CD & KENANGAN....

Petang tadi saya telah menyelongkar almari televisyen kat ruang rehat tu...
Sebenarnya bukan saja-saja takder kerja, tapi sebab nak cari CD yang sesuai untuk
ditayangkan kepada kanak-kanak tingkatan 3 yang dah abih periksa PMR, ataupun
nama lebih glamour... Program Pasca PMR...

Bila tengok punyer tengok...rasanya dah boleh bukak kedai CD dah... punyerlah banyak... tapi tak tahulah
sama ada boleh guna atau tidak. Biasalah ada yang pasar malam punyerrrr looo...

Bila di tapis dan bla...bla... just 11 cerita jer boleh tayang... kartun of courselah banyak sebab si Cupie punyer kan... tapi takkan nak tayang semua kartun????
Saya terkejut bila tengok satu VCD yang saya dah lupa bila saya beli.... memang perfect sangat. Rasanya arwah abah Cupie yang belikan untuk anaknya.... Bila saya tonton balik tadi... Inilah yang patut saya tayang untuk anak-anak pelajar. Penceritaan yang sangat bagus.... dan Insyaallah dapat menarik minat mereka mengenali Rasul kita SAW


Cari punya cari jmpa lagi satu movie yang dah lama tapi sangat best....
'EVER AFTER'.... Cinderella Story... masuk dalam khayalan mereka jap!!! hahahah

Satu lagi yang saya boleh tayang kat pelajar ialah 'Evan's AlMighty'..mulanya macam ragu2 jugak...
sebab ceritanya ala-ala tak logik... tapi moral of the story... Entahlah... kena masuk panel kelulusan filem SMK Badang dululah baru boleh decide.. ehehhe

PUTERI GUNUNG LEDANG... cerita yang sangat unik dan membuatkan saya rasa kemelayuannya... ini sudah tentu lulus tayangannya nanti... cerita ni saya dapat beli murah VCD original masa dia buat promosi di KFC....

Dan beberapa citer lain....
Jurassic park 1, 2, 3 dan 4

dan banyak lagilah......

Okay.... keudian... saya terjumpa dua keping CD... CD yang di'burn'kan...
Bila saya pasang balik CD tu.... Oh Tuhan, semua lagunya dalam keadaan baik walaupun CD tu dah calar balar sebenarnya....

Siapa yang masukkan lagu2 dalam CD tu? Dia!!!
Almost 5 years ago... may be more...
kami download lagu2 Indon yang amsa tu banyak yang best2.... dari kumpulan Kerispatih, Radja, Ungu, Samsons.... Waduh...lagu2nya menusuk hati sangat-sangat...
Apalagi bila saya teringat dia yang record lagu2 ni.... untuk kami pasang kat dalam kereta masa nak balik kampung! Me and him actually sukakan muzik... tenang jer...
Masih ingat lagi kalau balik kampung dari Sungai Petani ke Kelantan... saya asyik mengantuk je kat sebelah.... dia tahu saya nak tidur, mulalah dia menyanyi kuat2... kadang-kadang marah tapi sebenarnya itulah kenangan yang akan saya ingat sampai bila-bila...

Ingat lagi kali pertama saya bawa kereta sendirian dari Kota Bharu ke Sungai Petani. Masa tu dia baru saja meninggalkan kami dalam sebulan lebih. Balik dari hari raya...
Itulah saat paling sedih, paling hiba, paling gerun, paling tabah yang pernah saya rasa dalam diri saya... always fighting!!!
Bayangkan sendirian, merentasi beberapa buah negeri walhal sebelum tu paling jauh saya bawa kereta ialah dari Perlis ke Sungai Petani, itupun dia ada di sebelah. Sudahlah saya tinggalkan satu-satunya anak kami tinggal dengan bonda dan ayahanda... saya gagahkan juga sebab saya masih tak dapat tukar sekolah lagi...
Saya sendiri pun sebenarnya tak sangka saya mampu lakukannya.. saya tahu Allah sentiasa ada bersama saya dan semangat arwah sentiasa tersemat....
Aduh... saya ingat bagaimana saya lawan rasa 'sepi' atau orang Kelantan kata 'kesik' masa saya sendiri itu... saya pasang CD yang saya baru jumpa tadi tu lah... saya nyanyi kuat-kuat lepastu saya nangis kuat-kuat... 5 jam saya berperang sendirian dengan perasaan... arghhh... kenangan kan... sekarang ni, saya tak tahulah saya mampu atau tidak menjadi sebegitu 'kuat' sebab kalau saya nak balik ke Sungai Petani sekarang dengan 'drive' saya mesti ajak orang temankan... rasa tak kuat!!!

okaylah nak banyak memebebel ni.... biasalah kadang-kadang kenangan indah bisa membuat kita meraung histeria mennagis bagai... bukannya apa... 'bersihkan mata' sekali-sekala...

Have a good day! Ingat, bila kita rasa keseorangan, Allah sentiasa ada bersama kita....

1 ulasan:

AF-aziey said...

Allah hanya beri dugaan pada hambaNya yang mampu menghadapinya..
Sama-samalah kita tabah hadapi liku2 kehidupan ini..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails