Masakan omputihlah kononnya. Sebenarnya senang jer nak buat tapi kita jer yg tak berapa nak rajin. ehehhe
Bonda suka sangat makan kentang so resepi ini dedikasi untuk beliau. Resepi sherperd pie yang termudahsss lah saaaangat! Selamat mencuba
BAHAN-BAHAN
Kulit pai
5 biji kentang
susu segar
garam
telur kuning dan pewarna kuning
Inti
daging cincang
cendawan butang
bawang besar
bawang putih
sos tomato
sos cili
herba campur (mix herbs)
serbuk pati ayam
garam dan gula
mentega
CARA MEMBUATNYA:
1. Basuh kentang dan rebus dengan sedikit garam hingga empuk
2. Sejukkan sebentar, kupas kulit dan lecek
3. Campurkan secawan susu segar dan sedikit garam dan lenyekkan lagi. Kalau malas, guna je mixer tapi jangan lama sangat putar, bimbang takut ianya menjadi liat dan tak cantik. Ketepikan
4. Untuk inti. Panaskan dua sudu mentega/ marjerin dan tumis satu labu bawang besar dan 3 ulas bawang putih yang sudah di racik/ dadu halus hingga wangi dan layu
5. Masukkan semangkuk daging cincang/ ayam cincang, 3 sudu sos tomato dan 3 sudu sos cili, 1 sudu serbuk pati ayam dan sedikit mixherbs/ oregano.
6. Masukkan 1 tin cendawan butang yang di hiris nipis serta perasakan dengan garam dan gula
7. Sediakan dulang pembakar. Masukkan kentang lecek sebagai kulit pai di bahagian bawah. ratakan ke seluruh dulang. Kemudian masukkan inti (ketebalan inti atas kehendak masing-masing). Kemudian tutupkan inti dengan kentang lecek dan ratakan.
8. Sebelum di bakar, sapukan bahagian atas pai dengan kuning telur yang sudah di campur sedikit pewarna kuning
9. Bakar dalam ketuhar selama 20-30 minit dalam suhu 180 C
isi kentang |
kentang lecek |
inti pai |
ratakan kentang lecek |
masukkan inti dan ratakan |
tambahkan kentang lecek di bahagian atas dan ratakan |
telur kuning yang sudah dicampur sedikit pewarna kemudiannya di sapu keatas pai sebelum di bakar |