Puding cendol nisse.

Pukul 9 dah tercongok di Mydin Mall Kota Bharu. Janji dengan Puan Lily Suriani yang kononnya isteri mithali sebab temankan suami yang sedang sambung belajar. Walhal dia saja nak jenjalan kat KB, jadi ornag bujang... jangan mare Lily... saje aku guwau-guwau.

suasana mydin ! Ihsan dari http://cloudymonday.blogspot.com/2010/07/mydin-mall-kota-bharu.html
Hari ni Jom Heboh TV3, jalan jem giler beb!(ayat anak murid kat sekolah). Nak masuk kot Wisma, tutup jalan! Nak masuk kot stadium, tutup jalan! Mujurlah Cupie tak mengamuk nak g Jom Heboh, kalau tak memang sure dia kena ngan mak dia.

Last-last corner g kot KB Mall. Ada PC Fair pulak, mak aii ramai nya manusia.

Balik je dari jenjalan yang menghabiskan duit tu (sebab beli 'mouse'lah, card readerlah, joysticklah), tup2 ada call dari my ex cikgu. Mujurlah dia call, lupa yang dia order puding cendol nisse/ puding cendol gula melaka. Nampaknya, takleh rehat jugak, lepas solat zohor kul 3, terus ke pasar tok guru kat Kedai lalat cari santan ngan cendol. Itulah, lain kali bila ada pesanan @ order tuh tulis, bukan main ingat dalam kepala je... awak tu ingatan jangkamasa pendek je! (teringat kata-kata arwah suami masa saya terlupa ada kawan order roti beberapa tahun lepas). Sedihlah pulaks!

Okay, jom kita tengok...

PUDING CENDOL

puding cendol nisse


BAHAN-BAHANNYA:
Bagi Lapisan Bawah:                         Bagi Lapisan Atas:
500ml air                                            500 ml air
1 ½ cawan gula pasir (200g)                1 ½ cawan nisse / gula merah (200g)
300ml santan pekat                             
10gm agar-agar serbuk (sepeket)           10gm agar-agar serbuk (sepeket)
500gm cendol (sepeket)                        1 biji kuning telur
sedikit garam                                      sedikit garam
                                                         100ml santan pekat n 200ml susu cair/ segar

Cara-cara Membuatnya:

Bagi Lapisan Bawah
1.     Masakkan semua bahan lapisan bawah kecuali cendol. Kacau dengan whisk tanpa henti hingga mendidih. Tutupkan api.
2.     Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Bagi Lapisan Atas
1.     Masakkan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula
2.     Masukkan kesemua bahan kedalam periuk kecuali kuning telur dan masak hingga mendidih. Kacau tanpa henti.
3.     Masukkan kuning telur dan sedikit air yang di kocoh.  Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.
4.     Ambil garfu dan gores di seluruh permukaan lapisan bawah. Ambil senduk dan tuangkan lapisan atas dengan perlahan. Pastikan lapisan bawah betul-betul keras barulah dicurahkan lapisan atas. Biar mengeras barulah simpan didalam peti sejuk.

**
 http://www.myresipi.com/top/detail/2899, resepi asalnya,  pastu saya ubah-ubah sikitlah. Nak guna santan semua takut tinggi kalori sangat so saya ganti dgn susu sikit tang lapis nisse tuh. Untuk senang kerja tak yah timbang2, pakai sukat-sukat je. Insyaallah jadi. Cubalah.


0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails