KENTANG BAKAR BERKEJU INTI DAGING (Cheesy bake potato with meat)

Fuh... nama mak oiii... panjangnya resepi...
Sebenarnya cam ni... saya bukanlah penggemar kentang pong tapi bolehlah makan... tapi bila try kentang bakar berkeju yang ada saya beli dari seorang kawan, mak oi... sedaplah pulak! Try pulak beli online dengan kawan adik, sedap jugak walaupun resepinya lain, so godek punya godek cari resepi, maka terciptalah resepi sendiri berbasickan dengan apa yang pernah saya rasa dan ubah style sket. Resepi ni saya buat masa bonda buat majlis bacaan Yasin dan tahlil untuk geng2 usrah, geng mengaji dan jiran tetangga wanita sahaja.


Jom roll on resepi

BAHAN-BAHAN

KENTANG
10 biji kentang (Nak pakai kentang Russet ke kentang biasa pun, ok jer, no prob...)
1/2 cawan susu segar
1 sudu besar mayonis
sedikit serbuk lada sulah
1 sudu serbuk pati ayam

INTI DAGING
1 mangkuk daging cincang (Kalau nak buh inti lebih, boleh masak daging lebih sket)
1/2 tin sos cendawan prego (Sos carbonara cendawan pun boleh, tak mau buh pong boleh)
1 cawan susu segar
2 sudu mentega / marjerin / minyak zaitun
1 sudu mix herb/ oregano
1/2 cawan cendawan butang, (cincang kasar)
1 sudu serbuk pati ayam
3 ulas bawang putih dan 1 biji bawang besar dadu
sedikit garam

Keju ceddar slice
hirisan cili merah

CARA MEMBUATNYA

KENTANG
1. Basuh bersih kentang dan rebus, jangan terlalu masak nanti ianya lembik
2. Setelah sejuk, belah dua
3. Dengan menggunaka sudu teh, korek inti bahagian tengah kentang
4. Kentang yang diambil dari bahagian tengah itu di lecek dna campurkan dengan susu segar, mayonis, lada sulah, pati ayam. Gaul sebati. Ketepikan

Kentang yang di rebus, toskan dan sejukkan sebentar

Belah dua dan korek bahagian tengahnya. Hati-hati jangan sampai kentang rosak

Bahagian tengah kentang yang telah di keluarkan
Ini hasil dari kentang lecek. Resepi ini boleh juga dijadikan inti untuk sandwich!

INTI DAGING
1. Panaskan mentega, tumis bawang yang dicincang hingga wangi
2. Masukkan semua bahan lain dan perasakan.

Ini inti daging yang telah siap dan disejukkan sebentar

Untuk mengisi kentang, di sini saya sertakan langkah demi langkah. Sebelum mengisi kentang, panaskan dulu oven ke 180 C ya.
Kentang rebus yang telah di belah dua dan di korek inti bahagian tengahnya

Masukkan inti kentang lecek dan ratakan dengan sudu

Tambahkan inti daging dan letak biar ia sedikit menggunung

Serikan denagn sehiris cili merah

Selimutkannya dengan keju cheddar slice. Saya potong empat sebab banyak sangat nanti ia meleleh.
Kemudian, susunkan di atas dulang dan bakar dalam 5-10 minit. Jangan terlalu lama, nanti kalau ia terlalu meleleh, dah tak cantik!

Dah masak. Adik saya kata, saya kedekut keju. Itu atas kesukaan kitalah. Maklumlah masa buat kentang ni
keju tak berapa nak cukup kan... hihi malas nak pergi beli. 
Letak dalam cup comel-comel dan hidangkan!

1 ulasan:

Seri Nian said...

susah nk cari tiram ni


Jom Review Harga Produk

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails