pauh harum manis....

Hari ni makcik tihah nak post banyak sket dalam blog... sbb lama tak berblog kan...

Okay... ceritanya...
Saya order buah harum manis dari kawan kat Perlis. Sebab teringin sangat. So nak berkongsilah sket. Bukan berkongsi makan.... berkongsi cerita....

Kali pertama saya makan harum manis ni masa mengajar kat Perlis. Masa tu hairanlah kenapa yang buah ni glamer sangat, mahal pulak tu. Satu hari, ada student yang bagi, suruh try sebab ayah dia jual... aduh... terus jatuh cinta beb...

Rasanya lebih kurang je dengan buah mempelam mas hitam (golden black) campur dengan buah mempelam chokanan (yang kualiti baik punya dan manis)... tapi lebih sedap lagi... betulll... baunya... harum... satu pejabat pos bulih bau tau masa saya pergi ambil kat pejabat pos ari tu... Siap pekerja pekerja tu tanya lagi... buah apa tu kak?

Cuma kecewa sikit sebab kotak dah pecah. Nasib baiklah buah tu ok lagi walaupun ada yang dah lebam lebam sikit kan.... Tak apalah... dia dah travel beratus batu macam tu lah.... di lempar ke sana ke mari... huhu

Tau harganya? Masa tu mahal lagi... satu kotak tu RM 60 campur kos pos RM 10. so RM 70. Berapa biji???? Cuba teka??? 8 biji jer???? hihihi bila bonda tanya, bagitahu jerlah... Nganga dia....

Yang penting, kempunan ku sudah terubat.... Jom layan gambar....
pokoknya tak tinggi mana pong tapi buah penuh....
dikotakkan dan di hantar
Banyak ni jer yang ada dalam kotak... uhuhu tapi berbaloi baloi...
Fuh.... nikmatnya....

Jom.... pulut mempelam....

Ada satu cerita tentang pulut mempelam ni.... nantilah lain kali saya cerita...

2 ulasan:

Siti Hajar Mohamad said...

ohh...sedapnya ...

Putri Homestay said...

buah ni memang popular kat negeri perlis sebab ia cuma ada kat perlis je

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails