wawaeee.... |
BAHAN-BAHAN
·
Tauhu
kering 20 biji
·
2
biji telur
INTI
·
Daging/
ayam kisar semangkuk
·
Kentang
4 biji
·
Daun
sup n cili merah cincang
·
Bawang
holland
·
·
Serbuk
lada sulah
·
Secukup
rasa/ garam
SOS KICAP
·
3
ulas bawang putih
·
2
biji bawang merah
·
Cili
padi
· Setengah cawan kicap
manis (cap kipas udang/ jalen)
·
Limau
nipis/ kasturi/ lemon (apa yg ada dalam peti ais lah ye...)
1.
Tauhu
kering dipotong bahagian atasnya 4 bahagian bentuk cross gitu. Boleh korek buang sikit isi tauhu. Kalau tak nak buang pon tak apa. Ketepikan
2.
Ayam
/daging kisar di gaul sebati dengan serbuk lada sulah, dan secukup rasa/ garam. Letak serbuk pati ayam sikit pon lagi sedap tapi pandai-pandailah letak garam tu ye, takut masin pula nanti. adjust2 mana yang patut.
3.
Panaskan
minyak, tumis bawang Holland yang di dadu. Masukkan ayam/ daging. Masak sekejap. Angkat dan masukkan bawang goreng yang sudah ditumbuk dan daun sup yang diracik halus
4.
Rebus
kentang. Lecekkan dan gaul sebati dalam inti ayam tadi.
5.
Masukkan
inti ke dalam tauhu. Celupkan ke dalam telur, dan goreng hingga keperangan. Api dapur jangan besar sangat ye kawan-kawan.
6.
Untuk
sos kicap, masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali limau nipis. Blend
sehingga lumat dan perah limau secukupnya. Sedia dihidangkan
inti |
0 ulasan:
Post a Comment