Fuh.... dalam 5 minit sebelum saya taip ni dah 4 kali marathon bersin tanpa henti... jap nak bersin....
Hari ni hari ke-11 puasa. Alhamdulillah, anakanda Cupie dapat puasa dengan jayanya, even dia muntah, cirit birit dan the latest ni... + mama dia pong kena... selsema dan batuk!!!!!
Dalam dok genyeh hidung dan bersin dan batuk, sempatlah memasak hari ni dengan bonda. Biasalah bondaku tu memang lepas tangan dah sekarang ni kecualilah lauk pauk tu yang saya memang tak reti/ tak sesedap dia masak barulah dia masak!. Harini menu biasa je sebab si Cupie nak makan udang celup tepung dna sotong celup tepung je. Bonda nak makan sotong rebus dan sayur bayam. Ayahanda pong lauk sama cuma tambahkan telur goreng je!
Roll on resepi!
Udang Celup Tepung
BAHAN-BAHAN:
10 ekor udang sederhana di buang kulit
3 sudu besar tepung beras
1 biji telur
Sedikit kapur makan di campur air
1 sudu besar kelapa parut
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA:
1. Bersihkan udang dan buang kulitnya
2. Campurkan semua bahan di dalam bekas. Letakkan sedikit air, jangan terlalu pekat atau terlalu cair
3.
Panaskan minyak. Ambil dua sudu minyak panas dan campurkan dengan bancuhan
tepung tadi. Celupkan udang sepenuhnya
ke dalam bancuhan tepung dan goreng garing.
Lupa nak tabur serdak dia tadi. Ni versi tak buh kunyit |
**
Udang celup tepung sedap di makan panas-panas
di cicah sos. Gunakan resepi ini untuk menggoreng sotong, kerang, ikan dan juga
gorengan buah-buahan seperti pisang, cempedak, sukun dan juga cendawan.
Tambahkan sedikit serbuk kunyit untuk warna keemasan!
SOTONG REBUS
BAHAN-BAHAN:
½ kg
sotong saiz sederhana dibersihkan dan dibuang dakwatnya
4 batang
serai di titik
4 ulas
bawang putih di titik
3 keping
asam keping
Garam dan
gula secukupnya
CARA MEMBUATNYA:
1.
Masukkan semua bahan dengan 3 cawan air. Perasakan dan bila mendidih
tutupkan api. Sedia dihidangkan
**
Ini salah
satu masakan kegemaran keluarga saya. Bila saja ada sotong segar, yang bertelur
pula, fuh.... rebus sahaja....siap hirup kuah lagi..... tapi awas, kalau sotong
yang kurang segar, ataupun yang telah lama berada di dalam peti sejuk, resepi
ini kurang sesuai kerana rasa manis sotong sudah tiada!
TUMIS AIR BAYAM
BAHAN-BAHAN:
Secekak
bayam hijau
2 sudu
besar ikan bilis
Sedikit
bebola ikan (jika suka)
3 ulas
bawang putih
Sebiji
bawang besar
2 biji
cili hijau/ merah
Serbuk
lada sulah
Garam
CARA MEMBUATNYA:
1.
Panaskan minyak. Tumis bawang dan ikan bilis. Masukkan air, bebola ikan,
bayam dan cili. Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah.
sayur darurat |
Selamat Mencuba!!!!! Sonang jerrr!!!!
0 ulasan:
Post a Comment