PULUT PAUH HARUM MANIS

Setaun sekali jer nikmat ni datang...
Tak apalah sepuluh hinggit sebijik pong tapi memang seeedaaappp!
Kali ni saya order ngan ex student saya kat Perlis. Tahun lepas, masalah pos menyebabkan buah pauh tu dah terlebih masak dan kotak dia pung dah pecah. Tahun ni, Alhamdulillah ok!

Sebenarnya, pulut pauh ni, pulutnya kena kukus dan gaul santan sket bagi lemak. Pastu masa nak makan, kena buh santan yg dimasak dengan sedikit gula. Tapi sebab nak bagi tahan lama sket so bonda buatkan pulut manis yang macam ketupat palas manis tu, cuma tak dibungkusnya. Kat Kelantan, kami panggil 'PULUT HARUNG' sebab pulut yang dikukus akan di harungkan dengan santan dan boleh di makan macam tu jer. Kalau di musim raya, biasanya, kalau bonda buat ketupat, kami adik beradik akan berebut pulut harung lah, yang belum dibungkuskan dengan daun palas lagi!
Jom, layan gambar.


Menyelerakan tak?
Buah pauh ni  baunya harum... isinya sangat manis! Pulut harung pulak... memang sedap!
Ini gambar pokok dan buah pauh harum manis yg saya pinjam dari pakcik Google....





Nak bagi satu pantun!

Harum manis seindah namamu
Di makan dengan pulut manis
Marilah semua kita menjamu
Tak dan nak capai dah tinggal secebis....

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails