ROTI JOHN (Step by Step)..yg bukan John yang buat!

Salam
Ari ni terajin sket so kita update resepi roti John plop...
Jommmmm...

nampak menyelerakan kan..kan.kan...
ROTI JOHN Versi Mamacupie

Bahan-bahannya:

1. Roti panjang (utk buat hamlet tu...)
2. 1 mangkuk daging cincang (beli yg dah siap)
3. 2 sudu besar serbuk kari daging (ikut suka brand apa pong)
4. 3 ulas bawang putih, 1 biji bawang besar (didadu halus)
5. garam dan gula secukupnya
6. Telur dan butter secukupnya
7. Kobis, salad, tomato dan bawang hiris secukupnya
8. Sos cili n mayonis secukupnya

Cara membuatnya:

1. Mula-mula kita masak inti dia dulu. Panaskan minyak (dalam 2 sudu gitu). Tumis bawang putih n besar hingga wangi. Jgn sampai hangus kay!
2. Masukkan daging, rempah kari yg dah dicampur sedikit air. Masak hingga daging masak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
Inti roti John yg dah siap masak.
4. Potong semua sayur-sayuran @ campuran salad sesuka hati
campuran kobis, salad, karot, tomato dan bawang
5. Ambil 3-4 sudu besar inti, pecahkan dua biji telur (boleh buat 3 biji roti John)

kacau sebati

6. Roti di potong bahagian tengah tapi jangan sampai putus. Sapu mentega atau marjerin. Bakar sekejap di kedua-dua belah hingga keperangan. Letak sedikit minyak di atas kuali non stick, curahkan satu senduk campuran telur ke dalam kuali dan terus terlangkupkan roti tadi.
letak satu senduk campuran inti dan telur

Biarkan ia masak dan balikkan

balikkan dan bakar sekejap bahagian belakang untuk lebih rangup
7. Sapukan sedikit mayonis, sos cili dan letak campuran salad. Siap!
letak sos cili disebelah dan mayonis di sebelah satu lagi

Tambah campuran salad

Kapitkannya...

Potong dan Ngap! Juicy n sedap weh... makan panas-panas tau!



chicken mushroom soup n garlic bread n easy chicken mushroom pizza versi mokcik Tihah

Salam semua
Dah lama tak mengupdate blog.
Busy sket ngan exam budak2, n macam2lah...
Okay since ramai yg tanya pasal chicken mushroom soup, garlic bread n pizza yg saya update kat fb n ig tu so saya kongsi resepi kat sini ya... jom... senang jer!

ni yg kita nak masak jap jer lagi.... hihi
Okey sebenarnya, saya masak untuk geng mengaji tokma. Sebenarnya juga saya tak puas hati makan garlic bread n mushroom soup kat pizza sebab sikit... so saya pong googlelah cari resepi n trylah ubahsuai siket sesuka hati saya.

Okey... ni resepinya

CHICKEN MUSHROOM SOUP!

Bahan-bahannya:
1. 1 keping dada ayam potong kecil2.
2. 1 tin cendawan butang, buang airnya dan dadu kecil
3. 500ml susu segar fullcream
4. 1 cawan tepung gandum + air 1 cawan
5. 700- 1000ml air bergantung pada kepekatan yg dikehendaki
7. 2 sudu besar serbuk pati ayam atau 1-2 kiub pati ayam
8. sedikit oregano, serbuk lada putih, serbuk lada hitam dan garam
9. Optional - 'serbuk mushroom soup' (2 sudu besar) - tak ada pong tak apa!

Cara memasak:
1. Panaskan air, rebus isi ayam hingga empuk (saya guna 2 dada ayam utk bagi lagi mewah)
2. Masukkan cendawan, susu, biar mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung gandum, pati ayam dan semua perasa.
4. Acu cuba try dan ekjas ekjas rasanya. bila dah buh bancuhan tepung gandum kena sentiasa kacau kalau tak nanti ia berketul dan berkerak. Siap!

GARLIC BREAD

Bahan-bahannya:
1. 1 buku butter (buttercup, farmcow... etc)
2. 1 labu bawang putih
3. Sedikit minyak masak
4. Roti perancis @ roti sosej@ roti gardenia @ roti apa saja yg tawar

Cara membuatnya:
1. Cincang halus bawang putih
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih. Jgn sampai hangus ya!
3. Masukkan butter, kacau sampai cair.
4. Simpan dalam fridge. Kalau nak makan, sapukan di roti dan panggang sekejap atas pan non stick. Makan masa panas2. Kalau malas, buh je roti gardenia dalam pembakar roti, pastu sapu butter garlic nih. Done!




EASY PIZZA

Bahan-bahan:
1. Doh roti yg dah siap (buat sendiri @ beli je yg frozen)
2. 1 keping dada ayam, dadu
3. sedikit oregano dan garam, dua ulas bawang putih dan 1 biji bawang besar dadu.
    sedikit mentega
4. bahan2 toping pizza sesuka hati such as (cendawan, nenas tin, bawang, sosej n etc)
5. sos spageti traditional prego @ apa-apa jenama
6. Keju mozarela parut

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak @ butter, masukkan bawang putih dan bawang besar dadu, goreng hingga wangi. Masukkan isi ayam, oregano dan garam.
2. Ambil roti piza, sapukan sos prego, aturkan isi ayam yg do goreng tadi dan segala macam topping sesuka hati. Taburkan keju mozarela dan bakar selama 20-25 minit pada suhu 180 C
3. Done.

letak segala jenis bahan yg ada dalam peti ais... hihi

tabur keju mozarella


dah siap!

versi Cupie

ROASTED CHICKEN with PUMPKIN N POTATOES...

Klasss... nama resepi mokcik ri ni... senang jer...
sudah masak dan tergolek-golek...
BAHAN:

1 ekor ayam dibersihkan (kalau ambil dari peti ais, biarkan di luar hingga ke suhu bilik)
serbuk lada hitam kasar
garam
Italian Mixed Herbs/ Oregano
serbuk pati ayam
Secukup Rasa Meggi (jika perlu)
1/3 buku Mentega di cairkan
Labu saiz kecil
Kentang 3 biji
1 biji lemon
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (bersaiz kecil)

CARA MEMBUATNYA:
1. Bersihkan kentang dan labu. Potong bentuk wedges (jgn buang kulit)
2. Sapu mentega di seluruh ayam dan bahagian dalamannya agar ia rangup apabila masak nanti. Simpan sedikit untuk di gaulkan bersama kentang dan labu
3. Tabur garam, serbuk lada hitam, Italian Mixed Herbs, secukup rasa dan sapu rata-rata di seluruh bahagian ayam termasuk bahagian dalamnya. Perah 1/2 biji  lemon di sekelilingnya.
4. Sumbatkan bawang besar dan 2 ulas bawang putih yang telah di potong lapan. Perapkan seketika (2-3 jam)
5. Susun kentang dan labu di dalam dulang pembakar. Cincang bawang putih selebihnya dan taburkan di semua tempat. Letak garam dan serbuk lada hitam. Perahkan setengah biji lemon dan curahkan lebihan mentega cair. Gaul-gaulkan biar sebati
6. Letakkan ayam di tengah-tengah dan labu serta kentang di sekelilingnya. Bakar dalam suhu 180-200 C selama 45 minit hingga 1 jam.
Sedia dihidangkan bersama roti bawang putih atau sup cendawan serta sos cili.
Sebelum di ovenkan!


PULUT HARI GURU 2016!.... TEN TERENG....

HARI GURU...
Dah sebulan berlalu tapi baru sempat nak kongsi...


brosur hari guru
Alkisahnya, as usual mokcik kena hias pulut kuning...
Mujurlah ada kenkawan yang sudi tolong menolong untuk menyiapkan pulut kuning berhias hari guru dua tingkat tahun ni... rasa cam comey jer... hik hik



Maaf... pagar mokcik dok berape nok dok cacang mmolekk...

Pulut lagi... mmmmm

Tahun ni dah mempulutkan diri beberapa kali tapi yg sempat di snapkan gambarnya yang ni jer...
Ini pulut warna warni masa majlis Watikah Pemimpin Pelajar.


YAng ini pulak pulut cikgu bersara. Nak wat camana depa suka design ni so kawe watlah design cam ni...huhu