23 April 2022

PUDING CENDOL NISSEY ( Cendol Gula Melaka)

 Pronounce betul2 des...

Cendol and nissey pudding... kiki

OK. Bila ada puding ni... mesti bulan puasa. Bila bulan puasa, mesti ada puding ni... puding yg mamacupie akan buat masa bulan puasa je. Bulan2 lain tu jarang ngat buat sebab payah jugok nak cari cendol ni...

Saya pon x ingat, pernah ke tak post tentang puding ni dulu2, maklumla dah lama tak memblog kan... takpelah kita share resipi sekali lagi. Kali ni ada olahan sikit. Rasanya resepi ni saya ambil ngan kawan... ke jumpa dalam internet... ke tengok dalam buku resipi? hmm lupa dah. Dah lebih 15 tahun dah rasanya saya guna resepi ni. Anyway, tenkiu banyak2 yg pernah share resipi puding cendol gula melaka yang awesome sangat ni. Pernah juga jumpa resepi yg macam sama, tapi x sama, dan yg ni paling best dan selalu saya guna.


 

BAHAN-BAHAN:

Lapisan Bawah:

10 g agar-agar serbuk

180 g gula pasir

300 g santan pekat

500 g cendol

500 ml air

1/2 sk garam

1 sk tepung jagung 


Lapisan Atas :

10 g agar-agar serbuk
200 g nissey/ gula merah
300 g santan pekat
1 biji telur
1 sk tepung jagung
500 ml air
1/2 sk garam

CARA MEMBUATNYA:

1. Untuk lapisan bawah. Asingkan cendol dari airnya. Campur semua bahan kecuali cendol dan tepung jagung. Kacau dengan whisk bagi sebati dulu, barulah buka api dapur. Bila dan berasap sikit, masukkan tepung jagung yang di campur dengan sedikit air. Jangan lupa sentiasa kacau supaya puding jadi smooth dan tak berketul dan berkerak. Pastikan mendidih blup blup gitu lepastu tutup api. Terus masukkan cendol dan kacau sebati.

2. Tuangkan dalam loyang atau bekas apa-apa pon sesuka hati. Biarkan ianya agak bergetah sedikit dan cucuk-cucukkan dengan garfu supaya lapisan atas dan bawah tidak bercerai nanti. Jangan cucuk kuat sangat, nanti pecah pula puding tu.

3. Untuk lapisan atas. Masak nissey dengan air separuh dari air yang akan digunakan dalam resepi tadi. Contohnya air, 500ml, sukat dalam 300 ml dan masakkan nissey hingga cair sepenuhnya. Tapis nissey yang cair tadi. Campurkan semua bahan lain kecuali telur dan tepung jagung. Seperti lapisan atas tadi, kacau dengan whisk tu hingga sebati. Jangan buka api dapur lagi ye... tunggu jap. 

4. Campurkan tepung jagung dengan telur dan sedikit air. Kacau sebati jangan bagi ada ketulan pung. Kacau dengan garfu pon ok. Lepas tu tuang dalam bancuhan lapisan atas. Kacau-kacau dulu barulah buka api dapur. Tujuannya tak bagi telur tu jadi berketul2, tak cantik nanti puding kita. Masak hingga betul-betul mendidih. Jangan lupa untuk kacau sentiasa ya. 

5. Tuangkan atas lapisan bawah tadi yang sudah agak keras. Jangan tunggu keras sepenuhnya ya, takut ianya bercerai walaupon kita dah menggarfukan ia. hihi. Tuang hati-hati, jangan gelojoh ya takut pecah pula nanti lapisan bawah tu. 
Banyak songeh sungguhla kan...

6. Dan... dah siap. Letak dalam peti ais. Waaaa rasa lemak-lemak santan, aroma daun pandan dari cendol dan manis lemak nissey... walla.... cubalah!

Tujuan adunan puding/ agar-agar kita masak hingga mendidih ialah.... supaya agar-agar tu sebati. Saya pernah terkena sekali, agar-agar/ puding saya tak mengeras pon. Letak dalam peti ais semalaman pon tak keras-keras juga, padahal resepi yang sama. Bila di buat post mortem, rupanya sebab saya tak masak adunan tu hingga mendidih. Itu pengajaran yang saya dapat dan ingat sampai sekarang. Ada saya share tips untuk masak agar-agar/ puding dalam blog saya ni. Boleh usha2 ye...
Adios!

Selamat mencuba!

gambar lama ni, tapi resepi sama ye...







buat untuk geng tadarus tokma

No comments:

Post a Comment