RESEPI PUDING KELADI N SAKIT MATA!!!

Cuti sekolah sempena raya Cina menyajikan seminggu di rumah. Mulanya cadang nak gi Kuantan. Hari Sabtu tu, pepagi buta dah berkumpul dua ornag makcikku dan cousin2 ku untuk ke Kuantanlah. Baru je start kereta, dapat panggilan dari pakcik Mat, my uncle, toks edara saya eksiden. Kami bergegas ke hospital Kota Bharu. Ingatkan nak gi jenguk jerlah.. rupanya tok sedara saya dah meninggal. Al-Fatihah. Maka kami cancelkanlah semua program. Itulah yang dikatakan kita hanya merancang namun Allah SWT yang menentukan.

Okay, oleh kerana tak pergi ke Kuantan maka kenalah saya ambil balik tempahan yang dibatalkan sebelum ni. So, adalah beberapa tempahan puding trifel untuk hantaarn dan makan beradap, puding keladi untuk hantaran, puding cendol. Dah lama dah saya janji nak bagi resepi puding keladi kan? Jap gi saya copy paste bagi ya.

Nak cerita pasal sakit mata. Saya ni degil! Dah tahu mata merah, berair dan gatal2, bukak je lense, pakailah spek kan... tapi sebab malah pakai spec punya pasal... mata siap luka dan berdarah! Haiyooo... kena pakai spek dua minggu. Padan muka.

kata doktor saya kena "Eye conjunktivitis - allergic to lense". Sebab gonyoh mata kuat sangat maka pecah salur darah dalam mata. Mujur dah luka, tapi takut gakler bila tengok mata tu... macam apa ntah...

Macam ni lah lebih kurang mata saya waktu tu..
Hari Ahad saya ke taklimat biasiswa, pakai spek tapi jarak pandangan tu terhad sikitlah... kabur je. Malam tu pi klinik, dapatlah mc dua hari tapi memeikirkan kerja yang menimbun2, amik sehari jerla... lagipun ia nya tak berjangkit cuma kita rasa tak selesa. Dalm dok skait mata tu dan lagiklah buat tempahan puding keladi.

Jom tengok resepi.

(saya amik dari blog ni sebab resepi yang saya dapat masa ke kelas puding harituh hilang. Bila check2 balik cam sama jer....)

ann-dehouzze.blogspot.com/2009/.../puding-lapis-keladi.html

Bahan2:
Lapisan A:
13 gm agar2 serbuk
220 gm gula pasir
1000 gm air
1 sudu pewarna purple dan perisa keladi

Lapisan B:
6gm agar2 serbuk
500gm air
250gm susu pekat
1 biji kuning telur(pukul)
1 sudu tepung jagung(bancuh dengan sedikit air)

Lapisan C:
22gm agar-agar serbuk
1000gm air
500 gm susu pekat
1 biji kuning telur
1 sudu B tepung jagung
250gm isi keladi@ubi kentang yang telah direbusdan diblend

cara2;
masak semua lapisan A hingga larut dan mendidih,kacau dgn whisk,then tuang dlm loyang yang bersaiz 12x12 @ 9x9(dpt dua adunan).biarkan suam2 sikit.
masak pula lapisan B,masak agar2 hingga betul2 larut,then masuk susu pekat,tepung jagung dan last masuk kuning telur,masak hingga mendidih.biarkan adunan sedikit sejuk.
rasa adunan A dgn jari,biar sedikit bergetah then boleh dituangkan lapisan B scr perlahan-lahan.
masak lapisan C,seperti lapisan B tadi then last masuk ubi yg tlh diblend td,rasa adunan B dgn jari,biarkan sedikit bergetah,bolehlah masukkan adunan C perlahan-lahan.tak perlu tunggu adunan sejuk.siap!Selamat mencuba!

Note:tunggu adunan betul2 sejuk dulu baru letak dlm esbox. Kalau sayalah, saya tunggu setiap lapisan tu bagi keras dulu, then saya gores2kan dengan garfu, baru tuang. Ini untuk pastikan setiap lapisna tu melekat elok, tak tercabut!






Seperti dijanji! Roti kacang dan mentega vanila

Roti bun yg bulat tak berapa nak bulat!
Resepi ni diadaptasikan dari resepi di Myresepi! (Mexican Bun)

BAHAN-BAHAN

FILLING
1. Inti kacang merah (ada dijual dikedai bahan2 kek)
2. 3 sudu bsr mentega, 3 sudu bsr gula perang, 1 sudu kecil esen vanila di pukul sebati (guna whisk) dan disimpan di dalam peti sejuk hingga diperlukan

DOH ROTI
-  500g tepung berprotein tinggi
- 75g gula kastor / gula biasa pun ok
- 20g susu tepung
- 250 ml air (kalau guna susu segar tak payah letak susu tepung)
- 60g mentega (dilembutkan - letak je dalam microwave 2 minit dah ok)
- 1 biji telur
- 2 sudu kecil bread improver n bread softener
- 3 sudu kecil yis (satu plastik pun ok)

CARA MEMBUATNYA
1. Masukkan semua bahan ke dalam bread maker dan tekan butang (bread dough). Tunggu hingga siap.
2. Keluarkan doh dan tumbuk tumbukkan untuk mengeluarkan udara didalam roti
3. Bulat-bulatkan  ikut suka.  Biarkan selama 30 minit
4. Ambil sebiji, leperkannya, letak inti dan tutup kemas.
5. Sapu dulang roti dengan mentega dan susun doh jangan terlallu rapat.
6. Sapu doh roti dengan mentega cair untuk kelihatan berkilat atau spau dengan campuran telur dan mentega untuk lebih rangup!
7. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak lebih kurang 15 - 20 minit

doh yg dibulat2kan selepas di tumbuk

Leperkan doh

Masukkan inti sebanyak mana pun

Tutup doh dengan kemas

Bulatkannya dan jangan biarkan inti meleleh keluar

Susun di atas dulang pembakar yang dilengser mentega

Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180 C


Senang je kan?
 Ini hasilnya, gebu dan sedap!!!!

Inti kacang... bes jugak! lembut di dalam, garing diluar

Inti mentega vanila






Maafkan saya bang!

Pagi kelmarin, pukul 8 pagi kami dah terpacak kat kawasan perkuburan Che Latif. Saya, anakanda Cupie, ma, Pakcik dan makcik2 saya. Sedihnya bila tengok rumput rumput, pokok semalu, lalang semuanya dah tinggi-tinggi, sampai jalan laluan nak ke kubur saudara mara pun dah tertutup hampir sepenuhnya.

Belakang kawasan perkuburan tu ada sekolah rendah dan kawasan perkuburan tu pula, berhampiran dengan jalan raya. Kiranya kawasan laluan ramai tapi kenapa harus terjadinya seolah tiada penjagaan. Menurut makcik saya yang bekerja di sekolah rendah belakang kubur tu, dia selalu juga upah orang mesin rumput dan meracun kawasan tu tapi disebabkan kawasan perkuburan yang sangat besar dan luas, sekejap je semak samun tu tumbuh semula.

Sekarang ni bukan nak bercerita pasal semak samun, tetapi mengenai ziarah kubur.

Saya mengaku, saya pun sekarang ni dah jarang sangat ke kubur arwah suami dna datuk nenek saya. Semuanya kerana urusan dunia. Memanglah orang kata tak apa kalau tak ziarah, kita baca Yaasin kat rumah pong sampai kat arwah... betul, saya tak nafikan tapi analoginya macam jugak kita bertanya khabar saudara mara, kalau kita telefon, kita tanya khabar jugakkan, sampai jugak perkhabaran, tapi kalau kita ziarah rumah dia, bukankah itu lebih afdal?

Sedih bila tengok banyak kubur2 yang dah senget, lalang tumbuh macam dah lama ditinggalkan... tapi bila baca tarikh kematian tu, tak sampai pun setahun!

Paling sedih bila Cupie tengok kubur2 tu dia pun tanya "Mama, tak ada anak ke orang yang dok dalam kubur tu?" Tok ma yang dengar sengih je. Maka kami pun sempatlah bergotong royong sekejap bersihkan mana2 yang patut tapi sempat untuk kawasan perkuburan saudara mara kami je lah. Kubur arwah abah Cupie pun dah banyak pokok2 yang tak diingini mengelilinginya. Sedih sangat rasanya.

"Maafkan saya bang, sebab dah lama tak ziarah kubur abang!" Patutlah dalam beberapa minggu ni banyak kali juga arwah muncul dalam mimpi saya walaupun sekadar menjadi pelakon tambahan! Mungkin itu adalah tanda 'rindu'nya dia pada sedekah2 ayat-ayat suci Al-Quran dari saya untuknya dan 'rindu'nya dia untuk mengetahui bahawa keluarganya masih sayangkan dia dengan menziarahi makamnya!

"Maafkan saya, bang!"

MALAS! tapi terjadinya roti kacang dan mentega, camana?

MALAS!
kalau penyakit ni memang payah sikit nak cari ubat. Ubatnya ada kat empunya tuan tu sendiri. Hormon2 malas ni memang banyak.... sering saja dirembeskan oleh kalenjar malasirenalin... hahahhah
Okay
Ceritanya saya malas sangat nak buat BUKU RANCANGAN MENGAJAR!
Sejak dua tiga tahun kebelakangan ni, first day kena mengajar dah walaupun budak2 tengah mencari kerusi meja yang hilang, walaupun budak2 masih ternganga2 cari kelas mereka... walau bagaimanapun kena mengajar! Kena masuk topik pertama dan kena buat lesson plan! Waduh... memang malas gila tahap gaban tahap A+++++.... tak tahulah kenapa.

