lauk tengahari - sayur koloq, sambal putik pauh, ayam halia masak kicap

Ada buah pelam telur dalam peti ais yang Che Yah, jiran depan rumah bagi....
Umphhh... kalau panggang ikan... tapi Cupie nak makan lauk apa ya? Che Sue (panggilan Cupie untuk adik saya yang bongsu, Farah) pun balik kampung, cuti kan. Baru balik dari Vietnam melancong dengan rakan sekerja. Che Sue cakap nak makan sayur lemak jer...

Itulah yang saya dok fikir bangun-bangun je dari tidur pagi tadi. Pergi pasar, beli ikan, beli sayur...
Inilah menu yang saya dapat untuk makan tengahari bagi cuti pra-Deepavali.
1. Sambal putik pauh / sambal ikan mempelam
2. Ayam halia masak kicap
3. Sayur koloq / sayur campur masak lemak
Sayur Koloq
SAYUR KOLOQ / SAYUR CAMPUR MASAK LEMAK

BAHAN-BAHAN:
          1 biji terung
          2 batang jagung muda
          1 batang timun                                                               
          3 kelopak daun kobis
          ½ batang lobak merah
          4-5 kacang panjang
          2 biji cili hijau
1 biji bawang besar di mayang
4 ekor udang di tumbuk kasar
          2 cawan santan
          Garam dan gula secukupnya

dalam periuk, baru nak mendidih

CARA MEMBUATNYA:
1.    Sayuran di potong ikut suka
2.    Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
3.    Bila mendidih perasakan dengan garam dan gula
**
Arwah nenek suka sangat sayur koloq. Koloq bermaksud campuran sayur. Entahlah darimana perkataan itu berasal, saya pun tak tahu tapi kalau ke pasar di Kelantan, beritahu saja nak beli sayur dalam kuantiti yang sedikit tapi banyak jenis, mereka pasti faham dan akan bertanya, ‘nak buat sayur kolok ke?’

Ini lauk kedua,

AYAM HALIA MASAK KICAP!

ayam halia masak kicap
BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam di potong lapan
1 biji bawang besar*
          2 biji cili merah*   
          2 inci halia*                                        
3 biji cili padi di ketuk*
Sedikit garam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap lemak
*(dimayang halus)
CARA MEMBUATNYA:
1.     Rebus ayam dalam kuali dengan secawan air hingga air hampir kering.
2.     Masukkan minyak masak, bahan yang di mayang, kicap lemak, sos tiram dan sos cili. Goreng hingga masak. Jika suka ianya berkuah tambahkan lebih banyak air dan lebihkan kicap lemak

**
Jika suka, tambahkan sos cili dan sos tomato, buah tomato dan buangkan halia dan kicap lemak. Masakan ini akan dinamakan ayam masam manis! Cubalah

Ini Lauk Ketiga

SAMBAL PUTIK PAUH / SAMBAL IKAN MEMPELAM
sambal putik pauh
BAHAN-BAHAN:

     3 ekor ikan kembong sederhana besar
     2 biji mempelam telur muda (di racik halus)
     5-6 biji cili padi
     Garam dan sedikit serbuk perasa

CARA MEMBUATNYA:
1.     Ikan dibersihkan dan di bakar. Asingkan isinya
2.     Tumbuk garam dan cili padi hingga lumat. Masukkan isi ikan dan mempelam. Tumbuk kasar dan gaul rata. Perasakan.
**
Kami adik beradik sangat gemarkan sambal putik pauh ni. Arwah nenek pasti akan buatkan apabila kami balik bercuti. Pantang nampak mempelam muda yang rangup dan masam tu, mesti tumbuk dengan isi ikan bakar. Kadang-kadang kalau tak ada ikan basah pun, kami cari ikan masin dalam peti ais, bakar dan tumbuk dengan cili padi kemudian gaul dengan mempelam.  Tak ada lauk lain pun tak apa. Kadang-kadang kami sempat curi ratah. Bila nak makan dengan nasi, dah tinggal sedikit. Apa lagi, terpaksalah dengar arwah nenek membebel!

2 ulasan:

lili norlaili said...

terliur dgn sambal pauh tu...mmg meletup, itu antara kesukaan saya juga....

tapi....yg sayur koloq tu saya tak penah dengar...alahai..malu nak ngaku anak kelate

mamacupie / Fatihah Pauzihal said...

Kak Ah pun tahu dari orang-orang tua tapi may be sesetengah tempat je kot, demo panggil sayur koloq sebab ramai saing2 kak Ah pun tak tahu. Sambal putik pauh gak, nambah 3-4 pinggan lah Li

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails