
Pergi mana?
Mana lagi, ke kuala krai!

Padan dah... yerlah, 3 minggu tok cara lasung pasal kijo... menjadi bibik kan....
So, bila kelik kelate jah... mace2 nak kena buat... terutamanya nak menyiapkan buku penguruse sekolah... letis gilooosss....

Mujurlah ada kenkawan yang sanggup bersama2 dok melangut dan bekerja di sekolah. At least ada gak yang buleh bersembang2. Thanks ko Kak Zora, Lily, Kak Mah, Da dan geng2 pejabat, kak Yah, kak Nah, abe We, abe Yie, Cg Mi PK1, dan kak Nor PKKo yang menumpangkan anakandaku di rumahnya untuk bermain playstation dgn Amir, anak lelaki kesayangannya!

Fuh... mutar itik beb... macam kata anak2 studentku kalau takleh jawab soalan add maths... "spinning duck"!

Okaylah, hari ni bulih kelik awal sebab dah settle semua so lepah booking servis kereta kat perodua tadi, kami ke Restoran Selera Cik Siti dekat rumah. Lapar punyer pasal, order Chicken Chop, chicken wings, nasi goreng kampung dan pulut pauh! Mak oi... nafsu!!!! Last2 boleh makan nasi goreng kampung dan chicken chop jer...,., yang laing bungkusi baliki rumahi....

Okay... punyerlah sedap pulut pauh... teringat dekat adindaku yang dipanggil Che Sue oleh si Cupie... dia berehi sangat makanan jenama Siam nih ha... pernahlah buat dulu.... jommm... kita tengok resepinya... layan!!

PULUT PAUH!

yummy... cupie pong dah makan.. dulu tak mau... try sekali nak lagiks....

BAHAN-BAHANNYA:

3 biji Buah pauh (mempelam yang isi kuning dan manis, sederhana lembut) - Chukanan, harum manis, mas hitam dll
1 cawan beras pulut susu / wangi
2 cawan santan pekat
garam dan gula

CARA MEMBUATNYA:

1. Basuh beras pulut. Rendam sekejap dengan air panas biar ia kembang, dalam 15 minit - 1/2 jam (malas nak rendam lama-lama dgn air biasa, eheheh)
2. toskan beras pulut. 1/2 cawan santan + 1/2 cawan air, dipanaskan dengan garam dan sedikit gula (ikut selera). Jangan biar mendidih, cukup sekadar gula dan garam hancur. Masukkan santan tadi ke dalam loyang yang mengandungi beras pulut. Sukat airnya biar cukup2 tenggelam semua beras pulut.
3. Kukus hingga masak
4. Lebihan santan pekat tadi dimasak dengan garam dan gula. Kali ini biar sedikit manis. Jangan biar mendidih.
5. Letakkan pulut kukus bersama hirisan buah pauh tadi dan bila hendak dihidangkan barulah dicurahkan dengan pati santan.

** Ada yang suka makan pulut kukus dengan hirisan buah mempelam tanpa dicurahkan santan pekat. Ada juga yang suka makan pulut kukus dengan santan pekat banyak2 dgn hirisan mempelam dan ada juga yang tak suka hirisan mempelam. Makan pulut dengan santan jer... Wallahuallam! Trylah..,.. memang sedap!

PERJALANAN MENUJU DEWASA

Hebatnya tajuk ari ni....
Dah lama tak menjenguk blog... maklumlah sejak2 tukar karier jadi bibik nih, sibuk ngan anak-anak...

Hari Sabtu lepas, 10 Disember 2011, berlangsunglah sebuah peristiwa yang sangat penting buat anakanda ku si Muhammad Fadlis Shufi bin Mohd Shuib! Bermulalah satu perjalanan yang singkat untuk menuju satu perjalanan yang panjang. Insyaallah!

Malam sebelum peristiwa tu, memang dia tak berapa nak boleh lena. Jap2 jaga nak ke toilet... pastu pagi kul 5.45 dah bangun tanpa dikejutkan! Miracle!

Sebenarnya, adik ipar saya, si Che Ngah Cupie, kerja kat SYABAS Selangor tu, so persatuan AIR-AIR nih buat Majlis Berkhatan untuk anak2 staf. Kebetulan memang kami bercadang nak menyunatkan Cupie, so terjadilah proses2 itu. Terima kasih Che Ngah....

Inilah pose2 yg sempat dirakam....


KRONOLOGI PENYUNATAN / PENGATANAN CUPIE

Cupie dgn Che Ngah Azie n Amira Farhana, baru je sampai dan amik nombor

Cupie n Mama sebelum bermulanya acara

Pose sikit... nak senyum ke tak?

Mulanya marah mama amik gambar... tu yg masam!

Tunjuk tag... sebagai kenangan

Beratur nak menyambut ketibaan Puan Seri

Beratur ramai2 sebelum berarak

Serius tu bukan apa.. ada sapa ntah dok buat lawak spastik... menakut2kan budak2 nih...

Amik gambar ngan Puan Seri nih selepas berarak

Pn Seri mulakan upacara memandikan budak2


Bashah anak mama!

Ni kawan2 Cupir yg bakal disunatkan

Menunggu giliran, Cupie yg ke-16 dari 42 orang

Dah setel. Rileks jap b4 buleh balik!
Gambar masa sedang disunatkan, dia tak bagi amik. Yang bagusnya Cupie ni dia tak menangis. Dia kontrol macho jer tapi mata ditutup dengan tangan sampai berpeluh2 dan merah muka. Sepanjang dia disunatkan tu, saya ada bersama. Mulut dia tak berhenti tanya, dah siap ke? Lambat lagi ker? Bila doktor suruh baca Al-Fatihah, dia kata "Tak leh nak luah, baca dalam hati je!"

Alhamdulillah semuanya berlangsung dengan baik. Dia menjaga betul makanan. Dia takut. Contohnya tadi, hari ni dah hari kelima kan so adalah dia termakan sikit telur, bila dia teringat, terus dia luah balik! Dah boleh pakai seluar dah siap boleh nari2 dengan adik2 sepupunya! Tapi jalan masih kengkang2 lagiks... geli katanya!

Apa yang tersentuh sikit, tadi dia bagitau... dia tak rasa sedih pung pasal bersunat ni walau pun abah tak ada... ayah Ngah pun tak ada masa tu sebab kerja kan... tapi yg dia sedih bila time nak salin pakaian kat toilet selepas kena siram ngan air SYABAS tuh! Masa tuh kan, semua anak2 tu masuk dengan ayah dia orang ke tandas lelaki, dia pulak masuk sorang2 sebab mama takleh masuk kan! tuh yang dia terasa sedih sikitlah... saya dengar tadi pong tersentuh jugak tapi muka dia okay jer! Tabah budak nih walaupun manja kededek!

Okaylah... nanti saya cerita lagiks!

Pengat keladi Vs Cerita kartun...

Baru 2 minggu tapi rasanya dah terer dah bab kartun mengartun nih.....
Si terpaling baby... Ariana farisha tu pong dah reti nak tgk kartun.... Tidur pulak, ulik mengulik hampir sejam, tak sampai sejam dia dah celik! Tapi tak apa, bila dah lama sikit dengan dia, tak menangis dah... kalau tak... dia macam 'jinak-jinak merpati'... tgk boleh... pegang jangan!

Okay, sebenarnya si my nephew yg abang long ni, si Amar Farouk... dari dulu lagi memang suka makan kek keladi versi che long (sayalah) buatkan so masa gi Econsave minggu  lepas, saya beli keladi. Tapi cari punya cari bahan2 laing, enggak ada dong... so terbiarlah keladi tuh... Kebetulan pulak ma puasa 10 & 11 muharam... saya paham benar... kalau ma puasa dia memang kena bukak puasa dengan benda2 manis cam pengat, sira, kuih2 manis gitu... maka terkeluarlah idea nak buat pengat keladi!

