KETUPAT SOTONG KELATE!

Fuh.... inilah antara desert yang adinda2ku si AyahNgah dan Che Sue (panggilan Cupie untuk adik2ku), minta ma buat bila balik kampung! Kalau kami ke rumah mereka pun, inilah juga yang dia orang minta... ish ish ish...

Tapi bukanlah nak cakap saya suka puji desert oghe kelate buat... memang terbaeekkkk! Ingat dulu masa arwah suami saya mula2 dengar nama resepi ni, memang dia rasa cam tak best... ye lah, sotong tu kan, orang selalu masak buat lauk... pastu lak campur dengan pulut, nisse (gula melaka) yang manis tu, santan, daun pandan... rasa cam tak masuk je kan! Tapi sekali dia rasa ma buat... dia senyum jer... siap minta tambah lagi! Dia kata rasanya macam serawa... serawa binatang! hahahah ye lah sotong kan binatang, haiwan... tuh yang sampai sekarang kalau makan ketupat sotong kami teringatkan dia! Al-Fatihah!

Okey, sebenarnya dah lama saya nak masukkan resepi ni cuma yang kelakarnya, saya dah shoot gambar-gambar cara nak buat, siap step2 dia lagi... tup tup gambar yang dah masak lupa nak amik! Oleh sebab itu saya pinjamlah gambar ketupat sotong yang dah masak dari rakan-rakan lain kat tenet ni...  http://eforum3.cari.com.my/viewthread.php?action=printable&tid=178067

Okey, jom tengok resepi dan kaedah2nya step by step!


Ketupat sotong

BAHAN-BAHAN:
1 kilo sotong saiz sederhana yang segar         
½  kilo santan pekat                                  
3 ketul gula melaka (nise)                              
Pencungkil gigi  
1 cawan beras pulut                                           
10 helai daun pandan
Garam dan gula

CARA MEMBUATNYA:
1.     Bersihkan sotong, buangkan hitam dan kulitnya, toskan.
2.     Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam.
3.     Ambil sotong, gunakan sudu kecil, masukkan beras pulut tadi sehingga separuh badannya.(jangan isi penuh nanti isi pulut yang terhasil keras dan mentah)
4.     Ambil kepala sotong dan masukkan ke dalam badannya yang berisi beras pulut tadi.
5.     Cucukkan pengcungkil gigi depan dan belakang kepala.
6.     Di dalam periuk, lapik bahagian dasarnya dengan daun pandan sehingga melitupi kesemuanya.
7.     Susun sotong biar memenuhi ruang dasar dan tindan perlahan di atasnya.
8.     Masukkan santan pekat tadi bersama sedikit garam, dan gula melaka.
9.     Hidupkan api yang paling kecil, tutupkan periuk dan masak selama 30-45minit (hingga pulut dalam sotong tu masak). Santan tu akan pecah minyak. 

sudu kecil dan pencungkil gigi

beras pulut yang digaul dengan sedikit santan dan garam

Masukkan beras pulut ke dalam sotong, separuh sotong je tau!

Sumbat dan tekan bagi padat


kemaskan dengan pengcungkil gigi kiri dan kanan


Susun sotong diatas daun pandan yang disusun di dasar periuk

Masukkan santan dan bahan-bahan lain. Didihkan. Jangan campur air sebab air sotong akan keluar nanti.
Dah masak... tapi ni gambar pinjam. Lagu nilah rupa bentuknya bila dah masak. Best woooooo...

8 ulasan:

Putri Homestay said...

Sedap sangat ketupat sotong...nak buat lah

izzati Mohd Zaki said...

nyummm saya suka mkn ketupat sotong tp xpernah try sendiri.. selalu mkn org buat tp jarang susah nk jumpa. so kali ni nak buat sendiri la..

izzati Mohd Zaki said...

nyummm saya suka mkn ketupat sotong tp xpernah try sendiri.. selalu mkn org buat tp jarang susah nk jumpa. so kali ni nak buat sendiri la..

Nik UTM space said...

Dlm pulut tu letak bwg merah yg ditumbuk & halba & gaulkan. Baru sedap, bangkit bau...

Nik UTM space said...

Dlm pulut tu letak bwg merah yg ditumbuk & halba & gaulkan. Baru sedap, bangkit bau...

hafizmsr said...

Test buat nanti.

lyna malieena said...

kak mcm mana nak tau pulut dh masak ?

방탄소년단 WINGS said...

Dak err

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails