Sebenarnya cam ni... saya bukanlah penggemar kentang pong tapi bolehlah makan... tapi bila try kentang bakar berkeju yang ada saya beli dari seorang kawan, mak oi... sedaplah pulak! Try pulak beli online dengan kawan adik, sedap jugak walaupun resepinya lain, so godek punya godek cari resepi, maka terciptalah resepi sendiri berbasickan dengan apa yang pernah saya rasa dan ubah style sket. Resepi ni saya buat masa bonda buat majlis bacaan Yasin dan tahlil untuk geng2 usrah, geng mengaji dan jiran tetangga wanita sahaja.
Jom roll on resepi
BAHAN-BAHAN
KENTANG
10 biji kentang (Nak pakai kentang Russet ke kentang biasa pun, ok jer, no prob...)
1/2 cawan susu segar
1 sudu besar mayonis
sedikit serbuk lada sulah
1 sudu serbuk pati ayam
INTI DAGING
1 mangkuk daging cincang (Kalau nak buh inti lebih, boleh masak daging lebih sket)
1/2 tin sos cendawan prego (Sos carbonara cendawan pun boleh, tak mau buh pong boleh)
1 cawan susu segar
2 sudu mentega / marjerin / minyak zaitun
1 sudu mix herb/ oregano
1/2 cawan cendawan butang, (cincang kasar)
1 sudu serbuk pati ayam
3 ulas bawang putih dan 1 biji bawang besar dadu
sedikit garam
Keju ceddar slice
hirisan cili merah
CARA MEMBUATNYA
KENTANG
1. Basuh bersih kentang dan rebus, jangan terlalu masak nanti ianya lembik
2. Setelah sejuk, belah dua
3. Dengan menggunaka sudu teh, korek inti bahagian tengah kentang
4. Kentang yang diambil dari bahagian tengah itu di lecek dna campurkan dengan susu segar, mayonis, lada sulah, pati ayam. Gaul sebati. Ketepikan
Kentang yang di rebus, toskan dan sejukkan sebentar |
Belah dua dan korek bahagian tengahnya. Hati-hati jangan sampai kentang rosak |
Bahagian tengah kentang yang telah di keluarkan |
Ini hasil dari kentang lecek. Resepi ini boleh juga dijadikan inti untuk sandwich! |
INTI DAGING
1. Panaskan mentega, tumis bawang yang dicincang hingga wangi
2. Masukkan semua bahan lain dan perasakan.
Ini inti daging yang telah siap dan disejukkan sebentar |
Untuk mengisi kentang, di sini saya sertakan langkah demi langkah. Sebelum mengisi kentang, panaskan dulu oven ke 180 C ya.
Kentang rebus yang telah di belah dua dan di korek inti bahagian tengahnya |
Masukkan inti kentang lecek dan ratakan dengan sudu |
Tambahkan inti daging dan letak biar ia sedikit menggunung |
Serikan denagn sehiris cili merah |
Selimutkannya dengan keju cheddar slice. Saya potong empat sebab banyak sangat nanti ia meleleh. |
Dah masak. Adik saya kata, saya kedekut keju. Itu atas kesukaan kitalah. Maklumlah masa buat kentang ni keju tak berapa nak cukup kan... hihi malas nak pergi beli. |
Letak dalam cup comel-comel dan hidangkan! |
1 ulasan:
susah nk cari tiram ni
Jom Review Harga Produk
Post a Comment