Mee Kuah Hailam...

Kan makcik Tihah dah cakap nak tulis banyak sket hari ni.... 3 entry beb...

Okay... hari ni nak kongsi resepi Mee Kuah Hailam... The Very Simplest, Senangest and Sedapest...Percayalah kat mokcik Tihah.... betoiiii

Biasanya saya masak Mee Kuah Hailam ni time ada ramai nak datang rumahdan kesuntukan masa... sebab ianya senang... nanti kita cerita kat bawah...

Saya masak ni minggu lepas masa hari bonda mengaji Al-Quran. Geng2 pencen mengaji Quran setiap minggu dan mereka akan bergilir-gilir mengaji di rumah salah seorang dari geng mengaji, jadi minggu lepas kat rumah saya, maka bonda pong sebuklah nak masak itu dan ini bagi meraikan sahabat2nya so saya terfikir... buat mee kuah hailam jerlah senang... campak campak jer...

Okay... ini resepinya untuk 2 bungkus mee kuning... dalam 7-8 orang makan

Bahan-bahannya:

Kuah
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk campuran udang, sotong dan bebola ikan
1/2 cawan sos tiram
10 ulas bawang putih (cencang lumat)
2 biji bawang besar (potong dadu kecil)
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
sedikit garam
cili merah (potong bulat)
1/2 cawan bunga kobis
4-5 tangkai sawi
1 biji lobak merah
3 biji tomato belah empat
1 liter air (secukup kehendak)

BAHAN IRINGAN
2 bungkus mee kuning (di basuh, tos dan celur)
4 biji telur (rebus)
sedikit bawang goreng
sedikit daun bawang + daun sup (cencang halus)
limau nipis (potong 4)

SOS KICAP
10 biji cili padi (di hiris nipis)
3 sudu besar sos ikan
3 sudu besar kicap soya

CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan satu senduk minyak
2. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi
3. Masukkan ayam dan campuran udang, sotong dan bebola ikan serta sedikit air. Tutup periuk dan renehkan seketika
4. Masukkan semua sos dan perasa serta air
5. Bila mendidih, masukkan semua sayuran dan rasakan masin manisnya
4. Hidangkan dengan bahan iringan dan sos kicap.
ayam yang di potong kecil

Campuran makanan laut dan bebola

Kuah sedang di reneh

Siap

Mee dan sos kicap

Bahan iringan penambah rasa, telur rebus, daun bawang+daun sup, bawang goreng dan limau nipis

Hidangkan kuahnya berasingan

Inilah dia......

pauh harum manis....

Hari ni makcik tihah nak post banyak sket dalam blog... sbb lama tak berblog kan...

Okay... ceritanya...
Saya order buah harum manis dari kawan kat Perlis. Sebab teringin sangat. So nak berkongsilah sket. Bukan berkongsi makan.... berkongsi cerita....

Kali pertama saya makan harum manis ni masa mengajar kat Perlis. Masa tu hairanlah kenapa yang buah ni glamer sangat, mahal pulak tu. Satu hari, ada student yang bagi, suruh try sebab ayah dia jual... aduh... terus jatuh cinta beb...

Rasanya lebih kurang je dengan buah mempelam mas hitam (golden black) campur dengan buah mempelam chokanan (yang kualiti baik punya dan manis)... tapi lebih sedap lagi... betulll... baunya... harum... satu pejabat pos bulih bau tau masa saya pergi ambil kat pejabat pos ari tu... Siap pekerja pekerja tu tanya lagi... buah apa tu kak?

Cuma kecewa sikit sebab kotak dah pecah. Nasib baiklah buah tu ok lagi walaupun ada yang dah lebam lebam sikit kan.... Tak apalah... dia dah travel beratus batu macam tu lah.... di lempar ke sana ke mari... huhu

Tau harganya? Masa tu mahal lagi... satu kotak tu RM 60 campur kos pos RM 10. so RM 70. Berapa biji???? Cuba teka??? 8 biji jer???? hihihi bila bonda tanya, bagitahu jerlah... Nganga dia....

Yang penting, kempunan ku sudah terubat.... Jom layan gambar....
pokoknya tak tinggi mana pong tapi buah penuh....
dikotakkan dan di hantar
Banyak ni jer yang ada dalam kotak... uhuhu tapi berbaloi baloi...
Fuh.... nikmatnya....

Jom.... pulut mempelam....

Ada satu cerita tentang pulut mempelam ni.... nantilah lain kali saya cerita...

HAPPY BIRTHDAY CUPIE!

Uh... lambat sangat dah ni pos birthday Cupie tapi biasalah mamacupie ni sokmo jer gini... asyik lambat sket... kadang-kadang lambat banyak... eheheh

06.05.2014 maka anak teruna ku menyambut hari jadinya yang ke-12. Dah besar anak mama... besar sangat.... tinggi plop tu.... kita ni takat hidung dia jer... baru 12 tahun tu... ikut arwah bapaknyalah tu...

Al-kisahnya, mama terlupo mula2 tu hari jadi anak mama, pastu barulah teringat itu pun tok ma yang ingatkan. Sori... mama banyak kejer kat sekolah, bertindan-tindan... bertingket tingket....

Cupie, be a good boy...


Untuk menghappykan anak mama... kami buat jamuan sket. Rengkas je... panggil kawan Cupie dua tiga orang n famili. Jom... tengok mama masak apa....
Mee goreng letak 'lauk' banyak-banyak

popia, nugget n ayam goreng n bihun


tepapam tok ma yang bes giler...

pulut harung

puding cendol sbb ni favourite cupie

kek red velvet