Makan tengahari pon cap beli kat kedai jer.... lepas tu siap krohhhh lagiks... dahlah hujan...ribut petir, angin kencang.... aduh! Azam baru yg nak buat exercise kat treadmill hari2 pong tak terbuat lagiks.... tengok treadmill jer rasa ngantuk + lapar... guano ni? Mujurlah Cupi tu dah besar tak adalah merengek2 nak susu ke apa, so lagikslah mak dia boleh memperajakan kemalasan itu!

Walau bagaimana pun... tiba2 je saya dibangunkan oleh suara kecil...
"mana Che LOng ni? Abe nak salam!" Ada kenkanak datang rupanya.... anak sepupu ku yg mak dia beranak dua orang setahun tu datang rupanya. Danish n Damia!

budak kecik dua org ni esok stat sekolah tadika 5 tahun dah....
Danish ni si abang, lahir bulan 2, adiknya Damia lahir bulan 12. Danish ni kegemaran dia kalau datang rumah Che Long (sayalah), dia akan cakap... "Che Long... nak nestepi..." Nak minum nescafe susu ais... macamlah Che Long je yang pandai buat... itu cakap2 jelus dari maknya!

So, bila bebudak ni datang, memang dengan otomatisnya Che Long tak mengantuk dan malas dah so Che Long pun buatlah Roti! Di bantu bibik Che Long....

Bibik Che Long... Cik Breadmaker!
ROTI INTI KACANG N MENTEGA VANILLA

Kelas tak nama roti Che Long! Actuallynya saya nak buat roti Mexico macam roti boy tu tapi malas nak buat topping dia so buh jelah inti kacang dan inti roti mexico tuh...

Resepi ni saya ambil di My Resipi. Alhamdulillah setakat ni kalau resipi My Resipi tu berjayalah semuanya!
Tak sempatlah nak buh resepi... malam ni saya buh resipi bersama dengan hasil dari resepi itu kay!

New Year, Ombak Rindu dan Kuih Seri Muka!

Salam tahun baru semua....

Mmm... first time, saya langgan Astro First... gara-gara Ombak Rindu!
Fuh... untuk membaloikan pengorbanan saya melanggan Ombak Rindu... saya telefon sedara mara ajak datang rumah tengok wayang! Dan saya sendiri... adalah dalam 4 kali jer...


Waduh2 jatuh cinta bangat dengan Tuan Haris... Ceritanya kita dah tahukan... maksud saya jalan cerita... tapi bila dijadikan filem... feel tu lagi terasa... hahahha tapi nak kata sedih sangat tu tak adalah sedih sangat... setakat merah2 mata tu adalah... may be sebab tengok ramai2 kot!

Okay... sementara nak tengok Ombak Rindu lepas tu ramai sedara yang datang... saya pun sempatlah buat kuih dua bekas lagiks... Ini kali ketiga saya buat kuih ni yang saya adaptasikan dari buku resepi Chef Liza...
Setakat ni lah, resepi2 dalam buku resepinya yang mudah tu menjadik....



Jom tengok resepi SERI MUKA

BAHAN-BAHANNYA:

LAPISAN PULUT
2 cawan beras pulut
2 setengah cawan santan cair + sedikit garam
LAPISAN HIJAU
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air tapisan pandan
1 sudu teh pewarna hijau
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastad
1 biji telur
1 sudu teh garam

CARA MEMBUATNYA:
1. Basuh beras pulut dan rendam dalam air panas sekejap. Toskan airnya
2. Masukkan beras pulut dan santan ke dalam loyang dan kukus hingga masak.

pulut dikarih2 agar masak serata
Gunakan plastik dan tekan pulut sehingga padat


Taburkan sedikit tepung gandum agar lapisan atas tidak meresap masuk ke dalam pulut apabila dikukus
3. Masukkan semua bahan untuk lapisan hijau/ atas. Kacau dengan whisk hingga rata. Tapiskan
4. Gunakan kuali tidak lekat dan panaskan hingga suam-suam kuku. Perlu sentiasa dikacau
5. Tuangkan ke atas pulut tadi. Kukus hingga masak. 1/2 jam - 45 minit

Panaskan di dalam kuali tidak lekat

tuangkan ke atas pulut dan kukus semula hingga masak
6. Hasilnya... Yummy!

Macam ok jer

Sekejap je abih!
So creamy... Cubalah....