Pada awalnya memang sangkaan saya masak rendang ni payah! susah! remeh! sebeb tulah orang buat rendang ni masa raya je kan? Rupa-rupanya, senang je beb... pakai campak je, betoiiiii... tak caya jom...
RENDANG AYAM KAMPUNG KAK MUN
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam kampung (ayam atau daging pun boleh)
15 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci halia
½ inci kunyit
10 tangkai cili kering
6 batang serai
5 ulas bawang putih
2 keping kulit kayu manis
½ cawan minyak masak
½ kg santan kelapa pekat
3 sudu besar kerisik
2 sudu kecil asam jawa adabi
5 helai daun limau purut/ daun kunyit diracik halus
CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan minyak. Goreng kulit kayu manis sebentar untuk aromanya. Angkat dan ketepikan.
2. Kisar halus bawang, serai, halia, kunyit, lengkuas dengan air.
3. Masukkan bahan kisar dan masak dengan api sederhana sampai pecah minyak.
4. Masukkan ayam kampung. Kacau sehingga air ayam meresap bersama bahan kisar.
Masukkan santan, kerisik, asam jawa,garam dan gula. Masakkan hingga sedikit kering lalu masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang diracik halus. Perasakan dengan garam dan gula. Jika mahu simpan lebih lama, masakkan hingga betul-betul kering.
Bahan-bahan kisar |
Masak hingga pecah minyak |
Masukkan ayam dan masak hingga air ayam meresap serta empuk sedikit |
daun kunyit, daun limau purut dan kerisik |
Campurkan semuanya dan masak hingga kering dan ayam empuk. Fuhhhh.... |
RENDANG DAGING LEMBU.... |
**
Cubalah, tak susah pun cuma waktu memasaknya agak panjang kerana ingin memastikan rendang kering. Biasanya saya sukakan yang agak-agak basah baru sedap bila dicicah pulut atau ketupat! Rendang ni resepi kakak ipar saya sebab sebelum kahwin saya tak pernah sekali pun memasak rendang tapi bila kali pertama memasak, abah puji! Mengenai gorengan kulit kayu manis pada awalnya ialah bertujuan untuk mewangikan lagi rendang dan ianya akan tahan lebih lama walaupun tidak diletakkan dalam peti sejuk.
1 ulasan:
10tangkai lada kering tu blender ke ?
Post a Comment