RENDANG AYAM KAMPUNG KAK MUN

Abah bawa balik ayam kampung dua ekor. Fikir punya fikir, rasanya baik buat rendang. Masak lama sikit, empuklah daging tu kan? Okay, ini resepi rendang dari kakak iparku, Kak Mun tersayang. Sebelum kahwin memang saya tak pernah masak rendang. Bila kahwin, suami pulak suka makan rendang, mahu tak mahu kenalah belajar. Biasalah, keluarga saya kalau raya ma selalu buat kuzi atau nasi dagang, lagipun tak ada ornag yang makan rendang kan... Bagi kami, nasi himpit tu hanya dimakan dengan kuah kacang dan sate je! Tapi sejak sejak saya pandai buat rendang ni, semua orang makan pulak rendang ni. Especially abah, rendang daging, memang perghhh!

Pada awalnya memang sangkaan saya masak rendang ni payah! susah! remeh! sebeb tulah orang buat rendang ni masa raya je kan? Rupa-rupanya, senang je beb... pakai campak je, betoiiiii... tak caya jom...


RENDANG AYAM KAMPUNG KAK MUN

BAHAN-BAHAN:
          1 ekor ayam kampung (ayam atau daging pun boleh)
          15 biji bawang merah
          3 ulas bawang putih
          2 inci halia                                   
          2 inci lengkuas
          ½ inci kunyit                                
          10 tangkai cili kering
          6 batang serai
          5 ulas bawang putih
          2 keping kulit kayu manis
          ½ cawan minyak masak
          ½ kg santan kelapa pekat
          3 sudu besar kerisik
          2 sudu kecil asam jawa adabi
          5 helai daun limau purut/ daun kunyit diracik halus


CARA MEMBUATNYA:
1.     Panaskan minyak. Goreng kulit kayu manis sebentar untuk aromanya. Angkat dan ketepikan.
2.    Kisar halus bawang, serai, halia, kunyit, lengkuas dengan air.
3. Masukkan bahan kisar dan masak dengan api sederhana sampai pecah minyak.
4. Masukkan ayam kampung. Kacau sehingga air ayam meresap bersama bahan kisar.
 Masukkan santan, kerisik, asam jawa,garam dan gula. Masakkan hingga sedikit kering lalu masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang diracik halus. Perasakan dengan garam dan gula. Jika mahu simpan lebih lama, masakkan hingga betul-betul kering.

Bahan-bahan kisar

Masak hingga pecah minyak

Masukkan ayam dan masak hingga air ayam meresap serta empuk sedikit

daun kunyit, daun limau purut dan kerisik

Campurkan semuanya dan masak hingga kering dan ayam empuk. Fuhhhh....

RENDANG DAGING LEMBU....



**
Cubalah, tak susah pun cuma waktu memasaknya agak panjang kerana ingin memastikan rendang kering. Biasanya saya sukakan yang agak-agak basah baru sedap bila dicicah pulut atau ketupat! Rendang ni resepi kakak ipar saya sebab sebelum kahwin saya tak pernah sekali pun memasak rendang tapi bila kali pertama memasak, abah puji!  Mengenai gorengan kulit kayu manis pada awalnya ialah bertujuan untuk mewangikan lagi rendang dan ianya akan tahan lebih lama walaupun tidak diletakkan dalam peti sejuk.
         

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails