Musim orang kawen! Puding, pulut berhias n makan beradap

Salam
Cuti sekolah satu minggu... mak oiii cepatnya masa berlalu seminggu tu...
Habis... satu rancangan pun tak menjadi... rancang sendiri2 jer, macam nak mengemas rak buku dalam bilik, susun balik novel, siapkan manuskrip, jenjalan kat kedai buku ngan cupie... hadoi.... satu pun tak buat!

Alkisahnya, cousin ku kahwin. Alhamdulillah, walimatul urus semuanya berjalan dengan lancar. Saya, biasalah, akan berada di belakang tabir, buatlah apa yang patut... saya ngan bondalah... siapa lagi partner in crime saya tu... ehehhe... sayang bonda!

Okay, untuk cousin saya yang pertama, Ati...saya cuma buat desert makan beradap jer... dan door gift - trifle n puding pancawarna! itu pun untuk V.I.P jer. Pengsanlah makcik kalau nak buat untuk semua tetamu wei.... pastu wat gubahan pulut kuning. Pastu adalah buat kerabu mempelam untuk tetamu VIP juga. Banyak juga rupanya nak menghiris segala macam benda untuk 100 orang makan! Mujurlah ada jiran2 sebelah dan saudara mara yang lain. Itulah pentingnya... KERJASAMA! Bonda, as usual buat gubahan hantaranlah... klasss wa cakap lu...

Jom kita tengok gubahan Tok Ma si Cupie buat a.k.a bondaku

guna polisterin dan segala renda dan kain. Saya surrender... tak reti nak buat


antara gubahan-gubahan hantaran... tema coklat dan kuning... ada rambu ramba lagiks


Ini untuk balas besan. Dalam kotak hadiah tu kain untuk besan

kreativiti bonda!

Okay... itu yang bonda buatlah... ini dari anakanda nya... ehehhe. Sorilah bebanyak. Idea tak berapa nak datang masa buat gubahan pulut so ciplaklah sket dari idea2 kat internet. Sori Kak Wan (Citarasawan), ada juga amik idea kak wan sket2 ehehhe... bukan untuk jual kak, untuk tolong sedara mara jer...
Saya letak nama, gubahan ni... "PULUT BURUNG CINTA"... Aduh... 

Perasan tak apa yang takder? Muncungnya... ehhehe sori, cili merah tak ada so pi bubuh kat rumah kendurilah gamaknya

letak dalam bekas tu...nampak cam okey jer... shomelll jugak kan?

Okay, pastu ni pulut yang saya gubah untuk wedding my second cousin, Amir Sufi.. Ustaz Pi kita...
Ini nama dia' TERSUNGKUR DI PINTU SYURGA' hihihi... tu yg nampak tersungkur tu....

Ini koktel pulut kuning. Letak kat tengah2 meja makan beradap

Punyerlah dung dang dung dang wat makan beradap... satu pong tak snap pcture... hua hua hua...
dahlah untuk majlis kahwin Ustaz Pi ni, semuanya menu yang baru, except kerabu mangga. Hua hua... check punyer check... haaaa... ada sekeping gambar ayam gulung sayur sayuran... itu pun cousin yang sorang lagi tolong amik... huhuhu

chicken roll / ayam gulung sos cendawan n black pepper
ini one of the doorgiftuntuk VIP. Ada trifle, ada puding pancawarna... 

Ini special saya buat untuk letak kat meja beradap... disamping warna warni kira untuk desert jugoplah...

Disamping untuk cousin, ada juga tempahan dari kawan2 dan kawan2 bonda untuk tunang, risik, kahwin anak-anak dia orang.... biasanya say buat pudinglah... dan ada juga makaroni bakar serta pai dan quiche

quiche... lupa nak snap yang dalam bekas yang siap digubah

makaroni in cup  baru nak bakar
makaroni cheese bakar
puding trifle n puding coklat buah buahan

Setakat ini dululah perkongsian saya kali ini. Insyaallah saya akan letak resepi chicken roll sebab ada kawan-kawan yang tanya. Kalau boleh saya nak masak sekali lagi, snap picture step by step barulah saya nak letak kat sini. Senanglah sikit kan!


2 ulasan:

Siti Hajar Mohamad said...

Uwaaa......kreatifnya saing ku ini.....tahniah Tir

mamacupie / Fatihah Pauzihal said...

hahahha... kreatiflah saaaangat! sebenarnya saya ni keras tangan... jadi saya kena buat kajian dulu... bukan tiru tapi ciplak sket2...samalah tu, barulah boleh nampak idea nak buat macamana... awak pong apo kurangnya Jar... pandai buat kek apa. Saya tak reti wat kek... selalunya jadi tapi tak gebu... cam tuan dia

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails