PIZZA super duper yummy makcik Tihah... senang je... jom!




Jom masak pizza.
Al-kisahnya dah lama saya merehatkan bread maker saya tu kan so adalah suara-suara sumbang anakku, bondaku, cousin2ku yang buat ayat-ayat perli suruh juallah, letak kat besi buruklah dan bla.. bla.. bla... Maka tercetuslah idea nak buat pizza. lagikpun nak buat istimewa ni nak dedikasikan buat kawanku Che Sue (Ustazah Siti Zaharah) yang akan bersara selepas raya Idul Fitri nanti. Maka... teng tereng.... my super duper yummy pizza!

Senang je, tak perlu pakai bread maker pung jadik. Sungguh, saya dah try buat tapi kalau tak pakai bread maker saya buat dalam satu adunan jerlah, sakit tangan nak menguli mende tuh.... ehehheeh

Sebelum ni saya dah buat 3, 4 jenis resepi gakler pizza nih. Semuanya menjadi Alhamdulillah cuma maybe ada yang crust tu, doh dia lembut sangat. Ada yang tak berapa nak masak dan bla...bla...bla... so saya pung buatlah satu crust sendiri yang diubahsuai dari beberapa jenis resepi termasuklah resepi yang datang bersama bread maker dan Alhamdulillah nampaknya jadi. Sos pizza biasalah saya beli sos spagetti prego yang original jer. Haritu saya try buat sendiri, rasa cam tak berbaloi je dengan guna sikit sangat tuh kan so beli je la. kalau beli yg dah siap kat kedai bahan kek pong sedap gaks. Toppingnya belasah je apa yang nak dibubuh, asalkan anda semua bahagia, eheheheh... bahagia kan???? ke tak berapa nak bahagia??? Ish melalut dah saya ni. Okay kita tengok bahan-bahannya. Ini utk buat dua biji pizza. Kira bolehlah makan satu famili, mak ayah dan dua atau tiga anak.

Belum dibakar. Wraped dgn cling film utk simpanan dihari tua... uppsss... dihari lapar dan malas sedunia so kita bakor jerrr.... kua kua...


BAHAN DOH PIZZA:

280g tepung berprotein tinggi (saya cuba guna tepung gandum biasa pung sama je rasanya)
15g butter
1 sudu kecil gula
secubit garam
50ml susu segar/ susu cair
130ml air sejuk dalam peti ais
1 sudu kecil yis segera (mauripan)
1 sudu kecil pelembut roti (bread softener)

CARA BUAT DOH:
1. Kalau guna bread maker, buh jer semua bahan tu. Tekan fungsi 'dough', tunggu hingga siap. Saya buat dua kali, maksudnya saya tekan sekali, siap then saya tekan sekali lagi. Lagi lembut roti kita. Pahtu saya biar je dalam bread maker tu lebih kurang 20-30 minit atau ianya kembang sekali ganda.

1. Kalau uli sendiri, buat macam ni.
- Gaul tepung, pelembut roti (tak ada pung tak apa) dengan yis dalam mangkuk.
- Campurkan air dalam peti ais, susu, garam dan gula. Kacau bagi larut. Saya guna gula halus senang sikit nak larut.
- Cairkan butter (buh je sat dalam microwave, sikit je tu). Campur butter dan campuran air dan susu tadi ke dalam tepung. Gaul dengan tangan bagi rata dan licin. (Ni bergantung atas cara gaul. Kalau asyik berhenti je sebab lenguh tangan, lambatlah nak licin. Biasanya dalam 10-15 minit okay dah)
- Uli atas permukaan rata (cth: dalam dulang besar ke atau atas meja ke), tabur tepung bagi tak melekat. Bulatkan dan biar selama 20-30 minit atau hingga kembang dua kali ganda. Tutup dengan plastik cling atau pinggan ke apa-apa ke. Kalau terdedah dia akan kering bahagian atas.

2. Ambil doh yang dah kembang tadi dan tumbuk-tumbukkan bagi buang angin dalam tu. Uli sekali lagi dan canai ikut acuan. Saya pakai kerat ngan pisau je lepas canai tu. Kalau nampak lompang mana-mana, saya tampal-tampalkan jer, nantipun roti tu dok kat bahagian bawah, orang tak nampak! ehehhe... kerja senang.
3. Biar sekejap dalam acuan bagi dia kembang dalam 5 minit. 
4. Bakar sekejap dalam suhu 180-200C dalam 5 minit je. Sedia di letakkan inti

BAHAN-BAHAN TOPPING

Sos Pizza
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar Cina (warna putih)
1 sudu besar mentega
1 cawan ayam cincang/ daging kisar
4 batang sosej
5-7 ekor udang sederhana besar (dibuang kepala dan separuh kulit, dibelah belakang)
cendawan butang
Capsicum hijau/merah/kuning
1 biji tomato dihiris memanjang
nenas dalam tin
1 sudu kecil  oregano
1 sudu kecil pati ayam
1 sudu kecil secukup rasa
serbuk lada hitam & serbuk lada putih
sedikit garam
keju parut mozarella/ parmesan

CARA MEMBUATNYA:
1. Cincang bawang putih dan bawang besar
2. Gaulkan ayam kisar dengan oregano, pati ayam, serbuk lada, secukup rasa dan garam. Perap 1/2 jam
3. Panaskan mentega, masukkan bawnag cincang dan campuran ayam kisar. Gaul sebati hingga masak
4. Perap udang dengan sedikit lada hitam dan secukup rasa
5. Ambil doh, sapukan sos pizza dan letakkan topping yang anda gemari. Akhirinya dengan tabvuran keju parut.

Campurkan serbuk lada sulah, lada hitam, oregano, secukup rasa, garam dan serbuk pati ayam. gaul sebati

Chop bawang putih dan bawang besar


Bawang putih yang telah dichop/ cincang 

Sapukan sos pizza/ sos spageti prego original

Taburakn ayam cincang yang telah digoreng dgn mentega dan bawang tadi

Susun hirisan sosej (rebus sekejap), cendawan butang dan capsicum

Tambahkan udang dan hirisan tomato

Taburkan nenas dalam tin

Taburakn rata parutan keju mozarella/ parmesan

Siap! Boleh di bakar atau wrap dgn plastik cling simpan dalam peti sejuk beku!


Pizza utk Cupie... tak ada sayur mayur.... nampak tak melted cheese tu...

BEST Wooo...


Nampak tak cheese yang tertarik tu... ehehheh cubalah... senang jer....

MAKAN BERADAP HASIL TANGANKU... CHEWAHHH...

Kita start dengan pemanis mulut dulu..... ini namanya karamel belasah ajelah... ehehhe adik iparku yang buat... saya hias jer.... mujur ada Azie, kalau tak takde desert, saya sibuk masak yang laing! Thanks dik!
Masa cousin saya kahwin ari tu saya jadi makcik masak makan beradap... ehehhe, seronok gak... dua minggu gaklah dok mencari-cari resepi dan cara menghias dalam internet + buku2 masak yang bertimbun kat rumah tu kan... so... terjadiklah benda2 ni dengan secara sengaja dan tak sengaja.... ehehhe

Ini namanya telur puyuh dengan sos salsa... masih diwrap sebab pengantin lambat sampai
wrapnya telah dibuka, okay tak???
pandangan dari jauh
Udang masak kari cina... mahapler gambar diambil yg dah di ganggu susun aturnya... makcik terlupa...
Bawal 'Giga' 3 rasa... besar weh bawal ni....
Kerabu pauh ikan bilis... fuyyyo... yg ni makcik saya buat, saya tolong buh dan hias jer
Sambal belacan special siap ada campuran mangga masam dan nenas... cantik tak  hiasan (eheheh)
Ni, yg telah di ngap sebelah... hahahha
Ni jer yg sempat di rakam, ni pong mintak tolong cameraman pengantin tolong shot masa tgh2 kalut tu. Thanks to him, nama apa budak tu, Faizur ke apa! Saya memang tak dan dah... bila org ramai datang, kitalah jugak hak jadi 'jong kako' maksudnya jadi tukang tambah2 lauk tu sambil layan tetamu jugak... ehehhe kalutlah konon... memang pong! Ada satu yg tak sempat nak amik gambar... hiasan buah-buahan tu... penat2 makcik buat... uwaaaaa....

Anyway selamat pengantin baru buat cousinku Mohd Firdaus dan Azibah

Semoga berbahagia ke anak cucu... AMIN!
Tunggu, satu lagi amkan beradap yang saya buat utk cousin saya yang sorang lagi. Alkisahnya, mereka kahwin selang beberapa hari je. Dahlah harijadi sama, saiz badan pong lebih kurang sama big nya, mak mereka pula kembar, isteri mereka pula nama dua-duanya berakhir dengan 'bah'. yang seorang lagi tu cousin saya, Mohd Shamril dan Nusaibah! Takke secara kebetulan tu!!!!

Semoga berkekalan hendaknya! Amin!


HARI BAPA

Tergerak nak tulis post ni ari ni sebab tadi tengok citer cerekarama pasal pengorbanan bapa.
Setakat ni saya tak pernahlah sambut hari bapa tapi bila hari bapa, adalah jugak saya buat masak2 special untuk abah kan! Itu je yang saya tahu buat. Kalau kebetulan adik2 balik kampung, kami ramai2 makan kat luar. Itu jer lah. Apa yang saya tahu saya sayang abah saya cuma kami adik beradik jarang menunjukkan rasa sayang kami tu. Kalau adik2 saya, dia orang biasanya akan belikan kemeja, jam, atau belanja makan. Kami tahu, abah tahu yang kami sayang dia!

Okay, nak cerita pasal anakanda saya si Cupie. Budak Cupie ni dah berusia 10 tahun tapi manjanya Allah saja yang tahu. Almaklumlah dia kan anak tunggal dan satu-satunya cucu yang tinggal bersama datuk dan nenek. Kalau mak saya marah pong, kejap je, maklumlah cucu. Kalau abah saya lagiklah, tak pernah marah langsung! Kalau nak bagi amaran pun, macam memujuk je bunyinya, contoh macam kalau nak suruh gosok gigi... "Pi... gosok gigi tu..." setakat tu je lah marah dia.

Secebis kisah dalam majalah RAPI, Mei 2012
Okay, Cupie ni nampak cam manja (memang manja pun) tapi sebenarnya, hati dia kuat. Sebabnya dia tak pernah ada perasaan bila cerita sal arwah abah dia. Ye lah, tak ada riak kat muka dia pong. kalau bercerita pong asyik gelak je manjang. Allah dah titipkan kekuatan dalam diri dia. Last saya tengok dia nangis masa cerita saya masuk dalam majalah RAPI bulan Mei lalu. Ceritanya cam ni.

Masa saya ke pesta buku KL utk sesi bertemu peminat di booth JS, akhir bulan April lalu, kami dok kat rumah adik saya. Pada hari Sabtu tu kami adakan jamuan sikit kat rumah adik, ajak sedara mara dan rakan2 terdekat je. So pagi tu sibuklah kami masak. Entah macamana tiba2 je dengar budak nangis. Ingatkan anak sedara saya gaduh ngan adik dia. Tapi lepas tu anak sedara saya si Faruk yang 5 tahun tu lari-lari bagitahu yang abang Cupie nangis. So saya pong pergilah tengok, rupanya memang nangis sampai teresak-esak. Lerrr... dia sedih rupanya bila dia baca kisah dalam majalah tu (cerita detik2 akhir bersama arwah). Saya yang macho ni pong nangislah jugak. Pastu adik bongsu saya lah yang pujuk dia. Itulah last dia nangis sebab teringatkat arwah abah dia. Biasanya kalau kami bercerita masa dulu2, masa arwah ada, kami asyik gelak je... ye lah arwah dulu w/pun garang tapi dia lucu dan dia sangat sayangkan Cupie. Selalu bawa Cupie naik motor petang-petang. kalau hari cuti, dia akan bangun pagi2 dan bawak Cupie beli nasi lemak, kadang-kadang dia ornag makan kat kedai, dan bawa balik bungkus kat saya! Cupie selalu cerita pasal abah dia suka buat kraftangan, macam 'art attack' kat dalam disney tv astro tu sama2 dengan dia.

Itu cerita seronok. Cerita yang dia kena marah dengan abah dia pong ada tapi dia gelak jer, tak ada reaksi sedih pong! Cupie oh Cupie..... kadang2 bila dia cerita, saya yang kena kontrol diri saya, ye lah saya ni kan sensitif orangnya. Tengok kartun pong boleh leleh! Cuma apa yang boleh disimpulkan yang Cupie tu kuat budaknya walaupun manja! Siapa tak sedih kan bila abah kita dah tak ada kat dunia ni kan... lebih2 lagi budak macam Cupie, baru masuk 6 tahun masa abah dia tak ada. Mujurlah ada tok bah, ada ayahngah adik saya), ada Pok Dah(cousin saya) dan Pok Yie (cousin saya yg baru 13 tahun, dia anggap cam abang dia) dan cousin2 saya yang laing membuatkan dia tak rasa sanagt kehilangan abah dia. Terima kasih saudara2 ku sebab menjaga dan menghiburkan Cupie selama ini! Kak Ah (saya) tahu yang abang Joe (abah Cupie) pasti gembiran dan berterima kasih kepada kalian yang sentiasa ada untuk Cupie! Hari Bapa ni untuk kalian sebenarnya. Untuk ayahNgah dan Tok Bah terutamanya. (tgk, dah tangkap leleh dah saya ni) bukan boleh jiwang2 sikit cam gini.

Okaylah sebelum sdih lebih jauh, kita berenti je lah ye. Selamat Hari Bapa untuk semua yang bergelar bapa. Didiklah anak2 dan jagalah keluarga kita.









KENA PANTANG!

Hai, lama dah tak menjenguk bloq. Memang tersibuk gilooos gilosss masa cuti semester 2 minggu ari tuh. Almaklumlah wedding planner tak rasmi ni kan utk dua orang cousin yang kahwin dekat2 harinya dalam cuti. Banyak sebeanrnya yang nak diuploadkan... hidangan pengantin, of course utk dua2 cousinku, beraneka puding utk tetamu, doorgift dan juga hanatran terutama pulut kuning berhias yang 1st time saya buat. Tak sangka menjadi hiasan pulut kuning dua tingkat dengan itik2 comel, serunding serta warna warni dari daun pudina dan tomato ceri! Next time saya upload seabbnya gambar semuanya ada dengan orang2 yang berbeza sebab saya lupa nak amik gambar dan lupa nak bawak kamera dan bila bawak kamera, habih bateri!!!!

Okay ini nak cerita pasal saya pergi jumpa seorang Ustaz tu yang dipanggil Pak Su Wil. Ustaz ni mengubat kanser atau barah secara tradisional, ubat kampung! Alkisahnya saya ni memang di beritahu oleh doktorku iaitu Dr Awang Nila yang sangat baik hati dan berbudi bahasa itu yang saya ada syst kat belah kanan ovari. So trylah berubat kampung lak sebab asyik makan ubat kimia ni badan naik bagai dipam-pam. Sampaikan masa kenduri cousin hari tu ada sedara yang lama dah tak jumpa dia memang terkejut hampir pengsan tgk kecomelan saya sampai dia tanya, "Kau makan ibu roti ke jadi cam ni?" Sampainya hati tapi biasalah kontrol macho je saya ni... hahahhaha

Okay, cara Pak Su Wil tu berubat biasa je, dia tekan2 perut dan Allah telah beri kelebihan kat dia boleh merasa kat mana barah/ ketumbuhan/ ketulan ada kat badan dan bila dia bagitau memang betullah tempat tu dan macam biasa dia bagi air penawar sikit, pastu ada ubat herba dia dan bedak sejuk utk sapu kat tempat sakit tu. Yang tak berapa bestnya, pantang makan!!!!! Mak oi... berderet-deret pantangnya.

Senarainya:
1. Daging dan semua organ dalaman
2. telur
3. kopi, nescafe dan susu pekat manis
4. Sayur sejuk cam pucuk paku
5. Buah atau apa saja yang masam
6. Kekacang dan pisang
7. Sebarang kerang-kerangan
8. Seafood except ikan itupun yang tidak gatal

Setakat ni itulah yang diberitahu. Alamak, memang semaunya favourite terutama nescafe susu tu! dan telur! dan buah masam! 1st day tu okay lagik, second day okay lagik... masuk third day, memang teringin sangat nak makan pisang goreng.... tabahkan hati... pastu fourth daya teringin sangat nak minum teh ais.... masalah betul! Setakat ni masih ikut lagi pantang tu dan Insyaallah sampai habih ubat.... Doakan saya ye!