Mujurlah keladi tu elok lagiks... so sambil2 mengartunkan budak2 tu, sempatlah saya mengupas kulit ubi keladi dan merebusnya! baru kupas 10 saat, si kakak kepada si adik iaitu Amira Farhana pulak ter be_ _ k so kenalah memberhentikan kerja sebentar. Baru je nak start balik, si Cupie anakandaku pulak nak makan nasik.... pastu berebut channel kartun kat TV pulaks.... ish ish.. banyak rintangannya nak buat pengat nih....

Mari kita tengok resepinya!

PENGAT KELADI

BAHAN-BAHAN:
          1 biji ubi keladi di buang kulit dan direbus dengan sedikit garam
          Santan dari sebiji kelapa
          Daun pandan
          Garam dan gula secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
1.     Masukkan semua bahan. Didihkan 
**
Ini favourite saya..... ubi lain tak boleh challenge! Bila mencedok pengat ni, anda akan mencedoknya lagi untuk kali kedua, ketiga dan tak boleh berhenti!
YUMMY! Bak kata CUPIE w/pun dia tak mau rasa...

BISTIK, WESTERN N KENANGAN....

Bistik? Apo tuh? Mulanya saya ingat bistik ni terjemahan untuk beef steak tapi kalau ditengok resepinya totally different dengan steak lembu tuh... kalau dengan stew adalah sikit2 persamaan....

Saja je nak cerita sikit kat sini....
Saya ni memang suka masak dari dulu lagi sebenarnya... masa saya mula2 ambil ERT di sekolah. Masa tu timbul minat pastu saya tengok ma masak, arwah nenek masak, pakcik saya yg jadi chef tu masak... so dari situlah saya mula minat masak. Bila saya kahwin, ingatkan satu bonuslah untuk suami sebab bini pandai masakkan (perasan sikit), rupa-rupanya... dia lagi hebat! Waduhhhh... salah konseplah pulaks!

Dia, kalau western... memang juara! Saya belajar ngan dialah masakan2 western tu cam chicken chop, steak, salad, stew, soup esp mushroom chicken... memnag wallah....... tapi kalau eastern pulaks... yang totally kampung tu dia memang hebat. Bayangkanlah dia memang gila ulam! Kalau tak ada apa2 nak diulamkan, dia buat ulam bawang besar mentah jer.... kunyit muda, halia muda pong jadiklah.... totally berbeza dengan saya yang langsung tak makan ulam! Sambal belacan? Bolehlah sikit2! kalau kerabu... fuh... kalah saya! gulai2 lagiklah dia terer...

Ingat lagi masa kami mula dok rumah baru, rumah sendirikan... 3 month before dia 'pergi'... dia memang gila masak western. Siap jer decorate dapur kami yang juga ala-ala barat tuh... dia masakkan steak lada hitam, buat salad sayur, sa;lad buah, sandwich, penkek... kalau weekend... saya bangun tidur je dah siap hidangan... rasa cam disayangi sangat... ahaks!

Ada satu resepi ni, nama dia bistik. Actually ma pernah masak kat rumah untuk abah. ini resepi ma lah. Bistik ni saya masak untuk dia... dan yang bestnya lagi... yang ni dia tak tau nak masak.... pastu pulak lepas dia makan, dia puji!!!! Mana da dia pernah puji sebelum ni... kalau saya tanya sedap ke idak, dia hanya mengangguk je... paling tak pung dia akan kata... 'bolehlah....' kalau terlebih garam dia akan tanya.... "kilang garam untung besar ke tahun ni?" kalau terlebih gula... "kalau hari2 macam ni, cepat sikit kena potong kaki"(maksudnya kena kencing manis, kena potong kaki).... kalau ingat2 balik memang ketawa sorang2... dia cakap tu muka dia serius gila tau... pastu dia senyumlah bila tengok saya pulak buat muka... arghhh... kenangan!

Okaylah mari kita kongsi resepi BISTIK daging!

makan dengan roti kay!

