ROTI JOHN (Step by Step)..yg bukan John yang buat!

Salam
Ari ni terajin sket so kita update resepi roti John plop...
Jommmmm...

nampak menyelerakan kan..kan.kan...
ROTI JOHN Versi Mamacupie

Bahan-bahannya:

1. Roti panjang (utk buat hamlet tu...)
2. 1 mangkuk daging cincang (beli yg dah siap)
3. 2 sudu besar serbuk kari daging (ikut suka brand apa pong)
4. 3 ulas bawang putih, 1 biji bawang besar (didadu halus)
5. garam dan gula secukupnya
6. Telur dan butter secukupnya
7. Kobis, salad, tomato dan bawang hiris secukupnya
8. Sos cili n mayonis secukupnya

Cara membuatnya:

1. Mula-mula kita masak inti dia dulu. Panaskan minyak (dalam 2 sudu gitu). Tumis bawang putih n besar hingga wangi. Jgn sampai hangus kay!
2. Masukkan daging, rempah kari yg dah dicampur sedikit air. Masak hingga daging masak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
Inti roti John yg dah siap masak.
4. Potong semua sayur-sayuran @ campuran salad sesuka hati
campuran kobis, salad, karot, tomato dan bawang
5. Ambil 3-4 sudu besar inti, pecahkan dua biji telur (boleh buat 3 biji roti John)

kacau sebati

6. Roti di potong bahagian tengah tapi jangan sampai putus. Sapu mentega atau marjerin. Bakar sekejap di kedua-dua belah hingga keperangan. Letak sedikit minyak di atas kuali non stick, curahkan satu senduk campuran telur ke dalam kuali dan terus terlangkupkan roti tadi.
letak satu senduk campuran inti dan telur

Biarkan ia masak dan balikkan

balikkan dan bakar sekejap bahagian belakang untuk lebih rangup
7. Sapukan sedikit mayonis, sos cili dan letak campuran salad. Siap!
letak sos cili disebelah dan mayonis di sebelah satu lagi

Tambah campuran salad

Kapitkannya...

Potong dan Ngap! Juicy n sedap weh... makan panas-panas tau!



0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails