POPIAH AYAM

POPIAH AYAM

BAHAN-BAHAN

1 peket kulit popiah segera

Inti
3 batang karot (hiris memanjang) parut pun tak pe
1 biji sengkuang sederhana besar
1 ketul dada ayam tanpa tulang di dadu kecil
3 ulas bawang putih di cincang halus
sedikit minyak
garam
serbuk lada sulah
1 biji putih telur/ sedikit air dicampur dengan tepung gandum

CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, masukkan ayam hingga separa masak
2. Masukkan karot dan sengkuang serta perasakan.
3. Bila masak, curahkan inti ke dalam penapis, untuk membuang air lebihan. Biarkan selma lebih kurang satu jam, biar ianya agak kering. Kalau intinya basah dan berair, popia akan mudah pecah bila di goreng
4. Ambil sekeping kulit popiah, masukkan inti, gulung dan lekatkan dengan putih telur.
5. Goreng hingga keperangan

***Boleh juga disimpan sejuk beku. Tahan hingga sebulan.




Hmmm... ada lebihan kulit lagi 3-4 keping, saya masukkan inti sardin
Selamat Menjamu Selera. Senang jer, dan sangat sedap. Cicah dengan sos Thai... Mmmm Insyaallah, lain kali saya masukkan resepi untuk buat sos Thai sendiri! Tunggu!!!!

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails