PIZZA super duper yummy makcik Tihah... senang je... jom!




Jom masak pizza.
Al-kisahnya dah lama saya merehatkan bread maker saya tu kan so adalah suara-suara sumbang anakku, bondaku, cousin2ku yang buat ayat-ayat perli suruh juallah, letak kat besi buruklah dan bla.. bla.. bla... Maka tercetuslah idea nak buat pizza. lagikpun nak buat istimewa ni nak dedikasikan buat kawanku Che Sue (Ustazah Siti Zaharah) yang akan bersara selepas raya Idul Fitri nanti. Maka... teng tereng.... my super duper yummy pizza!

Senang je, tak perlu pakai bread maker pung jadik. Sungguh, saya dah try buat tapi kalau tak pakai bread maker saya buat dalam satu adunan jerlah, sakit tangan nak menguli mende tuh.... ehehheeh

Sebelum ni saya dah buat 3, 4 jenis resepi gakler pizza nih. Semuanya menjadi Alhamdulillah cuma maybe ada yang crust tu, doh dia lembut sangat. Ada yang tak berapa nak masak dan bla...bla...bla... so saya pung buatlah satu crust sendiri yang diubahsuai dari beberapa jenis resepi termasuklah resepi yang datang bersama bread maker dan Alhamdulillah nampaknya jadi. Sos pizza biasalah saya beli sos spagetti prego yang original jer. Haritu saya try buat sendiri, rasa cam tak berbaloi je dengan guna sikit sangat tuh kan so beli je la. kalau beli yg dah siap kat kedai bahan kek pong sedap gaks. Toppingnya belasah je apa yang nak dibubuh, asalkan anda semua bahagia, eheheheh... bahagia kan???? ke tak berapa nak bahagia??? Ish melalut dah saya ni. Okay kita tengok bahan-bahannya. Ini utk buat dua biji pizza. Kira bolehlah makan satu famili, mak ayah dan dua atau tiga anak.

Belum dibakar. Wraped dgn cling film utk simpanan dihari tua... uppsss... dihari lapar dan malas sedunia so kita bakor jerrr.... kua kua...


BAHAN DOH PIZZA:

280g tepung berprotein tinggi (saya cuba guna tepung gandum biasa pung sama je rasanya)
15g butter
1 sudu kecil gula
secubit garam
50ml susu segar/ susu cair
130ml air sejuk dalam peti ais
1 sudu kecil yis segera (mauripan)
1 sudu kecil pelembut roti (bread softener)

CARA BUAT DOH:
1. Kalau guna bread maker, buh jer semua bahan tu. Tekan fungsi 'dough', tunggu hingga siap. Saya buat dua kali, maksudnya saya tekan sekali, siap then saya tekan sekali lagi. Lagi lembut roti kita. Pahtu saya biar je dalam bread maker tu lebih kurang 20-30 minit atau ianya kembang sekali ganda.

1. Kalau uli sendiri, buat macam ni.
- Gaul tepung, pelembut roti (tak ada pung tak apa) dengan yis dalam mangkuk.
- Campurkan air dalam peti ais, susu, garam dan gula. Kacau bagi larut. Saya guna gula halus senang sikit nak larut.
- Cairkan butter (buh je sat dalam microwave, sikit je tu). Campur butter dan campuran air dan susu tadi ke dalam tepung. Gaul dengan tangan bagi rata dan licin. (Ni bergantung atas cara gaul. Kalau asyik berhenti je sebab lenguh tangan, lambatlah nak licin. Biasanya dalam 10-15 minit okay dah)
- Uli atas permukaan rata (cth: dalam dulang besar ke atau atas meja ke), tabur tepung bagi tak melekat. Bulatkan dan biar selama 20-30 minit atau hingga kembang dua kali ganda. Tutup dengan plastik cling atau pinggan ke apa-apa ke. Kalau terdedah dia akan kering bahagian atas.

2. Ambil doh yang dah kembang tadi dan tumbuk-tumbukkan bagi buang angin dalam tu. Uli sekali lagi dan canai ikut acuan. Saya pakai kerat ngan pisau je lepas canai tu. Kalau nampak lompang mana-mana, saya tampal-tampalkan jer, nantipun roti tu dok kat bahagian bawah, orang tak nampak! ehehhe... kerja senang.
3. Biar sekejap dalam acuan bagi dia kembang dalam 5 minit. 
4. Bakar sekejap dalam suhu 180-200C dalam 5 minit je. Sedia di letakkan inti

BAHAN-BAHAN TOPPING

Sos Pizza
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar Cina (warna putih)
1 sudu besar mentega
1 cawan ayam cincang/ daging kisar
4 batang sosej
5-7 ekor udang sederhana besar (dibuang kepala dan separuh kulit, dibelah belakang)
cendawan butang
Capsicum hijau/merah/kuning
1 biji tomato dihiris memanjang
nenas dalam tin
1 sudu kecil  oregano
1 sudu kecil pati ayam
1 sudu kecil secukup rasa
serbuk lada hitam & serbuk lada putih
sedikit garam
keju parut mozarella/ parmesan

CARA MEMBUATNYA:
1. Cincang bawang putih dan bawang besar
2. Gaulkan ayam kisar dengan oregano, pati ayam, serbuk lada, secukup rasa dan garam. Perap 1/2 jam
3. Panaskan mentega, masukkan bawnag cincang dan campuran ayam kisar. Gaul sebati hingga masak
4. Perap udang dengan sedikit lada hitam dan secukup rasa
5. Ambil doh, sapukan sos pizza dan letakkan topping yang anda gemari. Akhirinya dengan tabvuran keju parut.

Campurkan serbuk lada sulah, lada hitam, oregano, secukup rasa, garam dan serbuk pati ayam. gaul sebati

Chop bawang putih dan bawang besar


Bawang putih yang telah dichop/ cincang 

Sapukan sos pizza/ sos spageti prego original

Taburakn ayam cincang yang telah digoreng dgn mentega dan bawang tadi

Susun hirisan sosej (rebus sekejap), cendawan butang dan capsicum

Tambahkan udang dan hirisan tomato

Taburkan nenas dalam tin

Taburakn rata parutan keju mozarella/ parmesan

Siap! Boleh di bakar atau wrap dgn plastik cling simpan dalam peti sejuk beku!


Pizza utk Cupie... tak ada sayur mayur.... nampak tak melted cheese tu...

BEST Wooo...


Nampak tak cheese yang tertarik tu... ehehheh cubalah... senang jer....

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails