Tomyam Campur, Sotong Goreng Kunyit, Siakap Kukus Ala Thai.

Teng tereng......... tema masakan hari ini.... masakan restoran!

Ala biasalah kalau ke restoran untuk makan malam biasanya mesti mintak tomyam, pahtu siakap, sotong goreng tepung, kailan ikan masin, apa lagi... kangkung belacan, ayam halia, daging masak merah, daging black pepper, telur dadar, telur bungkus.... haaa... itu kebiasaan masakan restoran kan... kan...

Kebetulan masa ke Tesco once upon a time dulu, adalah terbeli siakap dua ekor. Masa tuh pukul 8.45 pagi so memang fresh dan murah giloosss lagiklah kan... udang pung besar2 dan murah. Gi dgn ma, biasaklah, borong sakan. Tuh yang sampai terlupa ngan siakap ni. Tengok2 dalam freezer, ada lagik sekor yang ma sudah bersihkan dengan jayanya maka tertimbullah idea nak masak siakap kukus. Sotong pulak yang beli kat Mydin Mall, sekilo tiga ekor, memang besar gilooos....Lagikpun masa masak ni Che Sue balik untuk raya cina. ehehheh sebenarnya bukan masak hari ni, ini menu minggu lepas, saja je update harini... jangan mare... yg penting resepinya bapak bapak ibu ibu sekalian!

Okay... roll on the resepi....

Tom Yam yam yam yam yummy!
TOMYAM CAMPUR CIK MAT


BAHAN-BAHAN:
          1 mangkuk sedang campuran udang, ayam, sotong, fishball dan fishcake
          2 biji tomato

 
          5 ulas bawang putih
          3 biji cili merah
          3 sudu besar bawang goreng
          ½ biji lobak merah
          3 kuntum kobis bunga
          3 kelopak daun kobis
          2 biji jagung muda
          ½ tin cendawan butang
          1 biji bawang besar di belah empat
          4 batang serai dititik
          Sedikit perahan limau nipis jika perlu
          3 helai daun limau purut dicarikkan
          4-5 biji cili padi diketuk jika suka
          4 tangkai daun ketumbar
          Pes tomyam secukupnya
          Garam jika  perlu

CARA MEMBUATNYA:
1.     Panaskan dua cawan air bersama serai dan bawang putih yang di titik.
2.   Bila mengelegak masukkan bahan kisar (bawang goreng, bawang putih, tomato, cili merah), dan campuran udang, ayam sotong, fishball dan fishcake.
3.     Masukkan pes tomyam secukupnya
4.     Masukkan sayuran, perahan limau nipis, daun limau purut, cili padi dan daun ketumbar yang dipatah-patahkan
5.     Perasakan dengan garam. Hidangkan panas.

Kisar bawang putih, bawang goreng, tomato dan cili besar merah

Panaskan air dan serai + bwg putih yd dititik

Masukkan bahan kisar dan semua bahan lain. Didihkan
 **
Cik Mat ialah bapa saudara saya yang berpengalaman menjadi ketua chef semasa bekerja di pelantar minyak petronas. Banyak juga resepi yang dititipkan untuk saya tapi yang selalu saya ikut, tomyamlah sebab ianya sedap, agak pekat dan rasa macam makan tomyam kat Siam pulak! Tak susah nak buatnya dan pes tomyam yang saya syorkan ialah pes tomyam KNOR sebab tak perlu lagi tambah apa-apa!

SIAKAP KUKUS ALA SIAM

Ikan kukus ala siam
BAHAN-BAHANNYA:
   1 ekor ikan siakap yang sudah dibersihkan
   5 sudu besar sos tiram
   1 sudu kecil cuka makan
   1 sudu kecil kicap cair
   1 inci halia di racik halus
   1 biji bawang besar di mayang
   3 biji tomato di belah 4
   2 batang serai di hiris
   2 biji cili hijau / cili padi dihiris atau ditumbuk jika mahu pedas
   2 biji mempelam telur separa masak di racik halus
   3-5 helai daun limau purut, dibuang urat tengahnya dan di racik
   5 biji limau kasturi diperah airnya di atas ikan dan diambil kulitnya dipotong halus
   garam secukupnya
   sedikit 'secukup rasa maggi' jika suka

CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Campurkan sos tiram, kicap cair, sedikit garam dan cuka. Lumurkan ke seluruh bahagian ikan 
   dan perapkan sekurang-kurangnya dua jam di dalam bekas untuk mengukus.
2. Campurkan semua bahan lain dan taburkan ke seluruh bahagian ikan. Masukkan ke dalam 
    bahagian perut ikan dan sekelilingnya. Taburkan secukup rasa maggi.
3. Kukus sehingga masak lebih kurang 15 ke 20 minit. Kalau malas nak kukus, masukkan ke dalam
    microwave, panaskan suhu separa tinggi selama 10 minit. Keluarkan dan terbalikkan ikan ke 
    bahagian satu lagi. Kukus lagi selama 10 minit. Sedia dihidangkan. 

Letakkan semua bahan, pakai tabur je...

Final touch... tabur secukup rasa Maggi

TARAAA.... Dah masak.... besnyer...
* Resepi ni saya dapat dari Auntie, jiran saya yang berbangsa Cina tapi fasih berbahasa melayu kelate, orang kelate kata, Cina Kampung! Ada juga beberapa resepinya yang berjaya saya dapatkan. Sesekali kita berkongsi apa salahnya.

SOTONG GORENG KUNYIT

BAHAN-BAHANNYA
   3 ekor sotong bersaiz besar di bersihkan dan dipotong memanjang
   1 biji bawang besar di mayang bulat
   1 biji cili merah besar / cili hijau di potong serong
   1 sudu kecil serbuk kunyit
   Garam dan perasa secukupnya
   2 sudu besar minyak masak

CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan kuali bersama sotong hingga air sotong kering.
2. Masukkan minyak, kunyit, bawang besar dan cili hijau. Perasakan.
3. Goreng sebentar hingga bawang layu.

Actuallynya nak highlight bekas yang baru beli kat Giacomo masa promosi akhir tahun baru nih... ehehhe

Dalam kuali lagi nih, masih berasap

Lauk ni je pun dah okay bagi saya....


0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails