ROTI AYAM KEJU BAKAR MOKCIK TEEHAH ... EHEHHE

Macamlah hebat sangat kan, walhal roti celup telur buh ayam ngan cheese dan bakar jer pong!!!
Jom tengok resepi yang termudahsss in de world...


ROTI AYAM KEJU BAKAR

Bahan-bahan:

BAHAN A
12 keping roti gardenia/ or whatever roti yg ada
empat biji telur
secawan susu segar/ cair
sedikit garam

BAHAN B (inti)
sepeket ayam cincang
sebiji bawang besar - cincang
5 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar minyak masak/ zaitun/ marjerin/ mentega
sebiji capsicum hijau kecil - dadu kecil
5-7 biji cendawan butang hiris nipis
1 sudu kecil mixed herbs / oregano/ (tak buh pong tak pe)
1 sudu  pati ayam/ 2 kiub pati ayam (tak buh pun tak apa tapi kurang sedaplah)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih
garam gula secukupnya

BAHAN C
4 keping cheddar cheese
2 keping cheddar cheese (potong memanjang atau parut)

CARA MEMBUATNYA:
1. Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih cincang hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan goreng separuh masak
3. Masukkan semua bahan yang lain. Perasakan.
4. Panaskan oven, 180 C
5. Sediakan loyang pembakar. Lenserkan marjerin (letak banyak sikit takut roti melekat bila dah masak)
6. Pecahkan telur dan masukkan susu dan sedikit garam. kacau hingga sebati. ketepikan
7. Ambil sekeping roti, celup ke dalam telur dan susun di dalam loyang
8. Letakkan inti diatasnya
9. Ambil lagi roti, ulang proses yangs ama seperti di no. 7
10. Ulang proses no.8 dan lapiskan keju diatasnya. Tutup dengan satu agi lapisan roti yang dicelup telur
11. taburkan keju diatasnya dan bakar selama 1/2 jam
12. Siap

yummy tak?

ini untuk geng mengaji tokma... hias sket dgn cili





SELAMAT MENCUBA!


makaroni bakar in cup!

Makaroni bakar lagi kan...kan...kan... nak wat camana, yg ni jerlah yg paling mudah utk di sediakan, tapi nampak macam susah nak buat tapi macam sedap dan yg penting macam klassss gitew!

Ok... resepinya bulih cari kat blog mokcik nih... kalu malas, ha, tekan je kat sini
http://mamacupiecorner.blogspot.com/2015/05/makaroni-bakar-versi-2-fusionlah-konon.html
atau di sini
http://mamacupiecorner.blogspot.com/2011/10/makaroni-cheese-ala-western.html

Ok... jom kita tgk..


yang ni saya buat untuk hantaran pertunangan anak sahabat bonda tapi lupa nak snap yg dah dihias..

Tambah kapsyen

Rerupernyer... kalo buh dalam cup lagi senenag kerja. yg pertama tak yah basuh tray, yg kedua senang untuk di bahagi-bahagikan dan yang ketiga, senang nak masak!... cubalah...guna cupcake punyer bekas!

Bingka Cheese Sarawak

Bingka Cheese Sarawak.
Hadoi.... dgr namanya pong dah kecur liur sebab cheese mmg sedaplah... bingka pun feveret saya... sarawak pula mengingatkan pada kek lapis so bila tgk org jual... mak oi... mahalnya! 60 - 70 sebijik.
Mungkin bahannya yang berkos tinggi kot... Gugel punyer gugel, terjumpalah resepi ... ten tereng... nin dia... hasilnya
kerak yg atas tu yg best
oklah kot sebab baru first time wat kan...
Ni resepinya ya kenkawan

BINGKA CHEESE SARAWAK

BAHAN A
1 paket agar2 cap ros ( 13g ) ~  guna agar2 serbuk 10gm pong ok
3 cawan air ~  kurangkan sedikit kalau guna agar2 10gm
1 cawan gula pasir ~ ¾ cawan pong ok kalau tak nak manis sangat

BAHAN B
250g mentega
250g cream cheese Philadelphia @ tatura
1/2 tin susu pekat manis ( jika ingin kurang manis, guna krimer pekat pun ok )
1 1/2 cawan tepung hong kong ~ guna tepung gandum pong ok
3 biji telur ayam saiz A @ B @ C, kalau D@E kena lebihkan sebijiklah
1 sudu kecil esen vanila/jus lemon

CARA PENYEDIAAN:-
1.       Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika (masak paling last pong takpe sebab nak yg panas2 tau)
2.       Pukul telur ayam sehingga kembang
3.       Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4.       Masukkan tepung, cream cheese, esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati
5.       Masukkan agar2 ( yg masih panas ) sambil dipukul laju
6.       Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 175c selama 1 jam atau sehingga masak ( bergantung pada jenis oven )

7.       Kalau boleh bakar cara double boiler, lapis dalam air dulu

PULUT KUNING BERHIAS... hihihi

Dah lama tak memblog
Saja nak kongsi pic pulut kuning berhias. Tolong kawan-kawan hias untuk Majlis Hari Guru dan juga Majlis Persaraan Pengarah Pendidikan Kelantan.




Ini masa majlis hari guru kat sekolah mokcik Tihah



abaikan back ground ek




Maaflah dgn background yang tak sempat di edit. Ehehhe, ini jerlah hasil yg tak seberapa, mokcik n saing2 mokcik bertungkus lumus selama sejam.