BAHAN-BAHANNYA:
1/2 peket daging cincang ramli/ saudi
dua biji telur
1 tin paling kecil kacang peas
3 biji kentang
2 biji bawang besar cina (warna kuning)
4 ulas bawang putih
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar kicap lemak/ kicap manis
2 biji tomato
1 cawan air
garam, gula dan serbuk lada sulah secukupnya
cili capsicum (jika suka)

CARA MEMBUATNYA:
1. Gaulkan daging hancur dengan garam dan serbuk lada sulah, bulat2kan seperti membuat begedil
2. Panaskan minyak yg dicampur sedikit mentega(jika suka).
3. Pecahkan telur dan pukul sekejap. Celup bebola daging ke dalam telur dan goreng separa masak.
4. Kisar bawang besar dan bawang putih.
5. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan air. Bila mendidih, masukkan sos tomato, kicap, kacang peas bersama semua airnya, serta kentang.
6. Bila kentang empuk, masukkan bebola daging, tomato dan perasakan dengan garam dan gula.
7. Hidangkan panas dengan roti bulat gebu atau nasi.
SELAMAT MENCUBA!

PUDDING CHOCOLATE CADBURY WITH FRESH FRUITS

Hebat tak nama puding ni? Hahahha.... saja nak bagi teruja....
Kalau terjemahkan ke Bahasa Melayu.... Puding coklat cadbury dengan buah2an segar!

MAMAMIA.... sukalah kat cekelat nih.....
Sebenarnya sejarah terjadinya puding ni secara kebetulan!
Al-kisahnya, saya buat puding lapis coklat lepas tu coklat masakan tak mencukupi, so ternampaklah coklat cadbury si Cupie dalam peti ais, so saya pong buhlah coklat tu. Kebetulan pulak terlebihlah sikit tang lapis coklat tuh so saya buh dalam bekas laing dan saya susun buah-buahan segar cam strawberry, kiwi, anggur, peach, laici, pear dan lain-lain. Bila dah siap dah keras, saya terbalikkan dia... fuyoooo... cantiklah pulak sebabnya warna coklat tuh tak menyerlah sangat so buah-buahan tuh nampaklah...

letak buah-buahan ni, potong, hiris dan susun ikut kreativiti....

Puding ni kategori puding mewah jugaklah sebab coklat cadburykan mahal... lepas tu kena letak susu segar dan susu cair dalam kuantiti yang agak banyak dari puding biasa.... Di campurkan pula dengan buah-buahan yang agak mewah jugaklah kan... eheheh. Mula tu memang ingat nak buat untuk makan-makan biasa je... masa raya, masa parti hari jadi Cupie, masa jamuan sekolah ke... pastu ada orang tempah... tempah pulak untuk hantaran kahwin! Pening jugaklah memikiorkannya....

Okay... kita tengok hasil-hasilnya....
teng terenggggggg....

Ni masa mula-mula buat....  cam okay jer kan!
sehiris puding ku....
belum dihias lagiks nih...
terlama sikit letak kat kawasan beriklim agak panas.... kena buh dalam peti ais baru okay!
nak bagi nampak mewah...

NAK RESEPI?

Okay... jom....

BAHAN-BAHANNYA:
13g serbuk agar-agar (sepaket)
1 tin susu cair (400ml)
250ml susu segar full cream (kalau rendah lemak, kurang lemaklah rasanya)
1 paket kecil coklat cadbury
100g coklat masakan
gula secukupnya
1 biji kuning telur
1 sudu besar tepung jagung
250ml air
hirisan buah-buahan segar (strawberi, kiwi, peach, angur dsb)
Sedikit coklat emulco jika suka

CARA MEMBUATNYA:
1. Masukkan agar-agar, susu, gula dan air, masak hingga mendidih
2. Masukkan kepingan coklat. kacau dengan menggunakan whisk tanpa henti hingga coklat cair sepenuhnya
3. Bancuh kuning telur, tepung jagung dan sedikit air. Kocoh2kan lalu tuang ke dalam adunan tadi
4. Rasakan manisnya dan kacau hingga mendidih.
5. Basahkan loyang dengan sedikit air (tujuannya agar senang di terbalikkan puding bila keras nanti)
6. Susun hirisan buah-buahan ikut kreativiti.
7. Dengan menggunakan senduk, tuangkan sedikit demi sedikit hingga menutupi hirisan buah tadi. Biarkan mengeras seketika barulah di tuang sedikit demi sedikit hingga habis. Tujuannya agar buah-buahan tadi berada di bahagian bawah dan tidak terapung. Bolehlah diletakkan buah-buahan di dalam puding juga jika mahu...
8. Keraskannya di dalam peti ais barulah boleh diterbalikkan
9. Hiaskan dengan buah-buahan dan hirisan coklat jika mahu
Selamat Mencuba!

RED WARRIOR PUDDING

Red Warrior? Pahlawan Merah?
Masa mula keluar idea ni ialah semasa tengah gila bola sepak tahun lepas. Masa tu kan hujung2 tahun so banyaklah parti/ jamuan kelas kat sekolah so budak2 mintalah sponsor... nak bagi apa ya? Nak buat puding yang lain dari yang lainlah konon... so terkeluarlah idea red warrior ni!


Red Warrior mesti ada warna putih dan merah terutamanya.... ehehehh jom tengok... banyak versi nih....

ada merah tuh...

Ini versi kedua.... tema ada lari sikit.....

tema lari sebab buh kiwi.. ada hijau... rasa sama jer...
sama cam versi pertama

bekas je beza


NAK RESEPI?

Bahan-Bahan:
Lapis bawah
- 10g agar2 serbuk
- 850 ml air
- Secawan setengah gula atau secukup manis
- buah laici, strawberi, beri merah, nata de coco, anggur, epal merah dll
- agar2 merah di dadu

Lapis atas
- 10g agar2 serbuk
- 1/2 cawan laici tin
- 400ml susu cair / susu segar
- 400ml air
- Gula secukupnya
- 1 biji kuning telur + 3 sd bsr air + 1 sd bsr tpg jagung dibancuh

Cara Membuatnya:
1. Ambil bekas, basahkan sedikit. Susun buah-buahan ikut kreativiti.
2. Untuk lapis bawah, campurkan semua bahan dan masak hingga mendidih. Tuangkan perlahan keatas buah2an yang disusun tadi.
3. Biarkan sedikit mengeras. Tambahkan buah2an dan agar merah yang didadu. Tuangkan lagi hingga habis semuanya. Biarkan betul-betul keras.
4. Kisar laici dan susu. Campurkan semua bahan dan bairkan mendidih.
5. Gores2kan di atas lapis bawah yang sudah betul2 keras. Tuangkan perlahan-lahan.
6. Letakkan lebihan buah dan agar-agar merah tadi. Biarkan mengeras.
7. Letakakn dalam peti sejuk sebentar sebelum di terbalikkan.

Red Warrior slice
**
lapis coklat kat bawah...

Puding banjir... hahhaha versi ke-3
versi ke-4, letak fruit koktel

versi ke-5
Siap untuk dihantar kepada penempahnya.....

Sebenarnya puding laici buah lapis susu jer... saja buh nama bagi nampak hebat! Kalau nak lagi sedap, boleh letakkan buah2an koktel. Dia akan rasa masam manis... cubalah.... Ramai juga yang menempah untuk hantaran kahwin. Siap ada request lapis coklat pastu tema warna lagikss.... bolehlah....

Gulai Keropeh ayam, Daging bakar perap n air asam, tumis telur sayuran

Masak-masak di rumah adindaku di Bangi....
Hari ni adik ipar cuti lagi so bolehlah saya masak best sket! Ye lah kalau adik ipar dah start keje, mesti boleh masak2 simple je sebab nak jaga yang sikecik Yana tuh yang melalak jer bila mak dia tak ada depan mata! Dengan saya memang dia tak mau langsung.... dengan tokma dia jerlah... tu pong puas melalak baru diam! Ish ish... tak tahulah gimana esok.... Insyaallah kalau mak dia tak ada dia okay kot! kotlah....

Okay harini request dari anakanda sedaranda... si Amar Farouq yang asyik gila main game sekarang ni... dia nak makan kari ayam.... tgk dalam peti ais banyak gak kaki ayam... so kita masak ikut dia... air asam lebihan BBQ family day kelmarin (nanti saya update laing yg famili day)... so kita buat daging bakar perap dan untuk balance... kita buat sayur ringkas2 jer... maaf ye air asam lupa nak amik gambar... tengok2 dah habis....

GULAI KEROPEH AYAM



BAHAN-BAHAN:
2 mangkuk keropeh ayam (campuran kaki, sayap dan tulang ayam)
1 sudu rempah 4 sekawan
3 ulas bawang putih dimayang
5 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia dimayang
Santan dari sebiji kelapa
2 biji cili hijau
Sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis
1 peket kecil rempah kari ayam Adabi / Baba's dicampur sedikit air
Sedikit gula melaka (nisse)
Garam dan air asam jawa
secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
1.     Panaskan minyak. Gorengkan rempah kasar seketika. Masukkan bahan yang dimayang halus, goreng hingga wangi dan agak garing. Masukkan rempah kari, masak hingga pecah minyak dengan api sederhana.
2.     Masukkan keropeh ayam, tutupkan periuk, kecilkan api. Balik-balikkan dan biarkan seketika hingga mesra.
3.     Masukkan  santan, sedikit air asam jawa, cili hijau berserta garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga ayam empuk dan lapisan minyak terbentuk di bahagian atas kuah.

**
Ini adalah salah satu lauk kegemaran anak saya selain sup ayam. Setelah kali ke-4 mencuba resepi ini, barulah arwah suami memuji mengatakan kari keropeh ayam saya persis seperti kari ayam ibunya! Kari daging juga menggunakan resepi yang sama cuma waktu memasaknya agak lama bagi memastikan daging empuk dan sedap di makan. Kalau nak tahu air dari tulang ayam inilah yang menyedapkan rasa gulai kari ni. Kalau ke Kelantan, di waktu pagi semasa membeli nasi gulai ayam, jangan lupa minta keropeh ayam!

DAGING BAKAR CICAH AIR ASAM

BAHAN-BAHAN:
          ½ kg daging musir (batang pinang) di bersihkan dan dipotong sebesar tapak tangan
         
Bahan Kisar 
         1 inci halia
          3 biji bawang merah
          3 ulas bawang putih
          ½ cm kunyit hidup/ serbuk kunyit
          Satu sudu besar perahan limau nipis/ lemon
          1 sudu besar sos tiram
          1 sudu kecil sos sotong jika suka
          1 sudu besar sos lada hitam jika suka
          Garam dan gula

CARA MEMBUATNYA:
1.     Perap  daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya 3 jam
2.     Balut daging dalam aluminium foil dan bakar pada suhu 190°C selama 30 minit
3. Keluarkan daging dari aluminium foil dan bakar semula dalam ketuhar hingga garing
4.     Semasa menghidang potong kecil dan curahkan sos yang keluar semasa membakar daging keatasnya.
5. Boleh di cicah air asam atau di makan begitu saja

**
Biasanya saya menggunakan resepi ini untuk Ayam dan sering juga saya masakkan apabila berkelah dengan kawan-kawan semasa di sekolah dan universiti dulu.. Saya akan masakkan siap-siap di rumah dua ekor ayam dan kawan-kawan yang lain akan membawa mee goreng, keropok, sandwich dan sebagainya. Seronok sangat bila terkenangkan masa-masa dulu! 


TUMIS TELUR SAYURAN
BAHAN-BAHANNYA

3 biji telur
2 cawan campuran sayur (karot, bunga kobis, kacang peas, kobis, capsicum)
segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar di dadu kasar
4 ulas bawang putih di cincang
garam, serbuk lada sulah dan perasa secukupnya (saya guna maggi secukup rasa)

CARA MEMBUATNYA
1. Tumis bawang putih dan bawnag besar dengan sedikit minyak hingga wangi
2. Masukkan ikan bilis, goreng hingga ikan bilis masak
3. Masukkan sayur serta rasakan masinnya.
4. Buatkan lubang ditengah, pecahkan telur dan biar sebentar hingga telur mengeras. Kacau-kacau
kan seperti membuat telur hancur dan masak sehingga sayur layu.