PUDING JAGUNG LAPIS SANTAN

SALAM RAMADHAN
Rajinlah plop mokcik update resipi kali ni... uiks!

Ok... sebenarnya dah lama mokcik nak wat puding jagung lapis santan ni. Dolu-dolu... selalu buat sebab Cupie suka makan. Hari ni, tergeraklah hati mokcik nak buat sebabnya, bonda pong ada menyebut nak bg utk jiran-jiran. Resepi ni resepi mokcik reka ikut suka hati mokcik jd sukatannya main cawan-cawan ngan sudu-sudu jer deh.

letak strawberi... terus naik seri... eh.. cam pantun ler pulokks!


nampak ringkas, tapi sedap... sungguh nih!


PUDING JAGUNG LAPIS SANTAN

BAHAN-BAHAN:

Lapisan bawah

1 tin jagung manis/ cream
1 kotak santan kara (satu cawan santan pekat)
7 sudu besar bumbu tepung kastad (kalau boleh guna custard bird)
5 cawan air
1 1/4 cawan gula (ikut sukalah, kalau nak manis, lebihkan... tapi kena manis sikit bahagian bawah sebab bahagian atas memang dah tak buh gula dah)
satu sudu kecil garam

Lapisan atas

1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan (guna 1 kotak santan kara, campur air, jadikan 3 cawan)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil rata serbuk agar-agar

Sedikit jagung cream dan ceri untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA:

1. Lapisan bawah, campur semua bahan dan kacau tanpa henti atas api sederhana, hingga mendidih dan meletup-letup (bunyi blup blup gitu)
2. Masukkan ke dalam bekas
3. Untuk lapisan atas. Campur semua bahan dan kacau tanpa henti hingga pekat dan mendidih (juga bunyi blup-blup)
4. Sendukkan ke atas lapisan bawah tadi.
5. Sudukan jagung cream dan letak ceri utk hiasan. Tara..... dah siap!





SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN....
Rasanya ala-ala kuih tepung pelita bahagian atasnya... mmm tp bila masuk ngan jagung tu... fuh...
sedaplah jugop... kui kui kui...

1 ulasan:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails