POPIAH AYAM

POPIAH AYAM

BAHAN-BAHAN

1 peket kulit popiah segera

Inti
3 batang karot (hiris memanjang) parut pun tak pe
1 biji sengkuang sederhana besar
1 ketul dada ayam tanpa tulang di dadu kecil
3 ulas bawang putih di cincang halus
sedikit minyak
garam
serbuk lada sulah
1 biji putih telur/ sedikit air dicampur dengan tepung gandum

CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, masukkan ayam hingga separa masak
2. Masukkan karot dan sengkuang serta perasakan.
3. Bila masak, curahkan inti ke dalam penapis, untuk membuang air lebihan. Biarkan selma lebih kurang satu jam, biar ianya agak kering. Kalau intinya basah dan berair, popia akan mudah pecah bila di goreng
4. Ambil sekeping kulit popiah, masukkan inti, gulung dan lekatkan dengan putih telur.
5. Goreng hingga keperangan

***Boleh juga disimpan sejuk beku. Tahan hingga sebulan.




Hmmm... ada lebihan kulit lagi 3-4 keping, saya masukkan inti sardin
Selamat Menjamu Selera. Senang jer, dan sangat sedap. Cicah dengan sos Thai... Mmmm Insyaallah, lain kali saya masukkan resepi untuk buat sos Thai sendiri! Tunggu!!!!

Spageti meatball boloignese versi mamacupie sempena cuti peristiwa sukan tahunan sekolah

Hari ni cuti!
Yeayayayay.... seronok sekolah cuti... w/pun sehari... bukannya apa, sebab letih sesangat sesangat....
So, pagi2 lagi bonda ajak saya ke Tesco. Kononnya nak membeli stok2 kat rumah sempena  nak menyambut puasa. Bonda memang macam tu. Dia kan beli siap2 daging dalam 3-4 kg, tulang dalam 2-3 kilo, ikan siakap terubuk yg boleh simpan lama tu dia beli siap2. Pastu beli stok susu, milo, nescafe, sos2, dan bla...bla... bla... Mula2 saya balik tinggal ngan bonda dulu, saya rasa cam tak adalah penting sangat nak membeli awal2, tapi bila tahu pro nya, maka saya setuju. Ye lah, bila bulan puasa, dekat raya, barang memang naik, esp barang keperluan harian seperti lauk pauk, susu tepung dan bla...bla... thanks to bonda, semuanya dah ada, setakat top up sikit2. Macam tempahan puding ko, nak buat jamuan bukak puasa ko, benda dah ada cuma barang basah je kena top up. Bijak kan bonda saya?

Okay kita cerita pasal hari sukan... malah nak cerita banyak. Kita tengok brosur yang makcik reka... actually brosur ni cover dia yg saya buat masa di Sungai Petani dulu... huhuhu

Okay...
Hari ni sebab saya cuti so saya nak masakkan something special for my son n bonda n ayahanda!
Sebenarnya masakan biasa jer... tapi kita luarbiasakan dia sebab kat rumah saya ni jarang makan spageti. Kalau makan pun si Cupie, tu pun dia makan ngan sardin!


Spageti meatball boloignese

Bahan-bahan
1 peket spageti
(Di rebus dengan sedikit mentega/ minyak. Toskan)

Meatball
1 peket daging cincang atau boleh kisar sendiri
3 tangkai daun sup (racik halus)
1 biji bawang besar (dadu kecil)
3 ulas bawang putih (dadu kecil)
1 biji telur
2 sudu besar bread crumbs (kalau tak ada, gantikan ngan 2 biji telur)
lada sulah, garam dan sedikit ajinomoto*
Minyak untuk menggoreng

Sos spageti 
sos boloignese prego
secawan daging cincang*
secawan air
2 biji kentang (dadu kecil)
1 btg karot (dadu kecil)
3 biji tomato (buang biji dan dadu)
4 sudu besar sos cili
sedikit garam dan gula

CARA MEMBUATNYA:
1. Campurkan semua bahan untuk membuat meatball. Gaul sebati. Bulat-bulatkan dan goreng dengan api sederhana. Angkat dan toskan
2. Campurkan semua bahan untuk sos spageti, masak dengan api kecil hingga kentang empuk. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Sudukan spageti. Letak meatball diatasnya dan curahkan sos. Hidangkan.

meatball.... maaf yer cam begedil jer sebab yg ni versi bread crumbs takdok

sos spageti

Selamat menjamu selera....
anakanda Cupie makan 2 kali... Hmmmm

QUICHE AYAM CENDAWAN

Semalam jenuh tanya miss Google ape ke bezanya quiche ngan pai? Akhirnya terjawab sudah so hari ni makcik Tihah buatlah quiche n jugak pie. Base dia sama cuma pie dia takdek filling atau topping dia... lebih kurang gitulah...

Okay... resepinya sama je ngan pai ayam cendawan kat sini http://mamacupiecorner.blogspot.com/2012/11/pai-ayam-cendawan-salam-cinta.html

malas nak klik? Aloh... klik pun malah.... okeylah makcik Tihah buh resepi penuh deh...

QUICHE AYAM

Pastrinya:
250g butter
50g marjerin @ shortening
2 sudu gula  aising (blend je sikit bagi jadi halus)
550g tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu air ais
secubit garam


Intinya:
1 mangkuk isi ayam/ ayam cincang/ daging pong boleh
3 biji kentang (dadu kecil)
1 batang lobak merah (dadu kecil)
1 tin cendawan butang (hiris memanjang)
3 tangkai daun sup (dicincang kasar)
1 cawan susu segar @ susu cair * (optional)
2 sudu besar mentega
1 biji bawang besar Cina di dadu
sedikit serbuk lada putih dan hitam
1 sudu besar oregano *(optional)
1 sudu serbuk lada hitam * (optional)
2 sudu sos tiram
2 sudu besar tepung jagung di bancuh dengan air
garam dan gula secukupnya

Filling/ Toping
4 biji telur
Secubit garam dan serbuk lada sulah / secukup rasa megi
1/2 cawan susu segar
3 sudu besar krim/ kalau takde buh je tepung gandum 3 sudu besar... betoi...                            
Keju mozarella/ cheddar/ parmesan (parut atau potong kecil)
Satukan semua kecuali keju parut. Kacau dengan whisk hingga sebati

Cara Membuatnya:
1. Untuk pastri. Satukan mentega, marjerin dan gula. Kacau sebati (guna tangan je).
2. Masukkan telur, esen vanilla dan garam. Kacau lagi
3. Masukkan tepung gandum. Guna kaedah gaul ramas guna hujung jari. Buat hingga jadi seperti serbuk roti. Bila dah nampak dah sebati, ok dah, masukkan air ais. Kalau adunan melekat kat bekas, taburkan tepung sikit dan gaul lagi. Buh dalam plastik atau wrap dia. Simpan jap dalam peti ais, minimum, 20 minit.
4. Keluarkan dan bolehlah di canai ataupun kalau saya buat, saya tekan-tekan kat acuan je, malas nak canai (kalau acuan kecik... kalau besar kena canai , okey!). Janganlah tebal sangat kan dan janganlah nipis sangat.
5. Ok, untuk inti. Panaskan mentega, tumis bawang besar hingga layu.
6. Masukkan isi ayam. Biar separa masak. kemudian masukkan semua perasa, sos tiram, garam gula, serbuk lada, oregano. Pastu masukkan susu segar dan kentang serta lobak merah. Sederhanakan api, tutup kuali hingga kentang dan lobak merah hampir empuk.(Kalau tak mau lemak sangat tak payah letak susu segar, just letak  air sikit)
7. Kemudian masukkan cendawan butang, daun sup dan bancuhan tepung jagung. Kacau sebentar biar ianya pekat dan melekat sesama sendiri. Jangan berkuah ye, nanti pastri akan pecah dan tak rangup bila kita letak inti. Tutupkan api. Biarkan ianya betul-betul sejuk. (Saya letak dalam peti ais dulu)
8. Kalau acuan besar, bakar dulu 15 minit kulit quiche tu. Kalau acuan kecil boleh terus letak inti (pastikan dah sejuk).
9. Penuhkan dengan inti kemudian curahkan filling memenuhi ruang-ruang kosong. Taburkan keju diatasnya. Bakar hingga keperangan. About 30 minit gitu.
10. Waktu masih panas pun boleh dikeluarkan dari acuan sebab ianya tak melekat... percayalah kat saya....

Roll on foto...




SELAMAT MENCUBA!