Bingka Cheese Sarawak

Bingka Cheese Sarawak.
Hadoi.... dgr namanya pong dah kecur liur sebab cheese mmg sedaplah... bingka pun feveret saya... sarawak pula mengingatkan pada kek lapis so bila tgk org jual... mak oi... mahalnya! 60 - 70 sebijik.
Mungkin bahannya yang berkos tinggi kot... Gugel punyer gugel, terjumpalah resepi ... ten tereng... nin dia... hasilnya
kerak yg atas tu yg best
oklah kot sebab baru first time wat kan...
Ni resepinya ya kenkawan

BINGKA CHEESE SARAWAK

BAHAN A
1 paket agar2 cap ros ( 13g ) ~  guna agar2 serbuk 10gm pong ok
3 cawan air ~  kurangkan sedikit kalau guna agar2 10gm
1 cawan gula pasir ~ ¾ cawan pong ok kalau tak nak manis sangat

BAHAN B
250g mentega
250g cream cheese Philadelphia @ tatura
1/2 tin susu pekat manis ( jika ingin kurang manis, guna krimer pekat pun ok )
1 1/2 cawan tepung hong kong ~ guna tepung gandum pong ok
3 biji telur ayam saiz A @ B @ C, kalau D@E kena lebihkan sebijiklah
1 sudu kecil esen vanila/jus lemon

CARA PENYEDIAAN:-
1.       Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika (masak paling last pong takpe sebab nak yg panas2 tau)
2.       Pukul telur ayam sehingga kembang
3.       Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4.       Masukkan tepung, cream cheese, esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati
5.       Masukkan agar2 ( yg masih panas ) sambil dipukul laju
6.       Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 175c selama 1 jam atau sehingga masak ( bergantung pada jenis oven )

7.       Kalau boleh bakar cara double boiler, lapis dalam air dulu

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails