Okay... hari ni nak kongsi resepi Mee Kuah Hailam... The Very Simplest, Senangest and Sedapest...Percayalah kat mokcik Tihah.... betoiiii
Biasanya saya masak Mee Kuah Hailam ni time ada ramai nak datang rumahdan kesuntukan masa... sebab ianya senang... nanti kita cerita kat bawah...
Saya masak ni minggu lepas masa hari bonda mengaji Al-Quran. Geng2 pencen mengaji Quran setiap minggu dan mereka akan bergilir-gilir mengaji di rumah salah seorang dari geng mengaji, jadi minggu lepas kat rumah saya, maka bonda pong sebuklah nak masak itu dan ini bagi meraikan sahabat2nya so saya terfikir... buat mee kuah hailam jerlah senang... campak campak jer...
Okay... ini resepinya untuk 2 bungkus mee kuning... dalam 7-8 orang makan
Bahan-bahannya:
Kuah
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk campuran udang, sotong dan bebola ikan
1/2 cawan sos tiram
10 ulas bawang putih (cencang lumat)
2 biji bawang besar (potong dadu kecil)
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
sedikit garam
cili merah (potong bulat)
1/2 cawan bunga kobis
4-5 tangkai sawi
1 biji lobak merah
3 biji tomato belah empat
1 liter air (secukup kehendak)
BAHAN IRINGAN
2 bungkus mee kuning (di basuh, tos dan celur)
4 biji telur (rebus)
sedikit bawang goreng
sedikit daun bawang + daun sup (cencang halus)
limau nipis (potong 4)
SOS KICAP
10 biji cili padi (di hiris nipis)
3 sudu besar sos ikan
3 sudu besar kicap soya
CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan satu senduk minyak
2. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi
3. Masukkan ayam dan campuran udang, sotong dan bebola ikan serta sedikit air. Tutup periuk dan renehkan seketika
4. Masukkan semua sos dan perasa serta air
5. Bila mendidih, masukkan semua sayuran dan rasakan masin manisnya
4. Hidangkan dengan bahan iringan dan sos kicap.
ayam yang di potong kecil |
Campuran makanan laut dan bebola |
Kuah sedang di reneh |
Siap |
Mee dan sos kicap |
Bahan iringan penambah rasa, telur rebus, daun bawang+daun sup, bawang goreng dan limau nipis |
Hidangkan kuahnya berasingan |
Inilah dia...... |