Dah lama dah saya teringin nak masak pai. Saya memang suka makan pai ke tat ke, sebab tu lah saya 'chubby' cam gini... 'chubby' ker? eheh tak kisahlah... so saya pong google cari resepilah... (ini cerita dua bulan lepas) then bila saya banding2kan resepi tu, lebih kurang je dengan resepi pastri tat buah yg selalu saya buat... mmm.. pikiaq punya pikiaq... saya pong buat olahan sikit... sikit je... inti tu pong saya olah jugak style 'suka hati' saya... maka terhasillah 'pai ayam'!
Okay tu cerita dululah. Tiba2 je ada kawan yang order tat buah utk kawin anak dia. Pastu dia tanya, pai ayam ke, daging ke tak buat ke? Dia kata nak buat balas besan nanti. Mmm.. saya pong menyahut cabaran... maka terhasillah pai ayam yg kiut dan comel macam saya... hahahhah... dan yg bestnya... dia kata sedapppppppplah sangat! Kembanglah pipi makcik yg dah sedia kembang nih kan!
Okay, tadi saya buat lagi sebab ada lebihan inti. Sudah siap bakar segala, saya pong amik 'nyawa' jap (maksudnya amik nafas rileks jap, itu ayat anakanda Cupie, amik nyawa tu) then teringatlah yg saya suruh Cupie download citer 'Salam Cinta'. Tengoklah sambil me'ngap' pai ayam. (Untuk makluman, dah lama saya stop diet karbo ni, sebab banyak tempahan dan banyak kenduri, iman makcik tak kuat mana. Minggu depan makcik start balik yer). Ehehe...
KOmen... cerita ni bagi saya biasa-biasa je... tak ada yg luar biasanya. Citer yg kiut jugak, bolehlah... sekadar untuk hiburan! Watak manager (nama apa ntah yg kumpulan balas tu) tu cam over sikitlah... kamal adli dia pandai berlakon, macam si... apa dah nama dia, lupa plak... ala yg heroin tu, dia pong okay okay jer... kira sedang2lah cerita ni
JOM roll on resepi dan gambarq2 nya....
sedap woooo... puji diri sendiri nampak... hahahha |
Pastrinya:
250g butter
50g marjerin @ shortening
2 sudu gula aising (blend je sikit bagi jadi halus)
550g tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu air ais
secubit garam
Intinya:
1 mangkuk isi ayam/ ayam cincang/ daging pong boleh
3 biji kentang (dadu kecil)
1 batang lobak merah (dadu kecil)
1 tin cendawan butang (hiris memanjang)
3 tangkai daun sup (dicincang kasar)
1 cawan susu segar @ susu cair
2 sudu besar mentega
1 biji bawang besar Cina di dadu
sedikit serbuk lada putih dan hitam
2 sudu sos tiram
2 sudu besar tepung jagung di bancuh dengan air
garam dan gula secukupnya
Sapuan Atas
1 biji telur
2 sudu besar susu segar
1 sudu gula aising
Cara Membuatnya:
1. Untuk pastri. Satukan mentega, marjerin dan gula. Kacau sebati (guna tangan je).
2. Masukkan telur, esen vanilla dan garam. Kacau lagi
3. Masukkan tepung gandum. Guna kaedah gaul ramas guna hujung jari. Buat hingga jadi seperti serbuk roti. Bila dah nampak dah sebati, ok dah, masukkan air ais. Kalau adunan melekat kat bekas, taburkan tepung sikit dan gaul lagi. Buh dalam plastik atau wrap dia. Simpan jap dalam peti ais, minimum, 20 minit.
4. Keluarkan dan bolehlah di canai ataupun kalau saya buat, saya tekan-tekan kat acuan je, malas nak canai. Janganlah tebal sangat kan.
5. Ok, untuk inti. Panaskan mentega, tumis bawnag besar hingga layu.
6. Masukkan isi ayam. Biar separa masak. kemudian masukkan semua perasa, sos tiram, garam gula, serbuk lada. Pastu masukkan susu segar dan kentang serta lobak merah. Sederhanakan api, tutup kuali hingga kentang dan lobak merah hampir empuk.
7. Kemudian masukkan cendawan butang, daun sup dan bancuhan tepung jagung. Kacau sebentar biar ianya pekat dan melekat sesama sendiri. Jangan berkuah ye, nanti pastri akan pecah dan tak rangup bila kita letak inti. Tutupkan api. Biarkan ianya betul-betul sejuk. (Saya letak dalam peti ais dulu)
8. Masukkan inti ke dalam acuan dan tutup bahagian atasnya sesuka hati seikut kreativiti anda. Saya malas nak tutup semua, sebab malas nak canai so saya gulung2 je, putar-putar jer... ehehhe
9. Satukan semua sapuan atas. Sapukan di atas pastri pai tadi
10. bakar dalam suhu 180-200C dalam 25 minit gitu. Bila dah masak, sejukkan dulu baru keluarkan dari acuan (sabarlah sikit).
Intinya... |
Sebelum di 'oven'kan |
Ni yg mula2 buat dulu, guna bekas loyang muffin tu... bulat-bulat gitu... |
Dah masak. Tunggu sejuk baru keluarkan dari acuan yer... |
Closed up |
Dah masak, letak dalam cup dan sedia untuk di 'pack'kan.... |
SELAMAT MENCUBA YA KAWAN-KAWAN... Senang jer... sungguh....
2 ulasan:
Tir....resepi pastri nie boleh tak buat untuk kulit fruit tart ?
Boleh jugak Ja.Hak ni pong saya olah dari resepi kulit fruit tart jugaks. Resepi fruit tart kan ada saya masukkan kat blog ni, nanti search deh. Step by step jugak rasanya. Selamat memasak!
Post a Comment