chicken mushroom soup n garlic bread n easy chicken mushroom pizza versi mokcik Tihah

Salam semua
Dah lama tak mengupdate blog.
Busy sket ngan exam budak2, n macam2lah...
Okay since ramai yg tanya pasal chicken mushroom soup, garlic bread n pizza yg saya update kat fb n ig tu so saya kongsi resepi kat sini ya... jom... senang jer!

ni yg kita nak masak jap jer lagi.... hihi
Okey sebenarnya, saya masak untuk geng mengaji tokma. Sebenarnya juga saya tak puas hati makan garlic bread n mushroom soup kat pizza sebab sikit... so saya pong googlelah cari resepi n trylah ubahsuai siket sesuka hati saya.

Okey... ni resepinya

CHICKEN MUSHROOM SOUP!

Bahan-bahannya:
1. 1 keping dada ayam potong kecil2.
2. 1 tin cendawan butang, buang airnya dan dadu kecil
3. 500ml susu segar fullcream
4. 1 cawan tepung gandum + air 1 cawan
5. 700- 1000ml air bergantung pada kepekatan yg dikehendaki
7. 2 sudu besar serbuk pati ayam atau 1-2 kiub pati ayam
8. sedikit oregano, serbuk lada putih, serbuk lada hitam dan garam
9. Optional - 'serbuk mushroom soup' (2 sudu besar) - tak ada pong tak apa!

Cara memasak:
1. Panaskan air, rebus isi ayam hingga empuk (saya guna 2 dada ayam utk bagi lagi mewah)
2. Masukkan cendawan, susu, biar mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung gandum, pati ayam dan semua perasa.
4. Acu cuba try dan ekjas ekjas rasanya. bila dah buh bancuhan tepung gandum kena sentiasa kacau kalau tak nanti ia berketul dan berkerak. Siap!

GARLIC BREAD

Bahan-bahannya:
1. 1 buku butter (buttercup, farmcow... etc)
2. 1 labu bawang putih
3. Sedikit minyak masak
4. Roti perancis @ roti sosej@ roti gardenia @ roti apa saja yg tawar

Cara membuatnya:
1. Cincang halus bawang putih
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih. Jgn sampai hangus ya!
3. Masukkan butter, kacau sampai cair.
4. Simpan dalam fridge. Kalau nak makan, sapukan di roti dan panggang sekejap atas pan non stick. Makan masa panas2. Kalau malas, buh je roti gardenia dalam pembakar roti, pastu sapu butter garlic nih. Done!




EASY PIZZA

Bahan-bahan:
1. Doh roti yg dah siap (buat sendiri @ beli je yg frozen)
2. 1 keping dada ayam, dadu
3. sedikit oregano dan garam, dua ulas bawang putih dan 1 biji bawang besar dadu.
    sedikit mentega
4. bahan2 toping pizza sesuka hati such as (cendawan, nenas tin, bawang, sosej n etc)
5. sos spageti traditional prego @ apa-apa jenama
6. Keju mozarela parut

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak @ butter, masukkan bawang putih dan bawang besar dadu, goreng hingga wangi. Masukkan isi ayam, oregano dan garam.
2. Ambil roti piza, sapukan sos prego, aturkan isi ayam yg do goreng tadi dan segala macam topping sesuka hati. Taburkan keju mozarela dan bakar selama 20-25 minit pada suhu 180 C
3. Done.

letak segala jenis bahan yg ada dalam peti ais... hihi

tabur keju mozarella


dah siap!

versi Cupie

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails