ROTI BAKAR - AYAM CENDAWAN BERKEJU

lama dah makcik tak berblog... tapi ari ni raa cam nak kongsi jer resepi ni sebab... sedaaappp!
Alkisahnya masa mokcik tihah n bonda gi Mydin Mall minggu lepas, terbelilah satu roti bakar ni, ada 3 lapisan roti dalam tu. Terkejut jugak bila harganya RM5. Bakpo yg mahal sangat? Tapi sebab nak try punyer pasal, maka terbelilah... Guess what? memang sedap... so bila mokcik Tihah rasa, tengok dia punyer inti semua ... ten tereng.... maka mokcik pong buatlah resepi sendiri... tak di sangka-sangka... menjadik beb... jom...


Kalau tengok dari rupa tu macam tak mengancam sangat kan! Tapi bila makan... sedap!


OK... resepinya

BAHAN-BAHAN:

1 bungkus ayam cincang @ 2 cawan isi ayam yang dicincang sendiri
1 tin cendawan butang (didadu kecil)
1 biji capsicum (dadu kecil)
1 biji bawang besar holland (dadu kecil)
2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih
sedikit garam (jika perlu)
2  sudu besar butter @ marjerin atau minyak masak
Roti (secukup kehendak)
Keju cheddar slice
mentega sapuan
*carrot di dadu (kalau nak buh)
*tomato (kalau nak buh)

CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan mentega, bila cair jer, masukkan bawang dadu sampai dia caramelized... cam layu gitu
2. Masukkan ayam cincang
3. Biar ayam separa masak, kemudian masukkan semua bahan lain (kecuali roti dan keju)

4. Ambil sekeping roti, sapukan sedikit mentega @ marjerin dan letakkan inti di atasnya secukup kehendak



5. Ambil sekeping lagi roti, letakkan inti dan sekeping keju cheddar di atasnya.




6. Letakkan sekeping lagi roti bagi menutup inti. Panaskan non stick pan (api perlahan) dan letakkan sedikit mentega( jika perlu), Balikkan roti biar masak serata dan keju cair.

7. Siap, dan boleh dinikmati. Habiskan 3 keping roti ni, gerenti kenyang samai tengahari. Saya sampai ke petang pun boleh! Selamat mencuba



0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails