ROTI AYAM KEJU BAKAR MOKCIK TEEHAH ... EHEHHE

Macamlah hebat sangat kan, walhal roti celup telur buh ayam ngan cheese dan bakar jer pong!!!
Jom tengok resepi yang termudahsss in de world...


ROTI AYAM KEJU BAKAR

Bahan-bahan:

BAHAN A
12 keping roti gardenia/ or whatever roti yg ada
empat biji telur
secawan susu segar/ cair
sedikit garam

BAHAN B (inti)
sepeket ayam cincang
sebiji bawang besar - cincang
5 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar minyak masak/ zaitun/ marjerin/ mentega
sebiji capsicum hijau kecil - dadu kecil
5-7 biji cendawan butang hiris nipis
1 sudu kecil mixed herbs / oregano/ (tak buh pong tak pe)
1 sudu  pati ayam/ 2 kiub pati ayam (tak buh pun tak apa tapi kurang sedaplah)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih
garam gula secukupnya

BAHAN C
4 keping cheddar cheese
2 keping cheddar cheese (potong memanjang atau parut)

CARA MEMBUATNYA:
1. Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih cincang hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan goreng separuh masak
3. Masukkan semua bahan yang lain. Perasakan.
4. Panaskan oven, 180 C
5. Sediakan loyang pembakar. Lenserkan marjerin (letak banyak sikit takut roti melekat bila dah masak)
6. Pecahkan telur dan masukkan susu dan sedikit garam. kacau hingga sebati. ketepikan
7. Ambil sekeping roti, celup ke dalam telur dan susun di dalam loyang
8. Letakkan inti diatasnya
9. Ambil lagi roti, ulang proses yangs ama seperti di no. 7
10. Ulang proses no.8 dan lapiskan keju diatasnya. Tutup dengan satu agi lapisan roti yang dicelup telur
11. taburkan keju diatasnya dan bakar selama 1/2 jam
12. Siap

yummy tak?

ini untuk geng mengaji tokma... hias sket dgn cili





SELAMAT MENCUBA!


0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails