TEPAPAM TOK MA (tepung apam)

Tepapam! Sebenarnya sebutan ringkas bagi tepung apam!
Ma, memang the very terer in buat tepapam. memang bestlah... sebab kalau makan tepapam ma, tak puas, kira nak makan lagi dan lagi dan lagi....

merah, hijau, putih....
TEPAPAM TOK MA (tepung apam Tok Ma)

BAHAN-BAHANNYA,
3 ketul tapai ubi kayu sederhana besar
+-300g tepung beras
Gula sesedap rasa
500ml air (bergantung pada pekat dan cair adunan)
pewarna merah, hijau
sedikit ENO
kelapa parut dibuang kulit ari dan digaul garam

CARA MEMBUATNYA,
1. Kisar tapai, gula dan air.
2. Bahan kisar di campurkan ke dalam tepung beras dan digaul sebati
3. Adunan jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.
4. Biarkan adunan selama semalaman atau 6-8 jam.
5. Panaskan kukusan
6. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu diwarnakan merah, hijau dan dibiarkan warna asal, putih.
7. Campurkan setengah sudu kecil ENO dan gaul sebati. Tuangkan ke dalam acuan dan kukus hingga masak
8. Hidangkan bersama kelapa parut.

sedang dikukus

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails