TAUHU BERGEDIL MAMACUPIE YG OHSEM!

wawaeee.... 

 

Manusia ni macam2. 
Ada yang tak suka sesuatu tapi suka sesuatu yg menjadi sebahagian dari sesuatu itu...
Faham ke tak faham?

Maksudnya gini... macam soya!
Ada yang tak suka air soya atau soya asli tapi suka makan sesuatu yg menjadi sebahagian daripada soya... macam tauhu, tempe dan sebagainya.
Contoh kedua, durian. Ada yang tak suka durian, bau pon tak boleh tapi... suka makan masak tempoyak yang merupakan sebahagian daripada durian... 
Faham ke tak faham?

Macam mengajar tingkatan 1 kelas kedua last. Saheh tak faham, last2 cikgu bagi tempoyak dan tempe terus, baru faham... hihi

Okay, dah.. panjang pulak set induksi kali ni. Sebenarnya nak cerita yang saya tak suka minum air soya tapi suka makan tauhu. Adik saya, che su si cupie tu tak suka durian tapi makan gulai tempoyak. Itu je sebenarnya.

Jom, roll on resepi

TAUHU BEGEDIL MAMACUPIE

BAHAN-BAHAN

·       Tauhu kering 20 biji

·       2 biji telur

 

INTI

·       Daging/ ayam kisar semangkuk

·       Kentang 4 biji

·       Daun sup n cili merah cincang

·       Bawang holland

·       2 sudu bawang goreng

·       Serbuk lada sulah

·       Secukup rasa/ garam

 

SOS KICAP

·       3 ulas bawang putih

·       2 biji bawang merah

·       Cili padi

·     Setengah cawan kicap manis (cap kipas udang/ jalen)

·       Limau nipis/ kasturi/ lemon (apa yg ada dalam peti ais lah ye...)

 

 CARA MEMBUATNYA

1.       Tauhu kering dipotong bahagian atasnya 4 bahagian bentuk cross gitu. Boleh korek buang sikit isi tauhu. Kalau tak nak buang pon tak apa. Ketepikan

2.       Ayam /daging kisar di gaul sebati dengan serbuk lada sulah,  dan secukup rasa/ garam. Letak serbuk pati ayam sikit pon lagi sedap tapi pandai-pandailah letak garam tu ye, takut masin pula nanti. adjust2 mana yang patut.

3.       Panaskan minyak, tumis bawang Holland yang di dadu. Masukkan ayam/ daging. Masak sekejap. Angkat dan masukkan bawang goreng yang sudah ditumbuk dan daun sup yang diracik halus

4.       Rebus kentang. Lecekkan dan gaul sebati dalam inti ayam tadi.

5.       Masukkan inti ke dalam tauhu. Celupkan ke dalam telur, dan goreng hingga keperangan. Api dapur jangan besar sangat ye kawan-kawan.

6.       Untuk sos kicap, masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali limau nipis. Blend sehingga lumat dan perah limau secukupnya. Sedia dihidangkan




 


inti




0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails