CUSTARD FRUIT COCKTAIL PUDDING WITH VANILLA SAUCE

Fuyyoooo.... glamer habih tajuk puding makcik ni! hahahha

Itu nama penuh kot omputih lah... kalau biasa kita panggil puding kastad fruit koktel je... vanila sauce tu, kuah susu dia yang kita buh esen vanila sikit... itu je... ehehhe

Sebenarnya puding ni selalu je ma buat. Cuma syaratnya kena makan masa sejuk, baru bawak kuar dari peti ais... baru best! Cam gitulah gamaknya... Selalunya masa rumah terbuka hari raya, saya akan masukkan kastad dan lapiskan dengan agar2 @ jeli yang kurang manis dalam bekas2 kecil. Lepastu saya letak asing sos vanila yang telah dicampurkan dengan buah2an koktel dan juga buah2an segar. Bila nak makan, tuangkan je campuran sos tu... memang nak menambah rasanya...

Rasa kastad dan agar2 tu kurang manis sebab nak seimbangkan dengan sos vanila susu yang manis. Masam dari koktel buah tu akan mempelbagaikan rasa. Satu tips: Kalau sukakan buah2an segar, campurlkan dulu hirisan buah2an segar seperti anggur, epal, pear, strawberi ke dalam buah2an koktel. Biarkan semalaman dalam peti ais. Ingat, kiwi tak boleh dicampur awal2 sebab ia akan memberikan rasa pahit. Bila nak makan baru kita campurkan sekali.

buah-buahan ni boleh di campur sekali ke dalam fruit koktel...


Jom kita tengok cara2 membuatnya....


BAHAN-BAHANNYA:
Bahan A (kastard)                        Bahan B (sos susu)
5 sudu bumbu kastard                         1/2 tin susu cair
5 cawan air                                        2 kotak kecil susu UHT
½ cawan gula                                     1 cawan gula pasir
Sedikit garam                                     1 biji telur n esen vanila

 Bahan C (agar-agar)                   Bahan D
1 paket serbuk agar-agar                     1 tin ’fruit cocktail’
1 liter air                                            5 biji strawberry (jika suka)
½ cawan gula                                     2 biji kiwi (jika suka)
Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA:
1.     Campurkan semua bahan A. Kecilkan api dan kacau hingga pekat dan meletup-letup. Sejukkan di dalam bekas
2.     Campurkan semua bahan C. Masak hingga semuanya hancur dan sebati. Boleh juga diletakkan perisa buah-buahan atau pewarna. Sejukkan di dalam bekas
3.     Masukkan semua bahan B. Kacau dulu dengan whisk hingga telur hancur. Masak diatas api dan perlu dikacau tanpa henti agar telur tidak berketul-ketul. Sejukkan.
4.     Campurkan semua bahan A, B, C dan D mengikut cara di bawah.

potong kastad dan agar-agar

tuangkan sos susu vanila

masukkan fruit koktel dan sedikit sos masamnya

campurkan buah-buahan lain jika suka

nikmatinya!

TARAA......!!!!
**
Setiap kali ada jamuan sama ada rumah terbuka, kenduri kahwin, kenduri arwah, pasti mama dan saya akan masakkan puding ni sebab ianya sangat ringkas.  Nampak macam remehkan, tapi percayalah semuanya pakai campak je..... eheheh cubalah, sekejap je. Sejukkan dalam peti ais agar rasanya bertambah segar dan sedap!

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails